Jakie świeczki....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
.... do Espero 1.5 16V?
Rozważałem zakup NGK Vline model BKR6E-11. Jednak zaprzyjaźniony sprzedawca zaproponował mi świeczki firmy BERU. Sam powiedział, że osobiście by wybrał NGK ale pod warunkiem że są to oryginalne świece rodem z Japoni. Jest podobno dużo podróbek, które sprzedawcy wciskają jako oryginały. Można je odróżnić po rodzaju oznaczenia (ja niestety nie wiem jak). On sam natknął sie na idealnie podrobione BOSCHY. Podróbka była tak perfekcyjna że różniły ją tylko oznaczenia wybite obok gwintu. Fakt faktem, że świeca sprawowała się idealnie ale tylko jako zimna. Jak auto osiągnęło ok. 60st.C to już zaczynało szarpać i strzelać.
I teraz właśnie pytanie do Was. Czy ktoś wie po czym odróżnić oryginalne świece od idealnych podróbek? Lub co sądzicie o świecach BERU. Coś mi się kojarzy, że komuś serwis wsadził świece Beru więc prosiłbym o wypowiedź. Jakie ewentualnie byście polecili.
Nie biorę pod uwage żadnych innych świec typu Iskra, Bosch, Champion itp.

za 20 zetów mogę ci opchnąć iskry gaz jakiś jełop wcisnął mi je one są dedykowane do silnika 1,5 a ja mam 2,0 przejechałem 300-500 km żle chodziły nawolnych obrotach. Na pewno oryginalne

Cytat:
2005-10-16 12:42:59, malin2 pisze:
za 20 zetów mogę ci opchnąć iskry gaz jakiś jełop wcisnął mi je one są dedykowane do silnika 1,5 a ja mam 2,0 przejechałem 300-500 km żle chodziły nawolnych obrotach. Na pewno oryginalne

Nie biore pod uwagę Iskier nawet za darmo
Pozatym nie mam LPG więc te świeczki będą mi zbędne

Cytat:
2005-10-16 13:05:24, krzychu_ch pisze:
Nie biore pod uwagę Iskier nawet za darmo Pozatym nie mam LPG więc te świeczki będą mi zbędne

Eeee... jak nie masz LPG to jeden kit jaki kupisz - każde z reguły działają.

Jedz do Feu-Verta na dolinie 3stawów. Kosztuja chyba 59zł.(kpl)Dopasują ci do silnika. Ja tam kupiłem... przejechałem 40pare tysiecy km i wymieniłem... dla zasady (a były dobre) Mam na mysli oczywiscie NGK V-line

[ wiadomość edytowana przez: Czarek_Rej dnia 2005-10-16 16:43:01 ]

eee ja wymieniam swieczki defaultowo co 10 max 15tys przetestowalem juz wiekszosc dostepnych na rynku..pomijajac moze jakies briski..no i coz..nie zauwazylem zadnej roznicy dlatego kupuje iskry po 28 za komplet i mam w nosie..nie zauwazylem zadnej roznicy na ngk..moze i sa lepsze ale przy takiej czestotliwosci wymieniania nie zauwazam roznicy a 30 zeta raz na pol roku moge wydac

Cytat:
2005-10-16 17:42:11, qbaj pisze:
eee ja wymieniam swieczki defaultowo co 10 max 15tys przetestowalem juz wiekszosc dostepnych na rynku..pomijajac moze jakies briski..no i coz..nie zauwazylem zadnej roznicy dlatego kupuje iskry po 28 za komplet i mam w nosie..nie zauwazylem zadnej roznicy na ngk..moze i sa lepsze ale przy takiej czestotliwosci wymieniania nie zauwazam roznicy a 30 zeta raz na pol roku moge wydac

I to jest słuszna koncepcja

mi mechanior założył BERU bo z nowych NGK V-line 2 nadawały sie do kosza....

nie narzekam jak narazie....

wcześniej miałem NGK R... zja zrobiłem na nich 35 kkm.....nie wiem ile poprzedni właściciel,,,,, zmieniłem dlatego ze czasem rano nie palił jeden cylinder.....

pozdro

Cytat:
2005-10-16 17:42:11, qbaj pisze:
a 30 zeta raz na pol roku moge wydac

Jak masz gaz... a jak nie masz to wymieniasz wtedy kiedy przestają działać.

Cytat:
2005-10-16 13:05:24, krzychu_ch pisze:
Nie biore pod uwagę Iskier nawet za darmo Pozatym nie mam LPG więc te świeczki będą mi zbędne

Powiem tylko tak - wymiatam na "Iskrach" już prawie 4 lata, a aktualnie zamontowane Iskty iskrzą już 23 kkm i śmigam dalej, bo jest ok

A może ktoś wie do kogo -jakiego koncernu należy Iskra? I dla kogo produkuje na polski rynek.

Cytat:
2005-10-16 12:22:16, krzychu_ch pisze:
Nie biorę pod uwage żadnych innych świec typu Iskra, Bosch, Champion itp.

Ja z kolei nie rozumiem czemu nie Bosch? Mój Esperak wymiata na Boschach i są to bardzo dobre świece- jestem z nich zadowolony

Iskra? polecam te zdjęcia

Cytat:
2005-10-17 21:34:27, Esperynek pisze:
Ja z kolei nie rozumiem czemu nie Bosch? Mój Esperak wymiata na Boschach i są to bardzo dobre świece- jestem z nich zadowolony

Ja miałem BOSCHE...szczerze... to jak zalozyłem NGK to z spokojnego espero zrobiła sie rakieta! Na iskrach lepiej jezdzi. Ale to zalezy od auta... niby wszystkie takie same... a inne. Najlepszym przykładem jest to ze chyba jako jeden z nielicznych moj esperak bardzo dobrze toleruje gas z BP, a inne niet

Cytat:
2005-10-17 21:50:22, Navi pisze:
Iskra? polecam te zdjęcia

A komus tam spalila sie Fabia. Dlaczego? Bo Fabia to gowno....

Cytat:
2005-10-17 22:55:12, QLogic pisze:
A komus tam spalila sie Fabia. Dlaczego? Bo Fabia to gowno....

A Ty Bogus, odkreciles w koncu te swoje swieczki?

Niestety nie ....czekam na mrozik np. -15...wtedy spróbuję. Na szczęście dot. to tylko jednej ale i tak jest amba ....jaśnie pan gazownik który śmiał był je tak pięknie DOJE...Ć się wypiął na mnie, zresztą nie zareagował nawet na pisemną reklamację dot. gwarancyjnej naprawy instalki i m.in. w/w problema ze świecami......właśnie myślę jak mu się dobrać do tyłka ..../minął miesiąc jak mu wysłałem pismo z reklamacją!/

Pozdrowionkaaaa...!

P.S. coby nie było całkiemm O.T. -przez 8 lat jeździłem wyłącznie na BRISK-ach ...Premium lub LGS ..NIGDY nie miałem żadnych problemów a autka hulały aż miło!..

Oglądałem te zdjęcia i czytałem opis co do świec Iskry-jak może silnik wessać świece-szybciej wypluje je przy spręzaniu? Moim zdaniem to jakieś bajki.Zjeździłem wiele świeć z n-firm ale takiego cudu to jeszcze nie widziałem.Warto aby ten Ktoś przesłał je do producenta.

po za tym..jesli nawet to prawda to moze sie zdarzyc w wypadku dowolnych swiec..ot jakas wada produkcyjna..ale iksry w odroznieniu od wszystkich innych maja producenta na miejscu i duzo latwiej dochodzic swoich praw..ale jak pisze rysiek..dla mnie to jakas bajka..albo np koles zle dobral swiece