Holowanie bez OC i Badania Tech.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie - da sie?

Czy lawetka?

Dodam ze chodzi w sumie o 80km wiec dosc sporo zeby ryzykowac lapanke

Pozdro
Lapek

tylko laweta

dac sie da ale zgodnie zprawem tylko laweta.

A niewystarcza sprawne hamluce,swiatla itd??

teraz to ubezpieczenie to chyba powinno być nawet jak wieziesz auto na lawecie bo jak ci tak auto spadnie z lawety i uszkodzi inne to z czyjego to ma być oc- zgodnie z rozumowaniem ustawodawcy?!?!?!
pojebane ale prawdziwe!!!

z oc lawety

W zeszlym roku wg prawa tylko laweta ( poniewaz samochod na lawecie jest towarem wiec jakby co to OC lawety ).

I z tego co pamietam w ksiazce od prawka jest napisane ze samochod bez badania technicznego i OC obowiazkowo powinien byc wieziony na lawecie-ale tej informacji nie jestem pewny...

Cytat:
2005-10-15 23:51:25, Qlik pisze:
(...) z tego co pamietam w ksiazce od prawka jest napisane ze samochod bez badania technicznego i OC obowiazkowo powinien byc wieziony na lawecie (...)

A to dziwne, że takie rzeczy gdzieś oficjalnie wypisują. To tak jakby napisać, że po zamordowaniu kogoś ciało powinno być wiezione w czarnym worku w pozycji wyprostowanej i zabezpieczone przed przemieszczaniem. No i oczywiście należy zgłosić zmianę stanu zdrowia ofiary w najbliższym komisariacie w terminie 30dni .
No bez kitu dobre - ubezpieczenie obowiązkowe ale jeśli się go nie ma (więc dopuszczają taką możliwość) to auto trzeba wieźć na lawecie .

Co do holowania to bylo już o tym przynajmniej raz i to całkiem nie dawno - jeżeli auto dotyka jezdni bezpośrednio (czyli np. na motylu, który notabene już nie jest dopuszczalny) to ma obowiązek posiadać wszystkie badania i opłaty. Nawet tak na logike...

wg. mnie to oc musi być czy wieziesz auto na lawecie czy też jak auto stoi pod stertą siana w stodole

a np auto przywiezione z zagranicy NIE ZREJESTROWANE W KRAJU nie ma OC! i taką sytuacje przewidywał ustawodawca. ew auto NOWE fabrycznie ew wyrejestrowane (dawne czasy)

wiele razy juz bylo po róznych forach wałkowane.

jak sie bedą chcieli czeipic to i na lawecie za brak OC cie udupią!

Cytat:
2005-10-16 09:08:14, waco pisze:

i oto mi chodzi

Cytat:
a np auto przywiezione z zagranicy NIE ZREJESTROWANE W KRAJU nie ma OC! i taką sytuacje przewidywał ustawodawca.

W promieniu 80 km od Gdańska nie ma chyba żadnych granic, a nie sądze żeby chciał holować przez morze .

Cytat:
ew auto NOWE fabrycznie ew wyrejestrowane (dawne czasy) (...)

No to jest chyba oczywiste, że auto aktualnie nie zarejestrowane nie ma prawa poruszać się po drogach na własnych siłach ale także nie sądzę żeby o taki przypadek chodziło .

Cytat:
2005-10-16 01:29:47, Race_D pisze:
To tak jakby napisać, że po zamordowaniu kogoś ciało powinno być wiezione w czarnym worku w pozycji wyprostowanej i zabezpieczone przed przemieszczaniem. No i oczywiście należy zgłosić zmianę stanu zdrowia ofiary w najbliższym komisariacie w terminie 30dni

Cytat:

jesli wieziesz auto na lawecie (na przyczepie, w zuku itd) to jest ono chyba ladunkiem, tak samo jakbys wiozl kamienie to one tez maja miec oc

A ja mam takie inne pytanie:

Jak chce kupić sobie auto (malucha ) I teraz spisuje z gościem umowe, podbijam ją w urzędzie, i czy mysze rejestrować auto i ubezpieczać, jeśli narazie ono ciągle bedzie stało u mnie w garażu....?

Pytałem sie już wielu ale każdy mówi co innego, może Wy bedziecie wiedzieć

[ wiadomość edytowana przez: Gonzo_BB dnia 2005-10-16 10:52:34 ]

Było wielekroć wałkowane. Teoretycznie musisz przerejestrować na siebie w terminie 30dni ale nigdzie nie jest napisane co grozi za nie dotrzymanie tego terminu. OC musi być płacone przez cały czas gdy auto jest zarejestrowane, bez dnia przerwy! Od daty na umowie - Ty jestes odpowiedzialny za utrzymanie ciągłości OC, w razie przerwania - UFG (jeśli dojdą w tym swoim burdlu )

Dodam jedynie ze OC musisz wykupic nei pozniej niz w dniu przerejestrowania samochodu na siebie. Poza tym wszystko co napisal Race sie zgadza.

Czytajac koncowe wypowiedzi stwierdzam,ze musze juz zaczac szukac DR i nr.budy z malca.Ja wymowilem OC w tamtym roku zaraz po kupnie baka,podbilem umowe no i na tym sie skonczylo,DR jest na poprzedniego wlasciciela jeszcze Wiec jak ktos ma DR i blache z nr.to chetnie zakupie