MotoNews.pl

Woda w wydechu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znajma zakupiła Opla. Autko dopiero co sprowadzone i czeka na zarejestrowanie więc stoi u mnie w garażu, stoi i po odpaleniu kopci a wydech jest cały mokry. Hmm. Ma katalizator. Zastanawiam się skąd ta woda?? Mój essi jeszcze czegoś takiego nie miał.

Ps.

Mam nadzieje że płyn chłodzący nie ... wychodzi tyłem. Kolor spalin raczej jasny. W zbiorniku wyrównawczym nie widać śladów oleju.

To normalne jak bedzie troszke stal to norma jak bedzie bardzo leciec to (uszczelka pod glowica ) ale jak tylko kapie to znaczy ze norma

Cytat:
2005-10-12 22:51:35, high pisze:
Znajma zakupiła Opla. Autko dopiero co sprowadzone i czeka na zarejestrowanie więc stoi u mnie w garażu, stoi i po odpaleniu kopci a wydech jest cały mokry. Hmm. Ma katalizator. Zastanawiam się skąd ta woda?? Mój essi jeszcze czegoś takiego nie miał. Ps. Mam nadzieje że płyn chłodzący nie ... wychodzi tyłem. Kolor spalin raczej jasny. W zbiorniku wyrównawczym nie widać śladów oleju.

Uszczelka pod głowicą .... ( sprawdź czy zalewa świece ) ... ale podejrzewałbym uszczelke

Witam u mnie tez leci i to czasem nawet dosc sporo
Moze dlatego ze smigam na malych odcinkach ??
Ale auto pracuje normalnie zadnych dziwnych i niepokojacych objawow nie ma !

Cytat:
2005-10-12 23:27:26, RaFaL_ZGora pisze:
Witam u mnie tez leci i to czasem nawet dosc sporo Moze dlatego ze smigam na malych odcinkach ?? Ale auto pracuje normalnie zadnych dziwnych i niepokojacych objawow nie ma !

Sprawdź - nie ryzykuj ---- kolejnym objawem też bedzie napewno dławienie sie silnika lub nierówna praca ( wynikająca z braku kompresji )

jeżeli dym jest biały to na bank uszczelka pod głowica i nie liczylbym na to ze to "wina" dłuższego postoju-no chyba ze biały dymek jest przez chwile

W wielu autach się wręcz leje z wydechu. Szczególnie jak wydech zimny a jego długość/pojemność duża. Po prostu skrapla się para wodna. W sportowych furach z seryjnymi cichymi wydechami np. to norma.

zgadzam się zimny wydech ciepłe spaliny skrraplanie i przy przygazówce chlapie z wydechu to są normalne objawy, zwłaszcza przy jeżdzeniu na LPG ale i na innych paliwach też to zaobserwowałem. zauważcie co się dzieje w zimny poranek z wydechu wylatują kłęby białej pary i tak się dzieje aż do czasu porządnego rozgdzania wydechu. Wszystko w normie uszczęlka raczej ok. sprawdż czy nie ubywa płynu chłodzącego i czy przypadkiem nie przybywa oleju.

jak mój ess stał kawałek czasu i go wreszcie odpaliłiem to sytuacja byla identyczna, równo kapkap kap z wydechu. ale po 3 dniach się unormowało!

A u mnie non stop leci przy ostrzejszym gazowanku, ubywa też płynu chłodniczego ale olej nie rośnie i jeździ tez normalnie(tzn. nie dławi się ani nie szarpie)pracuje czasem nierówno ale to na postoju i tutaj raczej winny jest krokowiec.Muszę wymienić termostat, ale mam obawę że jak to zrobię to poleci uszczelka(zwiększy się ciśnienie w układzie)ale nic jak trzeba zmienić to trzeba.Kto się orientuje ile może kosztować porządna uszczelka pod głowicę???

Nie no dymic to bedzie, bo jest teraz zimno i para sie skrapla. A bedzie dymin na bialo - az do wiosny.
Ja mam inny problem.
Wczoraj obmacałęm wydech i wyczajiłem, że w końcowym tłumiku jest woda. Jak się potrzęsie rurą to chlupie całkiem mocno. Co z tym możn a zrobić? Jak tak dalej pójdzie, to na wiosne nowy wydech trzeba będzie kupić . Dodam, że pociskam na niewielkich odcinkach, tak ok 10km dziennie (2x5km). Więc wyparować raczej nie zdąży...

mozesz go z jakiegos małego wiertła potraktowac. Woda sobie tamtendy wyleci ale w tym miejscu bedzie troszke (z czasem moze bardziej niz troszke) korodowalo. Ale nie zazre calego w srodku

kiedys tak zrobilem, mialem zzartego Walkera, zalozylem polska podrobe ale po tym co zobaczylem w starym tlumiku stwierdzilem ze trzeba cos z ta wodazrobic, zrobilem i przelatalem 2 latka i sprzedalem autko ze sprawnym wydechem.

Dziadek ma astre 1.4 i też ta woda się leje zwłaszcza jak zimny... To normalne - produkt z kata ponoć...

Cytat:
mozesz go z jakiegos małego wiertła potraktowac.

A nie będzie wtedy jakiegos pierdzenia albo innego halasu?

W niektoych nowych samochodach tak dziurka jest fabrycznie i nie pyrka.

Na poczatku roku mialem problem bo przez wode wtlumikach ktora mi zamarzla wywalilo mi uszczelke pod glowica. Po wujeciu wydechu nad ogniskiem rozgrzewalem tlumiki i wylewalem z nich wode. DUZO JEJ BYLO!!!

Ja w moim ulterze mam taką dziurkę a że popiarduje to już taki urok tego wydechu

-----------------
Na stanie Nissan X-Trail 1.6 DIG-T 163 KM 18.09.2017.
Był:
Złomek MKVII 1.6 90 KM HB 5D 10.06.1999,
Asterix H 1.6 116 KM HB 5D 19.12.2011.