MotoNews.pl

Jaki akumulator do Coupe ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
moj oryginalny akumualotr (tzn. taki jaki jest w Coupe 2.0 I od nowosci) ledwie zipe ?

jest to w duzej mierze spowodowane tym ze malo jezdze autkiem-auto stoi z wlaczonym alarmem przez co akumulator jest notorycznie niedoladowany.

Poza tym auto ma 51 tys. km przebiegu wiec to jest juz raczej jego koniec tym bardziej ze auto ma klime.

i tu moje pytanie ?

po 1) jakiej pojemnosci jest oryginalny akumulator (firma jakas solaris) - nigdzie na nim nie jest napisane jakiej jest pojemnosci

po 2) jaki mam kupic akumulator do Coupe 2.0 I 99r. ktory ma klime, 2xPP, wspomaganie, ABS
chodzi mi o pojemnosc - chcialbym jak najwieksza choc jezdze malo tym autkiem i tez nie chcialbym przesadzic !

Jakiej firmy akumulator polecacie kupic - jedni radza boscha innie ze Polska centra jest super a ja kompletnie nie mam o tym pojecia o firmach i typach akumulatorow

- to bedzie zakup 1 akumulatora w moim zyuciu

Pozdrawiam

Ja kupowałem do Hyundaia pony 1.5 żelowy firma Power Fit czy jakoś. Teraz (od czerwca) autko praktycznie stoi jeżdżę lantrą. Raz na jakiś czas przejade nim pare kilometrów. Nie mam żadnych problemów z kręceniem czy odpaleniem. Wbrew pozorom i powszechnym opiniom o cenach akumulatorów żelowych ja za tamten 60Ah zapłaciłem 120 pln z montażem i dodatkowymi klemami (wkręcanymi). Twoja decyzja
Niedługo będę go przekładał do lantry i zobaczymy jak będzie sobie radził.
a tu aukcja na Świstaku link

a aukcja na allegro link2

[ wiadomość edytowana przez: gadiemus dnia 2005-10-13 09:05:56 ]

Dzieki za pomoc
a nie wie nikt jaki oryginalnie w Coupe akumulator byl montowany o jakiej pojemnosci

i jaki maxymalnie mozna teraz zapodac ?

z akumulatorem to polecam nie oddalać się za dalego od fabryki czyli okolice 45-50 Ah ...i raczej lepiej szukać takiego co ma większy prąd rozruchowy niż kupować większa pojemność. Wieksza pojemność to tylko możliwość ciagłego niedoładowania...i co z tych 10Ah więcej jak małe szanse ze są one naładowane tak jak trzeba. Polecam więc coś ok 50. Co do żelowych to taka cena jak na allegro to bardzo interesujaco wygląda.... ciekawe co z klemami ?

co do klem to chyba jest jasne
coupe nie ma klem wkrecanych tzrba kupic akumulator do ktorego zaklada sie klemy czyli standard

co do pojemnosci to wiesz moze jaka jest pojemnosc fabrycznego akumulatora coupe I 2.0 i jaki jest jego prad rozruchowy

Gadiemus kupił od razu z dodatkowymi klemami wkręcanymi, więc jak widać nie koniecznie trzeba kupić ze standardowymi mocowaniami.

Dokładnie tak jak MacTB pisze, razem z akumulatorem dostałem normalne klemy ołowiane wkręcane na gwinto - kleme akumulatora żelowego

ok dostales klemy wkrecane na gwint
ale jak polaczyles te klemy do przewodow w aucie - trzeba cos wycinac, łaczyc ???

czy wszytko da zalatwic sie bezproblemowo ??

kurcze nadal nie wiem jaki jest pojemnosc oryginalnegbo akumulatora coupe 2.0 96-99r?

Klemy normalne ołowiane, takie jak są w zwykłym kwasowym akumulatorze, wiec podłączasz tak jak byś miał zwykły akumulator.

Witam
A ja w sobote kupiłem nowy alumulator, bo stary bez ostrzeżeń po 4 latach mi padł. Kupiłem VARTE 50 Ah za 160 zł nie wiem drogo czy tanio bo wcześnie się nie dowiadywałem. Dodam tyle że partia tych akumulatorów szła do fabryki Forda ale jakimś cudem udało się część przejąć do sprzedaży w Polsce, na akumulatorze pisze "Instaledby in Ford" albo coś podobnego, zobaczymy jak długo pochodzi bo słyszałem że te pierwsze instalowane w Fordach są dobre.

Ja proponuje sprawdzic ilosc elektrolitu w akumulatorze.. moj sie wyladowywal po 2 dniach stania, po czym uzupelnilem plyny, naladowalem go prostownikiem i od stycznia smiga do dzisiaj bez zadnych problemow

witam, możecie mi wierzyc czy nie ale ja mam przejechane juz moim coupe97r 187tys. km i akumulator mam jeszcze od nowosci Hyundai-a.... dwa miesiące temu rozładowal sie ale podlaczyłam na noc pod prostownik i hula do dzisiaj.... a już chciałam kupować nowy

witam, możecie mi wierzyc czy nie ale ja mam przejechane juz moim coupe97r 187tys. km i akumulator mam jeszcze od nowosci Hyundai-a.... dwa miesiące temu rozładowal sie ale podlaczyłam na noc pod prostownik i hula do dzisiaj.... a już chciałam kupować nowy

wierzymy pierwsze mrozy takie ponizej -10 zweryfikują stan wielu akumulatorów

zobaczymy.... ja trzymam auto w garażu... a garaż mam ogrzewany.... więc pewnikiem mój akumulator pochodzi jeszcze....

własnie zapodałem nowe accu - co ciekawe okazało sie ze poprzedni właściciel włozył 44A z prądek rozruchowym ponizej 300A i działało to pieknie do niedawna ....dalej by penie działało tylko ze zostawienie go na 5 minut na światłach pozbawia go całej pojemnośći . Zapodąłem Centra standard 55/na coś ponad 400rozruch za niecałe 200zeta.