| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2005-10-10 20:53:39 Ooo, kolejna niewiasta w klubie!!!
Witamy, witamy!!!
Pozdr. P. P.S. Nie mam klimy, więc nie doradzę... |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2005-10-10 21:02:45 Może wybierz się z tym do jakiegoś ASO, ew. poczytaj sobie o klimie w instrukcji od Espera (jeśli takową posiadasz). |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2005-10-10 21:10:08 w instrukcji to pisze tylko gdzie naciska się guzik od klimy tylko takie rady tu można uzyskać ... |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-10-10 21:17:09 Teraz błysnę
Klima jeżeli nie chodzi i jest to Espero to na 90% walnięty jest skraplacz ( jeżeli byłaby to Leganza to powiedziałbym, że na 100 % ). Skraplacz to Legi można kupić za około 400 PLN + montaż i nabicie = około 700-800 PLN. Ceny do Espero - prawie identyczne Dla pewności można nabić klimę za 200 PLN z barwnikiem fluorescencyjnym i wtedy mieć pewność że to skraplacz tylko po co ? Tylko zwiększą się koszty.
A jak klima nie będzie długo chodzić i ją odpalą po długim czasie ( włączy się kompresor ) to ów może szlag trafić ( dobra, powiem naczej - trafi na pewno )
Wiem, że to boli, ale najlepszym rozwiązaniem jest wymiana skraplacza i nabicie klimy - i to jak najszybciej. Z resztą Szreder może to potwierdzić
|
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-10-10 21:18:17
Witam
Czy ta klima nie działała od samego początku jak go masz?? Prawdopodobnie jest rozszczelniony skraplacz(typowa usterka). Klima nie działa z powodu spadku ciśnienia a nie braku czynnika(oczywiście zakładam ze nikt wcześniej przy niej nie grzebał) . Olej jest zawarty w czynniku chłodzącym. Check engine sie nie zapali, on sie zapala tylko gdy komputer sterujący pracą silnika wykryje jakiś błąd. |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2005-10-10 21:23:50
U mnie nie chodziła przez myślę że ponad rok lub dłużej, wymieniłem skraplacz nabiłem i nic się nie stało (chodzi do dziś - gorąco dzisiaj było nawet i klimę włączałem, a to już przecież połowa października) |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-10-10 21:27:34
Nie obraź się - chodzi - ale ciekawe jak długo
Każdy znający się na rzeczy powie Ci, że klimę zawsze trzeba włączać raz na tydzień przynajmniej na 10 minut, nawet jeżeli jest to zbędne - właśnie po to m.in. żeby nasmarować kompresor. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-10-10 21:40:47
Racja !
Niestety,,,, jedynym rozsądnym wyjściem dla Koleżanki jest jak najszybsza wizyta w "klimowym" serwisie !.....no ŚLĄSKI w Mikołowie. P.S. seredecznie witamy KK (Kobietę z Katowic) |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-10-11 08:39:56
Jeżeli dostanie się jakiś syf do obiegu zanieczyści filter-odwadniacz nie wspomnę o sprężarce. Na pewno poszedł skraplacz. Jeżeli będzięsz nabijała zastanów się czy odrazu nie kupić skraplacza, spytaj się poprzedniego właściciela może coś wie co się stało jak nie to jest ryzyko jak nabijesz (180-200 zł) a będzie dziurawy skrpalacz to pieniądze wyrzucone ( mi przy dziurawym skraplaczu trzymał ok. 4 tygodnie ) jak będziesz wymieniać skraplacz to zażycz sobie środek fluoroscecyjny bo jak wtedy będzie miał po jakimś czasie wyciek to bez nabijania można zlokalizować go |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2005-10-11 09:46:02 a ja tylko dodam, ze mialem podobna co kolezanka sytuacje, dodatkowo jezdzilem bez skraplacza cala zime - i wszystko po naprawie jest git |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-10-11 12:24:37 Ciśnienie w klimie normalnie utrzymuje się nawet do 10 lat.
Brak czynnika świadczy o nieszczelności, tak jak napisał Michał najczęściej pada skraplacz. |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2005-10-12 04:31:15 NO TERAZ TO PROSZĘ KOLEŻEŃSTWA JESTEM UKONTENTOWANA GDZIE W INSTRUKCJI BYM WYCZYTAŁA, ŻE 90% USTEREK TO SKRAPLACZ WIELKIE DZIĘKI ZAWSZE PRZED WYDAWANIEM PIENIĘDZY ZAPYTAM NA FORUM SZANOWNYCH ZNAWCÓW |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-10-12 06:41:14 Ciut ciszej mów. Młoda godzina jeszcze. |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2005-10-14 08:16:25 "ukontentocośtam"???
nie uzywaj przy mnie trudnych słów , bo sie denerwuje gdy nie wiem , czy ktoś mnie nie obraża ... |