MotoNews.pl

Czy centralny zamek się smaruje ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam problem polegający na tym że często nie zamyka i nie otwiera się centralny ze sterowania pilotem. Impuls jest zawsze, tylko że czasami zamyka i otwiera "do końca" a czasami tylko "dygnie" albo ruszy zamki do połowy i muszę "poprawiać" tzn. zamykać albo otwierać ręcznie kluczykiem.
Problem szczególnie narasta jak jest zimno albo z samego rana, w trakcie dnia jak trochę pojeżdżę i pootwieram i pozamykam centralny to łapie prawie zawsze z pilota.
Moje nieudolne teorie to:
- albo centralny jest jakoś zapieczony albo nie nasmarowany (bo nawet kluczykiem chodzi dość ciężko)
- albo jest za słaby sygnał elektryczny podawany na siłowniki i dlatego tak się dzieje.
Może ktoś ma jakieś sugestie ?

Kiedy zakładałeś baterie?

Cytat:
2005-10-16 12:20:23, Esperynek pisze:
Kiedy zakładałeś baterie?

co maja baterie do tego pomysl??
prawdopodobnie umiera master i nie daje przadnego sygnalu
w najgorszym przpadku centralka C.Z.
ale ja bym zaczol od mastera
chciaz jakby sie zastanowic to moze i masz za duzo syfu na zamkach i moze nie ma sily dzwignac ale to tez jest wina mastera bo juz niema sily czyli pomalu umiera

a jak jest z przyciskiem zamykania/otwierani w drzwiach?
jezeli nim tez slabo dziala to mam tak samo!!(kurcze podobne te nasze esperaki hehe)
wydaje mi sie ze nalezaloby wymienic silownik.
pozdrawiam

Możesz posmarować... ale gwarancji działania nie ma żadnej... a nawet wogóle może przestać działać... a o zmianie mastera już mi nie przypominajcie

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2005-10-16 12:34:06 ]

baterie nie maja tu nic do rzeczy, albo dzialaja, albo nie, nie moga wyslac pol-sygnalu

Się Esperynek wyrwał

Cytat:
2005-10-16 13:15:28, piotr_ek pisze:
Się Esperynek wyrwał

To jest post Pjacka o jego zepsutym centralnym zamku, a nie o komentowaniu moich wypowiedzi

Cytat:
2005-10-16 13:27:50, Esperynek pisze:
To jest post Pjacka o jego zepsutym centralnym zamku, a nie o komentowaniu moich wypowiedzi

Skoro nie chcesz aby ktoś komentował Twoje wypowiedzi, poprostu sie nie wypowiadaj. Proste.

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2005-10-16 13:27:50, Esperynek pisze:
a nie o komentowaniu moich wypowiedzi

Ale ustosunkowywać (trudne słowo) się do nich można, nieprawdaż?

Cytat:
2005-10-16 13:38:25, piotr_ek pisze:
nieprawdaż?

Prawdaż, prawdaż

Cytat:
2005-10-16 12:31:07, iampinki pisze:
a jak jest z przyciskiem zamykania/otwierani w drzwiach? jezeli nim tez slabo dziala to mam tak samo!!(kurcze podobne te nasze esperaki hehe) wydaje mi sie ze nalezaloby wymienic silownik. pozdrawiam

Hehe, rzeczywiście podobne (aż się boję co będzie jak mnie dotkną Twoje problemy z paskiem itp.), z tym przyciskiem w drzwiach mam tak samo jak z przyciskami z pilota, czasami zamyka poprawnie (ten w drzwiach) a czasami "nie do końca" albo tylko dygnie.
Wolałbym żeby się spieprzyło do końca bo może diagnoza byłaby wtedy łatwiejsza.
A co Esperynka to on przecież "chciał dobrze"...

Cytat:
2005-10-16 16:56:26, pjacek26 pisze:
A co Esperynka to on przecież "chciał dobrze"...

Cytat:
2005-10-16 16:56:26, pjacek26 pisze:
Hehe, rzeczywiście podobne (aż się boję co będzie jak mnie dotkną Twoje problemy z paskiem itp.), z tym przyciskiem w drzwiach mam tak samo jak z przyciskami z pilota, czasami zamyka poprawnie (ten w drzwiach) a czasami "nie do końca" albo tylko dygnie. Wolałbym żeby się spieprzyło do końca bo może diagnoza byłaby wtedy łatwiejsza. A co Esperynka to on przecież "chciał dobrze"...

to jezeli sie zdecydujesz na wymiane mastera to jakbys mogl zanotuj jakie kabelki jak podlaczyles coby numeru piotrka nie powtorzyc
pozdrawiam

Hmm, czyli mówicie że to master ?
A czy fakt że centralny przekręcany kluczykiem działa ZAWSZE i bez problemu też to potwierdza ??

Cytat:
2005-10-16 17:18:56, pjacek26 pisze:
Hmm, czyli mówicie że to master ? A czy fakt że centralny przekręcany kluczykiem działa ZAWSZE i bez problemu też to potwierdza ??

Tak, bo wtedy pomagasz silownikowi master sie poruszyc.
Z tego co jednak pamietam wystarczy oczyscic i posmarowac jeden z elementow mechanizmu samego zamka... nie pamietam dokladnie ktory, ale cos mi sie kojarzy ze widac to gdy spojrzysz od gory, chyba jest to plaski kawalek blachy po ktorym przesuwa sie jakis element metalowy i on powoduje opory ruchu. Ja oczyscilem ten element i mialem spokoj przez caly rok, jednak obecnie moj zamek sie widocznie zabrudzil ponownie bo zaczyna pracowac z oporami.

mam identyczny problem....

żadne smarowanie nie pomogło.....

nie mam już kasy zeby z tym walczyć.............

Ja też miałęm zabawę z centralnym. Nie otwierał mi drzwi z przodu, ani kierowcy ani pasażera. Wsiadanie z grubej kurtce z tyłu samochou i przełażenie do przodu to dobra rozgrzewka w zimie rano Czyściłem i smarowałem parę razy mechanizm zamka. Nawet smarowałem siłownik centralnego i pomagało na bardzo krótko. Aż się wkurzyłem któregoś dnia i wymieniłem siłownik master. Od tamtej pory spokój.

A jeśli do tego masz taki efekt, że cyngiel w drzwiach sam opada i zamyka czasami drzwi, to ja właśnie zwalczyłem taki problem.

Też otwieranie z pilota zawsze wymagało wsadzenia kluczyka, aby podciągnąć cyngiel do góry. Jak tego nie zrobiłem, to przy pociągnięciu klamki zamek się zamykał.

Rozebrałem doszczędnie zamek (kupa roboty prawie po ciemku ) maser działał jak szalony tzn. był OK.
Okazało się, że sumaryczne luzy na mechaniźmie zamka spowodowały wypadnięcie małej sprężynki, która odpowiedzialna jest za utrzymywanie stabilnych pozycji góra lub dół.

Luzy usunąłem przez odpowiednie doginanie blaszek, utopiłem wszystko w towocie i teraz już nie muszę się wstydzić na parkingu..... Tylko, że jeszcze dwoje drzwi mi do zreperowania w ten sposób zostało

prysnij WD-40 albo cos tam innego w ten "fiute.." co sie wysowa i wsowa mi sie do konca u kierowcy nie otwieralo zeszlej zimy... po tym zabiuegu wszystko ok