MotoNews.pl
9 Jakie felgi stalowe na opony zimowe 14 czy 15 ? (118992/267)

Jakie felgi stalowe na opony zimowe 14 czy 15 ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem niedoswiadczony w tej kwestii wiec chcialem prosic o rade "starych wyjadaczy"
Mam Astre II kombi z oryginalnymi kolami - alufelgi 15" + opony 195/60.
Chcialbym zakupic komplet felg stalowych na zime, aby miec spokoj i nie przekladac co pare miesiecy opon.
Moje pytanie brzmi jak w tytule - jakie kupic felgi, 14" czy moze lepiej zostac przy 15", no i jakiego rozmiaru zimowki najlepiej sie sprawdzaja na tych felgach?

nowe 15 stalowe,to koszt ok 130 zł za sztukę-www.baloon.pl

do tego opony-ja mam 185/65/15
także 4x130zł+4x200zł(najtansza w takim rozmiarze bodajże dębica)=1320 zł
uzywki felgi,pisałem do jakiegoś gościa z allegro, co ma rozbitą astre II, to woła 70 zł za sztukę.

nie wiem czy 14 pasują,czy nie-jakis gościu z allegro handlujący felgami pisał mi że nie pasują
w książce od auta niby są jakieś zamienniki i wynika że moga pasować
niestety nie miałem okazji wypróbować, bo nikt w poblizu nie miał 14
napewno 14 i felgi i opony będą tańsze

Pominmy kwestie cenowe, bardziej chodzi mi o sprawy techniczno - rozmiarowe.
Czy mozna zdobyc felgi 14" z mocowaniem 5cio srubowym i czy pasuja one do Astry?
A moze jednak nie ma sensu kombinowac i nalezy zostac przy 15" oraz zakupic troche wezsze i wyzsze zimowki np. 175/70?

jeśli chcesz zostać przy 15, to bierz 185/65/15

na standardową felgę będą pasować bardzo dobrze

nie słyszałem,żeby ktoś zmieniał 195 na 175

14` na 5 śrub pasujące do astry G-nie mam pojęcia
może z merivy albo corsy?

Corsa ma 4 sruby ...

A co oponek to wez sobie 15" i oponki 175 ... najlepszy wybor

Nieznajdziesz 14" na 5 śrub, tylko 15",wiem bo przeglądałem w szwecji katalog z felgami stalowymi do większości samochodów na świecie, pozatym jeżeli masz astrę z otwotami na 5 śrub, to pewnie też masz hamulce tarczowe na wszystkich 4 kołach, tak więc 14" nawet by ci nieweszły. Sam przywiozłem sobie używane felgi stalowe 15" na pięć śrub, ale jak na moje oko są trochę za szerokie, może być problem jak założę oponę, felgi są z calibry lub senatora.

Dokladnie tak- o 14" nie slyszalem na 5 śrub, a skoro masz kombi to tym bardziej polecalbym Ci 15". JESLI ZDECYDUJESZ SIE NA ZAKUP NOWYCH OPON WAL SMIALO DO MNIE NA PRIV, ZALATWIE CI NAJTANIEJ NOWY KOMPLECIK Z CZEGO TYLKO BEDZIESZ CHCIAL: DEBICA, FULDA, DAYTON, BRIDGESTONE, FIRESTONE, GOODYEAR ITD ITP POZDRAWIAM

Cytat:
2005-10-16 11:36:45, PitWw pisze:
Dokladnie tak- o 14" nie slyszalem na 5 śrub, a skoro masz kombi to tym bardziej polecalbym Ci 15". JESLI ZDECYDUJESZ SIE NA ZAKUP NOWYCH OPON WAL SMIALO DO MNIE NA PRIV, ZALATWIE CI NAJTANIEJ NOWY KOMPLECIK Z CZEGO TYLKO BEDZIESZ CHCIAL: DEBICA, FULDA, DAYTON, BRIDGESTONE, FIRESTONE, GOODYEAR ITD ITP POZDRAWIAM

Na zakup nowych opon to jestem na 100% zdecydowany, a jezeli masz dojscia do tanszych nowek to chetnie skorzystam
A moze tez masz dojscie do nowych felg 15"...?

W poniedzialek bede wiedzial jak z cena nowych felg stalowych, taniej na pewno ale o ile to dopiero jutro dalbym znac, jestes z wrocka wiec na pewno jakos sie ustawimy na miescie, napisz mi tylko jaki dokladnie chcesz rozmiar oponki i jakiego producenta , czy cos tanszego typu debica czy tez fulda lub dayton czy moze cos z gornej polki a ja jutro puszcze Ci info z cenami detalicznymi oraz specjalnymi - dla Ciebie

Też mam ten sam problem!!! W garażu leżą praktycznie super zimówki michelin- ki, na których przejezdziłem na starym aucie... I mam problem bo felgi mam na 4 śruby a jak były by na 5 to nie miałbym problemu... A zdwłaszcza że powoli zbliża się zima ;( No i co robić????? Jakby ktoś miał jakąś koncepcję to prosze o rade... A może ktoś potrzebyje 14-stki na 4 śruby to moge sprzedać albo wymiana na 15 do astry Jak coś to czekam na propozycje!!!!

W zime im wezsze opony tym lepiej!!! ja do tej pory jezdzilem na 155/80R13 tylko mam teraz problem bo 13"juz nie wejda i musze przejsc na 14"i napewno bedzie to najmniejsza jaka bedzie dostepna o najwyzszym profilu.I jesli wchodza 14"to doradzam takie bo jest lepiej mozna kupis wyzsze profile i bedzi sie lepiek sprawowaly i cena tez jest mniejsza, bo po co przeplacac.

Większy nacisk jednostkowy... ? Dobrze, że mam 165 R13.

Ja mam 165/13 letnie , zimowe mialem 175/75/13 , ale takie dostalem od znajomego ktory zmianil samochod , wiec zalozylem. Starly sie juz troche wiec teraz planuje kupic nowe , mysle ze to bedzie gdzies tak 155/75/13

155/75/13 mam w swojej Samarze i przejezdzilem na nich 2 sezony zimowe. Jezdzilem rowniez w gorach w kopnym sniegu i sie znakomicie sprawdzily...