Odłączanie aku/kasowanie komputera

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam pytanko - robi się coraz zimniej i co rano słyszę że aku niestety coraz słabszy. W wekend kupuję nowy. Pytanie: jak w Atosie z powrotem "nauczyć" komputer starej/nowej mapy wtrysków ? Słyszałem że trzeba odpalić i na wolnych obrotach czekać aż włączy się wentylator a po włączeniu jeszcze raz odpalić i porządnie przygazować. Czy to prawda, czy jest jakaś inna metoda ? Aha - czy po odłączeniu klem na czas wymiany komputerek "na bank" się skasuje, czy trzeba się o to specjalnie postarać ?

Pzdr/Slav

Odepnij->wyjmij->załaduj nowy->odpal->zostaw do włączenia wiatraka i wsio!
Czasami jest tez tak ze autko musi jeszcze pojeździc kilkadziesiąt km aby sie wsio ułozyło

Jesli chcesz sie szczegulnie postarac to odepnij kompa , poskakaj po nim, do wody z nim i wtedy masz na 100% reseta na wieki... -----żartowałem---

Slyszalem, ze w Lantrze i Coupe wystarczy aku odlaczyc.. pozniej rozladowac resztki energii (np. wcisnac stop) i podlaczyc.. i po problemie.

ogólnie mozna po prostu odpiąć aku na pare minut....choć dokładnie wg zaleceń manuali niektórych to powinno sie to zrobić na zimnym silniku odpalić i poczekać jak wsazówka pójdzie na normalny poziom temp - z tym wiatrakiem to sie mozna niedoczekać czasem - potem jechać tak jak sie normalnie jeździ ...
Ogólnie ja sobie robie reset na ciepłym tak raz na 2-3 miesiące bo grzebie coś przy elektryce czasem i nie zauwazyłem jakiś roźnic powalających na kolana. Podobno moga być problemy z odpowiednim ustawinaiem krokowego od wolnych obrotów ...