Co da jak usumne katalizator w TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
MOJ SAMOCHOD ZADUZO PALI 1.8 TD 70KM 97R COMBI KTORYS Z MECHANIKOW PORADZIL ZEBYM WYWALIL KATALIZATOR TO MOZE BYC PRZYCZYNA ZE WIECEJ PALI TEZ ODCZOWAM ZE SILNICZEK JAKOS TEPY ALE JAK NIERAZ ZROBIE WYPAD (OSTATNIO GORKI) PRZEPEDZILEM GO I COS LEPIEJ A JESZCZE RADZA DAC STRUMIENICE CO WY NATO TEDEK TO MOJ PIERWSZY PORADZCIE

to byli machanicy czy "tuningowcy"?

[ wiadomość edytowana przez: BUGZ dnia 2005-10-14 18:31:56 ]

Spróbuj wypierdzielić tylną kanapę będzie nieco lżej i może jeszcze lusterka boczne - będzie mniejszy opór powietrza. Gaśnica też mogłaby być mniejsza. Radio. Czy naprawdę jest niezbędne w twoim autku? Nie mógłbyś się bez niego obejść? Zastanów się......
Ale nie przejmuj się - to taka moja luźna dygresja od tematu

Ja proponuje usunac jeszcze cala tapicerke z drzwi, podsufitowke etc. w sumie do szczescia i pelni komfortu nie potrzeba wyzej wymienionych gadzetow.

cała "inteligencja" się wypowiedziała więc i ja cos dopowiem od siebie. w kwestii zwiększego spalania przyczyn może sporo min. własnie kat który ze względu na wiek i stan może byc poprostu zapchany a co za tym idzie silnik ma problemy z wydalaniem spalin poza układ wydechowy i ma ciężej,stąd zwiększone spalanie spowodowane cięższą pracą silnika.
BTW:w sumie się nie znam i nie muszę miec racji ...

Co jak co, ale wywalać chyba nie ma co, mam podobny model '97 1.8 TD kombi i pali mi 6,5 l , więc wywalanie to chyba nie za dobry pomysł, lepiej coś zrobić - patrz poprzedni post

Cytat:
2005-10-14 21:10:57, radikal pisze:
Co jak co, ale wywalać chyba nie ma co, mam podobny model '97 1.8 TD kombi i pali mi 6,5 l , więc wywalanie to chyba nie za dobry pomysł, lepiej coś zrobić - patrz poprzedni post

katalizator jak prawie każdy element samochodu ulega zużyciu. więc idąc tym tropem elementy zepsute/uszkodzone/zużyte się wymienia lub jak zapytał autor posta usuwa (to też jest to praktykowana metoda w przypadku katów)

ja rowniez usunalem kata po tym jak sobie zaczal dzwonic. Jednak nie spodziwalbym sie wzrostu mocy ani spadku zuzycia paliwa na poziomie o jaki Ci zapewne chodzi

Jednak nadal nie wiem co to za mechanicy byli

Cytat:
2005-10-14 21:10:57, radikal pisze:

NO WLASNIE TWOJ PALI 6.5 A MOJ 10 W MIESCIE A NA TRASIE 7 DLATEGO SZUKAM WYBIERAM SIE DO POMPIARZA ALE NARAZIE NIE MAM CZASU I PODPYTUJE SIE

Cytat:
2005-10-14 20:18:40, retrospect pisze:
Ja proponuje usunac jeszcze cala tapicerke z drzwi, podsufitowke etc. w sumie do szczescia i pelni komfortu nie potrzeba wyzej wymienionych gadzetow.

NIE PROSILEM O POMOC W ROZEBRANIU AUTA ZEBY BYLO LZEJSZE ALE O POMOC W KWESTJI KATALIZATORA CO BY MI TO DALO CZY ZASZKODZILO NIE JESTEM GUWNIARZEM I AUTO MI NIE SLUZY DO WARJACJ TYLKO DO JAZDY A ZE DUZO PALI WIEC SZUKAM MYSLALEM ZE TU ZNAJDE KOGOS KTO MI ODPOWIE A JESLI NIE WIECIE TO POCO ZABIERACIE GLOS

Cytat:
2005-10-14 21:43:09, jacula pisze:
... A JESLI NIE WIECIE TO POCO ZABIERACIE GLOS

tak już tu niestety bywa

Mysle, ze problemem jest 70KM, a nie zapchany katalizator. Ewentualnie przyjrzyj sie zaworowi EGR. Moze sie nie domyka i tracisz czesc pary. Ale nie spodziewaj sie rowelacyjnych osiagow po tym autku. 70 KM to 70 KM, i nie zdziw sie, jak po wywaleniu katalizatora pogorsza Ci sie osiagi (O ile byl dobry wczesniej). Zmieniajac parametry przeplywu gazow spalinowych, zmieniasz parametry pracy silnika i to nie zawsze w lepsza strone.
Proponuje aby koledzy z forum, ktorzy posiadaja 70KM diesla podali ci czas przyspieszenia od 60 do 100km/h, na 4 biegu i bedziesz wiedzial na czym stoisz. Niezle byloby tez poznac ten parametr dla silnika 1.8D, ktory ma 60KM. Silnik 1.8 TD 90KM przyspiesza od 60 do 100km/h na 4 biegu w okolo 9.0-9.5sek
Sprawdz ten parametr u siebie i porownaj z innymi danymi, zanim zaczniesz cos robic. Kiedys jeden madry post kolegi Mariobrosa i mozliwosc przejechania sie jego autem i porownania czasow powstrzymaly mnie od myslenia o podobnych przerobkach.

Spokojnie możesz go wywalic. Katalizator w dieslu to kolejny pomysł panów ekologów z Uni. Miałem go w swojej Cytrynce 2,5TD a po wycieciu spalanie sie zmniejszyło

W Trupim po wywaleniu kata nie zauważyłem różnicy w spalaniu, ale moc troche skoczyła, bo był zabity. Do tego troche głośniejszy pod podłoga sie zrobił, ale w klekocie i tak ginie to w kakofonii dzieków spod maski