MotoNews.pl

Hyundaj lantra problem z uruchomieniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

mam ogromny problem moje auto nie chcre dać się uruchomić
po rzekręceniu kluczyka auto odpala i gaśnie. A gdy przyczymam na rozruszniku to chodzi jak puszcze kluczyk to gaśnie!!!!!

co to może być PROSZE O RADE

POZDRAWIAM

cos z podtrzymaniem przekaznika napiecia pompy paliwa ??? sproboj go zmostkowac ???

kobra idzie w dobrą stonę.... bywał problem taki chyba w hondach ze styki przekaźnika zal pompe paliwa sie upalały i bywały problemy z zapaleniem.... poszukaj przekaźnika

druga opcja upalone styki w stacyjce - miał tak szwagier w toyocie

[ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2005-10-15 00:40:45 ]

dokładniej opisz problem, samochód ma problemy z zapaleniem jak jest zimny czy ciepły itp.?

masz silnik 1.5 L tak?

BTW
zaczyna się chłodniejsza pora roku, więc znowu tematami sypnie

Jeśli chodzi o przekaźnik pompy paliwa to proponuje sprawdzić (jeżeli jest to lantra J1) biało czerwony przewód prowadzący do niego. Na przewodzie tym po odpaleniu (tj wykryciu przez ecu pracy silnika) powinna pojawiać cię masa która podtrzymuje przekaźnik w czasie pracy. Jeżeli mówisz że przy trzymaniu w ustawieniu start silnik zaczyna pracować a po puszczeniu kluczyka gaśnie prawdopodobnie uszkodzona cewka w przekaźniku albo co gorsze nie otrzymuje ze sterownika sygnału że silnik jest uruchomiony. Niestety uszkodzony przekaźnik nie jest jedynym elementem który może powodować taki efekt. Silniki Lantr są najeżone elektroniką i bez dokładnego zbadania lub opisu trudno na odległość cokolwiek doradzić.

[ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2005-10-15 00:43:41 ]

witam
auto zachowuje się tak po przekręceniu kluczyka w pozycje start odpala gdy puszczam i kluczyk wraca w pozycje zapłonu auto gaśnie. Auto odpalam w sumie na gazie LPG na paliwie niechce zapalić czy może to byc wina instalacj gazowej czy coś z komputerem się dzieje tydzień temu wymieniłem go bo stary siad mi! Prubowałem odpalić auto w tki sposób odłonczyłem kabel od elektromagnesu przy rozruszniku kolega trzymał kluczyk w pozycji start a ja go odpaliłem na krudko silnik pracował na obrotach 4tysięcy! po puszczeniu kluczyka zgasł!
Dzień wcześniej jechałem i podczas jazdy spadła wskazówka obrotościomieża na 0 i nie mizna było uruchomic auta, myślałem że to bezpieczniki ale wszystkie były ok. Po chwili odpalił normalnie i wszystko działało. a dziś jechałem zgasiłem auto wyszedłem do sklepu i po powrocie auto zczeło zachowywać jak opisałem wyzej

co jest

pozdrawiam Andrzej

Jeżeli z tego co rozumiem na gazie odpala a na benzynie nie chce to sądze że problem leży po stronie komputera ecu (samochodu) i tak jak pisałem na tym przewodzie nie pojawia się masa po odpaleniu - sprawdź to. I napisz jaki to rok lantry i jaki silnik bo podałem wcześniej opis do lantry J1

jest to lantra 1,5 na wielopunktowym wrysku 8 zaworowa z 91/92 r
gdzieś wyczytałem jak sprawdzić ecu ze podłonczyć diode led do gniazda diagnostycznego i kiedy mruga jes niby ok gdy świeci to ECU walnięte u mnie świeci czy da rade to naprawić i co trzeba wymienić????

i wszystko się wjaśniło ECU było rombnięte po wymianie samochód zachowuje się normalnie dzięki za pomoc