MotoNews.pl
9 Dorabiany szyberdach (118184/72)

Dorabiany szyberdach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Brakowało mi w lecie szyberdachu. Klimy nie lubię.
Przejrzałem na ten temat posty i jest tam wiele ciekawych wypowiedzi i opinii. Za i przeciw, tych drugich więcej, ale nie ma opinii osób, które mają "dorobiony" szyberdach. Jeśli ktoś taki ma, to bardzo proszę o informację, tutaj lub na mojego maila.

[ wiadomość edytowana przez: yvo dnia 2005-10-02 11:55:07 ]

I jeszcze raz proszę o kontakt osoby, które wiedzą coś o dorabianiu szyberdachu lub same mają taki.
dzieki
cześć
PS. Jeśli ponawianie próśb jest tutaj niemile widziane proszę mi to zasygnalizować.

[ wiadomość edytowana przez: yvo dnia 2005-10-10 13:36:31 ]

Witam!
Ciekawy jestem opinii klubowiczów, sam byłem bliski decyzji o montażu szyberdachu, lecz fachowiec z zakładu montującego zdecydowanie odradzał, argumentując koniecznością usunięcia wzmocnień dachu i naruszeniem sztywnosci konstrukcji.
Czy to jest poważny argument?

sam jestem ciekawy jak to sie sprawdza

Cytat:
2005-10-10 16:31:28, konrad1957 pisze:
fachowiec z zakładu montującego zdecydowanie odradzał, argumentując koniecznością usunięcia wzmocnień dachu i naruszeniem sztywnosci konstrukcji. Czy to jest poważny argument?

Zaje...sty fachowiec to wynika że on tylko wymienia uszczelki w starych szyberdachach

Z własnego doświadczenia:
Kilka lat temu zdecydowałem sie na montaż uchylnego szyberdachu do mojego ówczesnego auta. Fachowiec po wycięciu otworu usunął wzmocnienie dachu i zamontował "lufcik".
Jedynym błędem jaki popełnił było zbyt wczesne skręcenie szyberdachu (przed podeschnieciem silikonu) co po kilku miesiącach wywołalo przeciekanie. Sam we własnym zakresie rozkręciłem szyberdach i po oczyszczeniu krawędzi blachy położyłem nowy silikon. Tym razem zaczekałem kilka godzin aż silikon trochę stężeje i z wyczuciem dokręciłem wkręty.
Od tamtego czasu nie miałem żadnych problemów i nie wyobrażam sobie mojego samochodu bez szyberdachu. Lecz jednoznacznie trzeba stwierdzić, że i tak fabryczna dziura w dachu jest lepsza od dorabianej, trzeba tylko dbać o drożność odpływów.

kochani na allegro sprzedaja szyberdachy z demontazu juz od 200zl. kompletne z kablami i nawet z przyciskami...,
jak sadzicie duzo roboty przy zamontowaniu takiego "uzywanego"?
sa jakiez za i przeciw?

Szczegolnie interesuje mnie kwestia tych odpływów.... ?