MotoNews.pl

Co to znaczy GSI?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co oznacza skrót GSI?

czesc.
dokładnie rozszyfrowac tego skrótu Ci nie potrafie . GTI to skrót od słowa grandturismo opel na oznaczenie tego samego w znaczeniu zwrotu uzywa symbolu GSI. Dosłowne tłumaczenie sama rozszyfrujesz przy pomocy słownika , a szerzej w wolnym przekładzie skrot ten charakteryzuje samochody juz fabrycznie zmodyfikowane pod katem leszego prowadzenia sie czyli np twrdsze amortyzatory i sprezyny , czesto krotsze zeby auto miało nizej srodek ciezkosci poozony no i mocniejsze czyli np astra gsi z silnikiem 2.0 ma moc 150 km seryjnie zas wersje dla "zwykłych" zjadaczy chleba z tej samej pojemnosci maja 125km , 136km.
Mam nadzieje ze poimogłem
ps to co w WV znaczy GTI u opla ma oznaczenie GSI
pozdrawiam

Cytat:
astra gsi z silnikiem 2.0 ma moc 150 km seryjnie zas wersje dla "zwykłych" zjadaczy chleba z tej samej pojemnosci maja 125km , 136km.

2.0 GSI 16V ma 150KM, 2.0 GSI ma 115KM jak i GSI 1.8 16v i ma 125KM wtedy ,a wszystkie są GSI więc coś tu nie tak z tą wypowiedzią, bo seryjne zaś wersje mają 75KM ,lub 90KM.
Chyba,ze miałeś na myśli pisząć to,ze inne silniki innych marek samochodów mają w ofercie 2.0 o mocy 136KM jako zwykłą wersje,a wersja o mocy 150 ,lub więcej jako coś typu GTI

GSi - Grand Sport injection
Pozdrawiam.

Miałem na mysli co napisałem Faworyt. oznaczenie Gsi/Gti jest zarezerwowane, przynajmniej w szanujacych SIEBIE firmach dla samochodów o odmianie sportowej a teraz juz od firmy/producenta zalezy czy bedzie naklejał to na autach o podwyzszonej mocy i naprawde ulepszeniach technicznych czy przyklei tylko lotke nad tylnia szyba i uzna ze juz mu sie nalezy znaczek gsi/gti. Wiec jak napisałem to firma decyduje kiedy nakleja ten znaczek kiedy nie wiec wszystkie dyskusje i spory w okół tego sa "akademicke" za znaczkiem gsi w tym modelu opla astry ktory ja mam idzie najwiecej zmian zas za znaczkiem gsi w innej astrze moga kryc sie tylko zmiany w ospojlerowaniu , albo nawet tylko w malowaniu jesli firma miała taki kaprys zeby przykleic gsi/gti tylko za to ze pomalowała auto w innym kolorze niz inne . Jak napisalem to rzecz myslenia producenta.
jednakze cokolwiek by nie powiedziec oznaczenie gti/ gsi swojego pierwotnego znaczenia i symboliki nie zmienia, bowiem zawsze oznacza samochod "sportowy" a jak bardzo to juz zalezy od podejscia producenta. Ale czy np. porshe 911 na ktorym nie umiesciła firma w nazwie gti moze sie rownac np. z astra gsi?.
dlatego dyskusje sa zbedne , tak samo jak w przypadku definiowania pochodzenia samego skrotu bowiem wiele jest słow ktore mozna zestawic ze soba w taki sposob zeby pierwsze ich litery utworzyły skrot gti/gsi i miały znaczenie sportowe wiec....
wazna jest symbolika jaka przylgneła do tego skrotu, i dlatego gdy miałem 5 lat naklejałem na trabanta ojca naklejke z odpustu gti a nie ptf na przykład, bo juz wtedy znałem symbolike tego własnie skrotu.
Wiec jesli by ktos dokładnie chciał wiedziec od czego ten skrot pochodzi musioał by zapytac tego kogos kto poraz pierwszy uzył go W TYM KONKRETNYM ZNACZENIU! tro tyle co mam do powiedzenia w tej kwesti bo w temat tautologi tego konkretnego skrotu niechce mi sie wchodzic
Pozdrawiam

a wiec Marzenka czy to jest Gsi Gti Dci tdi to zawsze jest oznaczenie silnika jakie marka przyznała temu silnikowi co z tego ze astra 1,8 GSI ma 125 koni a Astra 2,0 GSI 16v ma 150 koni GSI to tylko rodzaj tego silnika
Np.
DCI
Używane przez Renault oznaczenie silników wysokoprężnych z bezpośrednim wtryskiem paliwa.
GSI
uzywane przez opla oznaczenie silnika beznynowego z besposrednim wtryskiem paliwa jesli chodzi o dokładnosć to jeszcze na silniku obok GSI jest napisane EFI elektroniczne sterownie wtryskiem paliwa GSI- GRAND SPORT INJECTION
GTI GRAND TURISMO INJECTION

Mam nadzieje ze zaspokojiłem twoja ciekawośc jak chcesz coś jeszcze wiedziec to pytaj

a nie oznacza to czasami wtrysku sekwencynego benzyny? Tzn ze nie leja wszytskie wtryskiwacze na raz ani parami tylko kazdy tylko raz na caly cykl danego cylindra?

a mnie sie zawsze zdawalo ze wszystkie modele gsi mialy posredni wielopunktowy wtrysk do kolektora
a z tego co wiem to pierwsze ople GSI mialy wtrysk posredni typu l-jetronik (nie sekwencyjny)

A weglug mnie GSI oznacza nic innego jak EFI w wersji sportowej (GT)