[2.0] Uk³ad ch³odzenia

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam. Mam taki problem w moim nowym aucie: w 2,0 z nagrzewnicy leci ca³y czas ch³odne powietrze. Klapki sa ustawione, zaworek chodzi leciutko jak nigdy. A jednak leci ch³odne powietrze, niezale¿nie czy na postoju czy podczas jazdy. D³u¿ej z tym nie wytrzymam!
Czy wp³yw na to mo¿e mieæ pod³±czenie gazu (wpiêty do wê¿y od nagrzewnicy - w którym miejscu najlepiej siê wpi±æ?) ? Reduktor jest z lewej strony, wiêc ogrzewaj±ce go wê¿e sa b. d³ugie.
Jak powinna byæ pod³±czona nagrzewnica w dohc? Który w±¿ do której rurki? Jak powinny byæ pod³±czone wê¿e od automatycznego ssania? Zauwa¿y³em, ¿e choæ silnik jest goracy, to nagrzewnica ch³odna. Auto czêsto wskakuje na temp. wska¼nikowe 93 - 100st. C, przy ¶ciskaniu za w±¿ u do³u ch³odnicy id± b±belki.

PS
Czy peda³ sprzêg³a musi chodziæ tak ciê¿ko??

[ wiadomo¶æ edytowana przez: lookaash dnia 2005-10-15 23:56:05 ]

Ja proponuje ci wy±æ nagrzewnice i j± wyczy¶ciæ(przep³ukaæ)prawdopodobnie masz j± zapchan±.

Ju¿ prawie po sprawie Miedzy nagrzewnice a zaworek wpadla kawalek gumy z uszczelki i nie bylo przeplywu. Zeby nie bylo za rozowo, to grzejniczek co¶ pocieka

Helo³!

Podepnê siê tutaj. Dlaczego przewód gumowy uk³adu ch³odzenia na poni¿szym zdjêciu jest za¶lepiony ?

Pozdrawiam
Tony

-----------------
Mo¿e i stary, ale za to brzydki.

termostat ma w glowicy, zamiast na wezu

a ,czemu dolot powietrza ,,ssania'' zako³kowany ???

pewnei zawor powietrza dodatkoego sie popsul wiec wlasciciel uznal ze jest niepotrzebny

jesli jedzi tylko na gazie to bypass jest zbedny

Tony mozesz wiêcej fotek tego zrobic ??

Cytat:
2006-02-10 17:25:18, Bart128 pisze:
jesli jedzi tylko na gazie to bypass jest zbedny

no jasne wtedy ca³y wtrysk jest zbêdny wystarczy kolektor dolotowy z i.e. - bo zimny na benie nie zapali kulturalnie a ciep³y to sam na gazie dzia³a :a przy -10*C to na gazie go nie zapalisz ! ( to sprawdzone) - okaleczony wtrysk! a na gazie lepiej chodz± ga¼niki- dzia³a automatyczne ssanie! - na szczê¶cie to nie digiplex i jest rêczna regulacja k±ta zap³onu - bo jego mapa do lpg to pasuje ale z daleka

[ wiadomo¶æ edytowana przez: automatic dnia 2006-03-06 09:19:00 ]

Ok ja mam zamiar jezdzic na gazie bez by-passu ale byc moze ze przed zim± to i by-pass sie znajdzie
chcialbym sie dowiedziec jak jest polaczona reszta - rozumiem ze dó³ silnika z do³em ch³odnicy - po prostu bez by-pasa a ten kawalek pomiedzy nim a trojnikiem najzwyczajniej wyciêty??