Sprzedaż auta na częsci i jego wyrejestrowanie!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam autko ktorego juz nie chce oplacac a przydalo by mi sie na częsci. jesli napisze umowe sprzedazy to i tak dojada mnie z ubezpieczenia. istnieje cos takiego jak umowa na cześci i po okazaniu teakiej umowy da sie wyrejestrwac auto bez zadnych kosztow??
Z gory dzieki i pozdrawiam

Boję się że w Polskich przepisach nie istnieje coś takiego jak sprzedaż auta na części.
Swojego czasu (z 4 lata temu) przechodziłem podobną sprawę i aby wyrejestrować aut sądwie opcje :
1. Dokument stwierdzający wyzłomowanie z uprawnionego Autozłomu (nie każdy ma takie uprawnienia)
2. umowa sprzedaży

Można dogadać się ze złomowiskiem i zapłacić kasę oddając samą skorupę auta bez zawieszenia i silnika (ja właśnie tak zrobiłem) i za 50zł auto zostało wykreslone z ewidencji a mi zostały wszystkie części.

Niektórzy ludzie spisują fikcyjną umowę i na tej podstawie wyrejestrowują .... ale tego nie polecam.

Mój ojciec potrzebował wyrejestrować samochód, to zaniósł samą blachę z numerem nadwozia do złomowacza. Zapłacił coś za to (nie wiem ile, bo to ubezpieczenie pokrywało koszt) i dostał kwit o wyrejestrowaniu, tyle, że z datą 30. czerwca, bo do wtedy obowiązywały stare przepisy.

A tak poza tym, to możesz podjechać na parking na moim osiedlu i tu go zostawić - starż miejska i policja nic nie mogą zrobić!!! Wiem, bo sam wnioskowałem o usunięcie starych aut z parkingu, ale nie ma takiej możliwości.