Gong we wnętrzu Espero, czyli alarm dźwiękowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Samochodu Espero nie posiadam, ale podczas przejażdżki zaciekawiła mnie jedna rzecz w nim zainstalowana - nie sądzę, by była to przseróbka właściciela - sygnał dźwiękowy alarmujący o zaciągnmietym ręcznym przypominający gong.

Czy ktoś wie jak to wygląda i ile może kosztować nowe/używane ?

Zacznijmy od tego, że to jest przeróbka właściciela auta. Seryjnie czegoś takiego nie bylo (przynajmnie ja nie mam ). Ile to może kosztować to nie wiem

To typowe wyposazenie.

Po pierwsze, gong informuje nie o zaciągniętym ręcznym tylko o niezapiętych pasach bezpieczeństwa. A także o włączonych światłach zewnętrznych jeśli zapłon jest wyłączony(działa w zależności od wersji: cały czas lub tylko gdy drzwi są otwarte).
Po drugie, jest to standardowe wyposażenie każdego espero

Cytat:
2005-10-08 20:34:40, emes125 pisze:
Witam, Samochodu Espero nie posiadam, ale podczas przejażdżki zaciekawiła mnie jedna rzecz w nim zainstalowana - nie sądzę, by była to przseróbka właściciela - sygnał dźwiękowy alarmujący o zaciągnmietym ręcznym przypominający gong. Czy ktoś wie jak to wygląda i ile może kosztować nowe/używane ?

To ja już nie kapuje. To mamy ten gong czy nie? Ja mam tylko brzęczka z pasami i światłami....i z hamulcem też?

Nie, nigdy nie było espero z sygnalizacją zaciągniętego hamulca ręcznego.

Witam Panowie!
Ja mam takie pytanko gdzie szukac przyczyny bo nie działa brzęczyk swiateł i nie zapiętych pasów, nawet nie świeci sie kontrolka pasów.
Jeśli ktoś miał taki problem to proszę o poradę.
Pozdrawiam

A mnie wkurza, jak wysiadam z Żaby i zostawię kluczyki w środku ( światła zgaszone itd ) to sobie bangla

Co jeszcze w środku zostawiasz? Laptoka, komórę, pensję?

Np jak wysiadam po fajki przy kiosku, a w środku ktoś jeszcze siedzi

Cytat:
2005-10-31 20:20:57, DeeJay pisze:
Np jak wysiadam po fajki przy kiosku, a w środku ktoś jeszcze siedzi

Eeee... to nie Ciebie wkurza, tylko tego kogoś

Cytat:
2005-10-31 19:30:10, john pisze:
Witam Panowie! Ja mam takie pytanko gdzie szukac przyczyny bo nie działa brzęczyk swiateł i nie zapiętych pasów, nawet nie świeci sie kontrolka pasów. Jeśli ktoś miał taki problem to proszę o poradę. Pozdrawiam

Chyba 2 różne przyczyny.
Sygnał dźwiękowy - zacznij od wyłączników drzwiowych.
Brak kontrolki pasów - żarówka

Cytat:
Sygnał dźwiękowy - zacznij od wyłączników drzwiowych.

a konkretnie od wyłącznika w drzwiach kierowcy, tam najczęściej tkwi przyczyna braku tego sygnału

Dzieki za informację ,sprawdziłem w przycisku dzwiowym jest 2 przewody: biały i biały z czarnym paskiem ,działa na kontrolkę
otworzonych drzwi i na oświetlenie wnętrza.
U mnie nie działa brzęczek włączonych drzwi i nie świeci kontrolka pasów(wymieniona zarówka).
Proszę o pomoc może ktoś usuwał tą usterkę
Pozdrawiam

Cytat:
U mnie nie działa brzęczek włączonych drzwi

Przyznam ze u mnie tez nie

Nastąpiła pomyłka nie chodzi o włączone drzwi a o WŁĄCZONE ŚWIATŁA po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i otwarcie drzwi powinien zadziałać brzęczyk .
Myślę że teraz wiadomo o co chodzi
pozdrawiam

Cytat:
2005-11-05 10:39:05, john pisze:
Nastąpiła pomyłka nie chodzi o włączone drzwi a o WŁĄCZONE ŚWIATŁA po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i otwarcie drzwi powinien zadziałać brzęczyk . Myślę że teraz wiadomo o co chodzi pozdrawiam

u mnie tez nie dziala.

a pasy tak - choc ja mam to unieszkodliwione bo mnie wkurzalo.

zobacz czy nie masz rozlaczonej wtyczki pod siedzeniem pasazera - jesli tak, to wiesz czemu nie dziala Ci brzeczyk od pasow

ja nadal nie wiem czemu nie dziala mi od swiatel. moze nie kazdy esperak tak mial.

Cytat:
2005-11-04 07:42:32, john pisze:
Dzieki za informację ,sprawdziłem w przycisku dzwiowym jest 2 przewody: biały i biały z czarnym paskiem ,działa na kontrolkę otworzonych drzwi i na oświetlenie wnętrza. U mnie nie działa brzęczek włączonych drzwi i nie świeci kontrolka pasów(wymieniona zarówka). Proszę o pomoc może ktoś usuwał tą usterkę Pozdrawiam

W czasie różnych kombinacji !! też mi się to popsuło !! ale powód był banalnie prosty w tym urządzonku co Bangla (pod kierownicą przy przekażnikach świateł itp.) wystrzelił tranzystor co tym steruje !! wymieniłem go na pierwszy lepszy i od tego czasu kontrolka świeci i bangla przy niezapiętych pasach.

Raffsa

Podziękowania dla Raffsa.
Sprawdzę to o czym pisałes. Czy masz na myśli takie brązowe pudełko na którym znajduje się przerywacz kierunkowskazów i jest przymocowane do deski pod spodem przy kierownicy ?
Jesli będę miał jakies inne pytania z tym związane czy mogę do Ciebie kliknać.
Pozdrawiam