Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-10-13 07:20:50 Czy ktoś z klubowiczów mógłby mnie oświecić odnośnie wymiarów koła dojazdowego? Jak to się ma do wysokości (!) zwykłego koła ![]() ![]() Pytanie wynika z tego,że kiedyś miałem dojazdówkę (do poprzedniego samochodu),którą sobie sam kupiłem (miała na 100% pasować).Jak kiedyś była potrzeba założenia,to auto wyglądało jakby je ktoś przetrącił,taka była niska. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-10-13 08:05:31 Taaaaa,ale dotyczy to samochodów z firmową dojazdówką,a nie kombinowaną. |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-10-13 08:13:21 Dojazdówka może byc niższa, jednak nie do przesady.
No i zasada jest taka, że zawsze zakładamy na tył. A tak przy okazji zapytam, czy ktoś kiedyć używał TEGO? Interesuje mnie jak to później wygląda, przy wymianie opony, ewentualnej naprawie uszkodzenia. Bo jakoś nie mam przekonania dotego produktu. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-10-13 08:28:57 Kiedyś Motor, albo Autoświat robił takie testy.Generalnie z tego co pamiętam wszystkie zdały egzamin. Ale chciałbym mieć tyle pieniędzy, co wulkanizator śle ch...... właścicielowi koła przy szorowaniu opony wewnątrz ![]() ![]() Jako ciekawostę dodam,że obecnie w fabrycznie nowych samochodach marki Rover nie ma koła zapasowego tylko taki spray. Dopłata do dojazdówki to 45 Euro, do pełnowymiarowego koła 110 Euro. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-10-13 10:29:35
Bez przesadyzmu proszę ...Panowie !..odrobina przytomności umysłu i świadomości w jakim żyjemy kraju ![]() Konia z rzędem temu , kto, jeżdząc z "kupną" dojazdówką , spotkał się z przypadkiem jakiejkolwiek interwencji policji, diagnosty na przeglądzie technicznym itp itd!.....(ja przez 8 lat nigdy!) Pozdrowionka i ....odwagi ? ![]() |
![]() mifi Klubowy Weteran było ESPERO 1,5 Warszawa | 2005-10-13 10:46:38
Zgoda, ale jazda na dojazdówce to zupełnie coś innego niż wożenie jej w bagażniku. Na przegląd nikt nie pojedzie na dojazdówce, bo go nie przejdzie, a z policją różnie bywa, raz się uda a raz nie. Wniosek jest jeden - jeżdżąc na kupnej dojazdówce, gdy pojazd nie był w nią fabrycznie wyposazony, narażamy się (może w bardzo niewielkim stopniu ![]() [ wiadomość edytowana przez: mifi dnia 2005-10-13 10:54:01 ] |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-10-13 11:40:39
Jasne, a gliniarze będą mieli przy sobie zestawienie wszystkich aut jakie tylko można spotkać na naszych drogach (równiez we wszystkich wersjach wyposarzenia) z rozpiską które miały standardowo dojazdówkę, a które nie..... ![]() |
![]() maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2005-10-13 12:22:21 No powinni tez wiedziec czy klient przypadkiem nie dopłacił za pełnowymiarowe koło zamiast dojazdówki juz u dilera.
Ciekawe czy bedą to w dowód wbijac ![]() |
![]() mifi Klubowy Weteran było ESPERO 1,5 Warszawa | 2005-10-13 12:25:43
Nie wiem jak egzekwowany jest ten przepis, może producent wyposażając pojazd w dojazdówkę dołącza do dokumentów poj. odpowiedni "papier" dla tego kółka? Np. świadectwo homologacji? Przepisy przepisami a życie życiem i nikt pewnie sobie tym tyłka nie zawraca, co jednak nie zmienia faktu że wg. przepisów dojazdówek można używać w pojazd. fabrycznie w nie wyposażonych |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-10-13 12:50:51 Panowie.Już sobie dzisiaj kupiłem dojazdówkę.Od VW Polo. Kolega jest gumiarzem i dobrał,nie według przesądów,że od tego pasuje,a od tego nie,ale organoleptycznie-przymierzając kolejno i pasując do samochodu |
![]() SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2005-10-13 12:51:00
105/70/r14 ja mam taka dojazdówkę, napewno pasuje bo przymierzałem. To jest identyczna jaka jest w golfach dojazdówka Dałem za nia kiedys 40zł na giełdzie, miejsca w bagażniku od razu się fajnie zrobiło dużo. |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-10-13 20:06:15 Ja mam fabryczną z VW Passata. Nigdy jej nie przymierzałem... ale chyba bede musiał sprawdzic. W razie gdyby.... ![]() |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2005-10-13 20:54:21 JA ma dojazdówke Felicii-i pasuje jak ulał
Założylem ją kiedys na przód i sie przejechałem jakies 2 kilometry i przyspokojnej jeździe niezauważyłem żadnej róznicy A co do Policji to juz mnie nieraz zatrzymywała i widzieli ze mam dojazdówke i ani słowa-zresztą tak jak napisal kolega jest niemozliwe sprawdzenie czy w danym aucie/wyposażeniu/wersji byla dojazdówka Wiec jesli sie ktos jeszcze zastanawia to niebać sie tylko wkładac dojazdówke-bo raz wiecej miejsca a dwa to nawet lepiej wyglada taka dojazdówka w bagazniku niz taki kloc ![]() |
![]() AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2005-10-13 21:36:19 Zakładając dojazdówkę trzeba także pamiętać, że w przypadku jakiegokolwiek zdarzenia drogowego to właściciel samochodu z dojazdówką na osi zostanie pozbawiony odszkodowania z tytułu AC, a z OC sprawcy też może mieć problemy.
Jedno z TU prawomocnie odmówiło wypłaty odszkodowania z tytułu ubezpieczenia AC argumentując, że pojazd musi mieć na osi opony tego samego typu, a zmiana typów opon na osi wpłynęła na drogę hamowania i sposób poruszania się pojazdu co uniemożliwiło właściwą kontrolę nad torem ruchu i uniknięcie zdarzenia. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-10-13 23:31:56
I to jest bardzo cenna uwaga ![]() ![]() ![]() Ciekawi mnie tylko sytuacja kierowcy, który FABRYCZNIE ma w wyposażeniu dojazdówkę a nie pełnowymiarowe koło ....łapie gumę , zmienia na FABRYCZNIE dołożoną dojazdówkę , w drodze do serwisu bierze udział w kolizji ....rozwala auto i co ??? Nie dostaje odszkodowania ?? ![]() ![]() |
![]() AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2005-10-15 09:59:30 W mojej ocenie nie, zakłada dojazdówkę na własną odpowiedzialność.
Faktem jest, że istnieje podane przez Mifi rozporządzenie dopuszczające używanie takich (fabrycznie dodanych do wyposażenia auta) dojazdówek, ale pewnie producenci zastrzegają w instrukcji używanie dojazdówki zgodnie z prawem obowiązującym na terenie danego kraju, a polski przepis jest jasny. Wszak nie ma obowiązku kontynuowania jazdy, jest obowiązek posiadania takich samych opon na osi. Jak ktoś słusznie zauważył na rynku są dostępne środki uszczelniające i umożliwiające dojazd do najbliższego zakładu wulkanizującego. |