Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2005-10-12 22:39:18 Nie 22 litry tylko około 20. |
trans Poludnie | 2005-10-12 22:53:14
No niech bedzie nawet, ze 20 mniejsza o to, w kazdym razie jest 11 kilowa, ale dalej nikt nie powiedzial czy to ma racje bytu i czy da sie to zrobic?? |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2005-10-12 23:06:07 Wielozawór w butli ma podobno na wejściu jakiś zaworek jednokierunkowy. Chociaż u mnie siedzi stary zawór BRC bez cewki (wejście i wyjście zakręcane ręcznie) i gdy miałem nieszczelność przy wlewie gazu, to powoli mogła i cała butla się opróżnić. Więc pewnie teoretycznie jest możliwe to co proponujesz. Tylko cała operacja będzie trwała bardzo długo.
Z wieści internetowych i z fizyki wynika że pomaga podgrzanie opróżnianej butli 11kg i ochłodzenie tej w samochodzie. W aktualnych warunkach najlepiej by było mieć butlę w ciepełku, w domu na piętrze. Połączyć ją długim wężem z autem na podwórku. Butle odwrócić dnem do góry i zostawić całość na noc. Noce już chłodne ... Powodzenia. |
trans Poludnie | 2005-10-13 09:41:06 E no to jakbym mial czekac cala noc na "zatankowanie" to by mnie szlag trafil... Wiec pewnie nic nie bedzie z tego patentu. A szkoda oszczednosc byla by dosc spora... |
![]() tom_stm Warszawa-Wesoła Stara Miłosna | 2005-10-13 11:43:11 Hmm , a czy nie będzie przeszkadzało to że zamiast na LPG będzie podawany gaz ziemny ?? Przecież isntalacje CNG różnią się od LPG. |
el_comendanto (M) ![]() トヨタカムリ | 2005-10-13 11:54:03 Pisales, ze zdajesz sobie sprawe z tego ze jest to niebezpiecznie i nielegalne. Wiec porzuc mysli o druciarstwie i oszczednosciach rzedu 10 zeta. Pomysl o tym, ze jak butla zrobi bum, to mozesz zrobic krzywde komus innemu ![]() |
![]() MacTB S60 i CBR600 Warszawa | 2005-10-13 12:24:49
Gaz w butlach do kuchenek to nie jest gaz ziemny, ale taki sam propan-butan jak do aut. Ziemny jest w instalacji domowych kuchenek, czyli takich jak są podłączone do sieci komunalnej czy jakiejś tam, a nie zasilane z butli z szafki ![]() Kuchence w zasadzie wszystko jedno jaki gaz dostaje, dlatego tą samą kuchenkę można zasilać gazem ziemnym i propanem-butanem, wystarczy tylko podłączyć reduktor. Natomiast w samochodzie to nie wszystko jedno, tak jak napisałeś, ale gaz z butli jest taki sam jak na stacji ![]() |
![]() Tolman Opel Omega Kikół | 2005-10-13 13:01:04
Kuchence nie wszystko jedno, jeżeli chcesz zasilić kuchenke gazem ziemnym musisz założyć inne dysze które podają gaz na palnik (z tego co pamiętam mają większą średnicę) |
![]() PeLPG Gąbin | 2005-12-12 16:00:55 załużmy ze chcemy przetankowac gaz z butli 11kg moja teorja jest taka zakladam ze nie sprawdzalem ale mam zamiar spróbowac zrobic tak zamontowac wąz zasilajacy kuchenke gazową na butle 11kg i ... i teraz zaczyna sie drobny schodek ale do przejscia moim zdaniem czyli tak wiecie juz ze podczas tankowania na stacji lpg zdejmowana jest plastikowa zaslepka z korka do wlewu przez pracownika i dop zakładany pistolet a jak by zrobil tak ta zaslepka jest nakrecana na gwint. Który tak ze jest w tym korku plastkiowym jak i w zawoze wlewowym wiec kupic przystawke redukująca do tankowania np w niemczech do sprzedazy na alegro i juz mamy polączenie z samochodem tylko teraz tą końcówke redukującą trzeba by troche przetoczyc i zrobić na niej taki gwint jak jest w butli 11Kg zamontowac na weza z drugiej strony nakretke taką sama jak przy reduktoze od kuchenki gazowej połaczyc i odkrecic kurek gazu z butli 11kg i zalac auto tylko pytanie czy przeleci gaz z butli 11kg do zbiornika auta??????? ![]() |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2005-12-13 09:28:59
Ano schodek, bo do butli przykręca się reduktor, a od niego gaz idzie pod niskim ciśnieniem do kuchenki. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-13 10:47:03 Panowie, a może poczytajcie sobie najnowszy "Motor", akurat kuchenka nie "poskarży" się na jakość gazu, ale silnik po pewnym czasie już może. Pomijając fakt, że i na stacjach jakość gazu często jest tragiczna, to przynajmniej przy pompach są zamontowane filtry, które przynajmniej te większe syfy wyłapią, a jak będziecie przelewać z butli do auta, to wszystko pięknie sobie spłynie do zbiornika, a potem ... ![]() ![]() |
Robson83 fghjjk dfdfd | 2005-12-13 19:17:20 Ciekaw jestem czy jak bym woził taka butle w samochodzie przyłaczoną do zaworu wlewu??Jestem ciekaw czy by to było duzym przestępstwem jeśli by mnie policja złapała? Na przegladzie nie miał bym w ogóle problemu bo zadnej przeróbki instalaci w takim wypadku nie ma. Zakładowa wózki widłowe są wyposarzone własnie w takie zwykłe butle 22 litrowe.Niewiem moze akurat w zakładzie mozna wykozystywac taki gaz do pojazdu ale to prawie to samo co samochód tyle ze nie jeżdzi po drogach. Co myślicie o tym? ![]() |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2005-12-14 15:29:02
Racja. Akurat mam w domu butlę z szemranym gazem. Ledwie co się pali, strzela, prztyka. Ale gdy zupa ugotuje się 10 minut później to niewielki problem. |
tade Getz wieś | 2005-12-14 17:02:12 Mimo iż gaz stosowany w naszych kuchenkach jest tym samym gazem na jakim jeździmy, jego przetok do naszego zbiornika jest niemozliwy bez zastosowania pompy, która pokonałaby opory sprężyn w wielozaworze i w zaworze tankowania to raz. Możliwe byłoby przetoczenie gazu po wyprowadzeniu z naszego samochodowego zbiornika przewodu z zaworem do którego podłączylibyśmy butlę z kuchenki umieszczona wyżej. Przetok nastepowałby grawitacyjnie. Należałoby rozwiązać równoważenie ciśnień poduszek frakcji gazowych w obydwu zbiornikach, najprościej poprzez zastosowanie odpowietrznika na zbiorniku samochodowym. To działa. Stosowałem ten patent przy przetaczaniu gazu z dużej butli do butli turystycznej w czasach głębokiej komuny. Z uwagi na duże zagrożenie nie polecam tego sposobu metodami chałupniczymi i broń Panie Boże, w zamkniętym pomieszczeniu. że o garażu z kanałem, w którym gaz może zalegać bardzo długo, nie wspomnę. Pomarzyć i podjechać pod dystrybutor, to pozostaje.
pozdrawiam (za lub pod)gazowanych ![]() tade |
![]() PeLPG Gąbin | 2005-12-14 21:54:55 Zastanawijąc sie nad tym dłuzej i sprawdzając experymentalnie oczywiscie jezeli zkrcimy zawór na zbiorniku sam nie mogli bvysmy ani wlac ani jechac na gazie to tylko przypuszczenie przedchwilą cos sprawdzilem jechac na bank nie mozna no i takze nie mozna wypuscic gazu poprzez kurek wlewowy ta kulka co zabezbiecza przed jego wyplywem po zakreceniu i wcisnieci jej prezez chwile co było w przewodzie zeszlo(gaz) i wiecej nie idzie wiec jesli to przypuszczenie wyjezdzamy do końca gaz dotąd az nie jedzie auto i nastepnie nie zakrecamy tego zaworku tylko upuszczamy troche cisnienia z zbiornika wciskając ta kulke i dop wtedy tnkujemy co wy na to ?????????? jak myslicie da ten pomysł wprowadzic w życie???????? |
guttek włodawa | 2005-12-14 22:29:42 Gaz z butli mozna przelac do zbiornika samochodowego bez wiekszych problemów (z tym ze na raz nie wejdzie cala butla).Wystarczy znajomosc termodynamiki + przewód z odpowiednimi koncówkami.Tylko po co to robic ???? Jaki jest z tego zysk moze mi ktos racjonalnie wytłumaczy ??? W butli 11 kg najczęsciej nie ma wiecej gazu jak 19,5 dm3.Cana detaliczna takowej butli oscyluje wokół 38 zł co daje cene 1,95 zł za dm3.Przyjmując cene autogazu 2.15 (u mnie w firmie 2.1 zł) można zarobić aż 0,20 zł z kazdego dm3 co daje na 1 butli róznice 3,90 zł .Każda butla zawiera dość znaczne ilości róznorakiego syfu (wytrąca sie on na wskutek odparowywania gazu -kuchenka gazowa zasilana jest fazą lotną).Syf ten powędruje do waszych zbiorników a z tamtąd do filtra (czasami jedna butla moze zablokować filtr) a to jeszcze nie koniec -tzw gazolina (substancja oleista o okrutnym zapachu) nie zostanie wychwycona przez filtr i znajdzie swe miejsce w parowniku skutecznie go brudząc i niszcząc membrany.Tak więc radze sie powaznie zastanowić czy to naprawde sie opłaca.Nie wspominam juz o waszym bezpieczeństwie bo po przeczytaniu niektórych postów na tym forum odnosze wrazenie ze ten temat to niewielu z was obchodzi. |
SIWY_RECORDS JAWORZNO | 2005-12-19 11:57:59 WITAM
BUTLA 11KG MA POJEMNOSC 27DM3 ALE CALA BUTLA BIORAC POD UWAGE ZE BUTLA JEST ZALEWANA 85% SWEJ POJEMNOSCI LATWO OBLICZYC ILOSC GAZU. U "MAGIKOW" MOZNA KUPIC ODPOWIADNIA PRZEJSCIÓWKE ZA OK 100PLN. BUTLA NIE MUSI BYC WYZEJ NIZ ZBIORNIK ALE MOSI BYC OBROCONA ZAWOREM W DOL I MUSI BYC W NIEJ WIEKSZE CISNIENIE NIZ W ZBIORIKU W AUCIE. NAJPROSCIEJ TAKIE CISNIENIE WYTWORZYC BEZ POMPY ZA POMOCA WRZACEJ WODY ![]() TECHNICZNIE JEST TO DO WYKONANIA 100% BYLEM TEGO SWIADKIEM ALE CZY SIE TO OPLACA BIORAC POD UWAGE CENY GAZU I ZE NIGDY NIE "PRZELEJEMY" CALEJ BUTLI DO ZBIORNIKA. PS. NAJLEPIEJ JEST PRZELAWAC NA PUSTYM ZBIORNIKU W AUCIE LUB NA REZERWIE WTEDY WIECEJ GAZU SIE PRZELEJE I SZYBCIEJ... POZDRAWIAM |