MotoNews.pl

Reduktor LOVATO - opinie (Golf II z gaźnikiem elektronicznym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Czy ktoś ma reduktor "lovtec" w swoim bolidzie?
Jeśli tak, to jakie macie opinie na jego temat?
Ja mam problem ze spalaniem w swoim samochodzie, bo w mieście i na krótkich trasach auto pali strasznie duzo, pomimo, że jeżdźę raczej oszczędnie. Analizator na ciepłym silniku wykazał prawidłowe spaliny zarówno na gazie, jak i na benzynie, w całym zakresie obrotów.
Fachowiec od gaźników zasugerował, że wysokie spalanie może być winą reduktora. Co o tym sądzicie: gaz mam od 15.000 km, zapala na gazie bez problemu, spalanie jest na tym samym poziomie od samego początku, niezależne od pory roku - zastanawiam sie nad zmianą membran - czy warto? jesli tak, to na jakie i jaki to może być koszt?

I drugie pytanie: gaźnikowiec powiedział mi, że przy zasilaniu gazem ssanie nie pracuje i nie był mi w stanie wytłumaczyć, jak to się dzieje, ze samochód pomimo niewłączonego ssania nie gaśnie - podobno rola gaźnika jest przy gazie strasznie zredukowana - może ktoś mnie oświeci, jak to wszystko działa w PN-ie?

Lovtec to kopia lovato produkowana chyba w Czechach. Po 15 tyś. km parownik powinien być jeszcze prawie nowy. Poszperaj w sieci, ktoś zamieścił ilustrowany zdjęciami opis regeneracji parownika Lovato. Membrany do Lovato na allegro można dostać za 60-75zł. Ale wątpię, żeby to Ci pomogło.
I generacja z natury ma to do siebie, że potrafi sporo wyssać w mieście. Ciekawe w jaki sposób sprawdzałeś analizatorem skład mieszanki pod obciążeniem?
U mnie najlepszym sposobem na ograniczenie spalania w tych warunkach było założenie ciasnego mikserka. Pa, pa osiągi, ale wtedy można obniżyć ciśnienie parownika i gaz nie leje się szaleńczo przy małych obciążeniach i przy hamowaniu silnikiem.
Taki mądry gaźnikowiec, a nie potrafił wyjaśnić dlaczego ssanie nie działa?
Gaźnik pełni na gazie wyłacznie rolę przepustnicy. Jeśli ssanie na benzynie uchyla przepustnicę to na gazie obroty też wzrosną bo więcej mieszanki leci do silnika. Jesli mieszanka jest palna to i bez ssania silnik na zimno będzie pracował na gazie. Tylko wolniej bo opory większe, olej gęsty itp.

a jakie masz to spalanie ??? zobacz,czy nie zasysa Ci ciepłego powietrza,trzeba je całkiem usunąć,bo gac bardzo go nie lubi i jaką masz srednice mixera możesz to sobie sprawdzić tu http://www.ekoalma.pl/modules.php?name=Mikser poszukaj swego bolida i zobacz jaki ma symbol i potem zobacz w parametrach jaką ma średnice

a dobre som te instalacje LOVATO bo kumpel chce se taką zamontować w golfie 2 z gaźnikiem ? i ile to pali na gaźniku gazu ?

Cytat:
2005-10-13 22:12:01, dml pisze:
a dobre som te instalacje LOVATO bo kumpel chce se taką zamontować w golfie 2 z gaźnikiem ? i ile to pali na gaźniku gazu ?

Miasto: 13-15
trasa 7-10

Witam.
Praca gaźnika na ssaniu z LPG polega na ty,ze na początku gaz jest przy zimnym silniku źle odparowany a więc bogatszy to jakby silnik dostawał wiecej paliwa.

Witam!
Ja do niedawna miałem taki model Golfika z tym gażnikiem i mój palił w trbie mijskim nawet przy najwiekszych mrozach max 11l./100!
A co do wyeliminowania ciepłego powietrza to zgadzam sie z kolega, wystarczy zdjać przewód podciśnieniowy z siłownika klapy mieszajacej dolot powietrz i zaslepic go, a rure dolotową również uszczelnić!
Gaz to bardzo czułe paliwo i raczej nie wymaga podgrzewania, a zmiana długości kanału dolotowego bardzo może wpłynąć na regulację a zarazem na spalanie!
Natomiast przepustnica ssania nie działa bo jak przypuszczam gazownik co zakładał tą instalke pomyślał i założył przekażnik na jej przewód zasilający aby nie działała na gazie bo stawiała by zbędny opór na dolocie,ja również tak zrobiłem i samochód nie miał tak zwanej dziury!ale o tym można długo pisać...
Parownika nie znam,Mój naprostszy lovato po rozgrzaniu strasznie osłabiał parametry silnika ponoć to ich wada ! a mixer faktycznie może być za ciasny,lepiej to sprawdż!

Cytat:
2005-10-13 22:12:01, dml pisze:

Reduktory Lovato sa najlepsze.