MotoNews.pl

Strumienica - czy warto?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich

W ostatnią sobotę wymieniałem tłumik środkowy. Szpeniu od rur wydechowych stwierdził, że katalizator w środku jest pusty. Zaproponował mi montaż w jego miejscu strumienicy (85 PLN). Stwierdził, że obniży to hałas w aucie i poprawi nieznacznie osiągi. Chciałem się zapytać, czy warto zdecydować się na taką podmiankę i czy obniżenie hałasu i rzekome polepszenie osiągów będą rzeczywiście zauważalne?

Autko:
Essi MK6 1.6 16V LPG

Cytat:
2005-10-17 08:03:02, sodax pisze:
Witam wszystkich W ostatnią sobotę wymieniałem tłumik środkowy. Szpeniu od rur wydechowych stwierdził, że katalizator w środku jest pusty. Zaproponował mi montaż w jego miejscu strumienicy (85 PLN). Stwierdził, że obniży to hałas w aucie i poprawi nieznacznie osiągi. Chciałem się zapytać, czy warto zdecydować się na taką podmiankę i czy obniżenie hałasu i rzekome polepszenie osiągów będą rzeczywiście zauważalne? Autko: Essi MK6 1.6 16V LPG

to nic nie zmienia nie doda Ci mocy dla mnie szkoda kasy!

a ja mam strumienice w i to poprawiło tylko pierdzenie z rury . heheh

Cytat:
2005-10-17 09:13:06, ARTEK_21 pisze:
a ja mam strumienice w i to poprawiło tylko pierdzenie z rury . heheh

Rozumiem, że obniżył się hałas. Czy bardzo?

Czyli polepszenie osiągów to bajeczka...

Sama strumienica osiągi może jedynie pogorszyć o 3-5%. Widziałem wykresy z hamowni. No chyba, że kotś ma zapchany kat...

Skoro strumienica ma tak super zwiększać osiągi do tego być tania - to dlaczego nie stosują jej producenci??? Bo to wielka bajka i naprawdę nic nie daje!!!

bo stosuja katalizator ktory chyba oczyszcza spaliny

bo oryginalne wydechy sa po to zeby bylo cicho i ekologicznie!! a taka strumienice nie bedzie zatrzymywac i dopalac spalin jak to robi katalizator

kup tlumik i nie daj sie wrobic w strumienice przerabiałem to nabieranie ludzi, troche Ci wyciszy ale nietyle co orginalny tlumik o przyroscie mocy zapomnij moc rosnie tylko w glowie -myslisz mam strumienice ale teraz jedzie.

Strumienica-nic niewarty śmieć na którym ludzie chcą zarobić.
Wielu chłopaków wstawia sobie zamiast niej poprostu zwykłą rurkę,by spaliny szybciej przelatywały a koszt dużo mniejszy.

Tyle zdać no opinii, a tak na prawdę strumienica musi być wyliczona dla konkretnego układu i wraz z nią przebudowany dolot. Inaczej efekt będzie równy chęci uzyskania go przez inwestora.

Nie istnieje pojęcie „uniwersalny” w tuningu

heh..osiagi sie poprawia ale do strumiennicy doloz sportowy wydech,przelotowke i kolektor od razu inny wtedy jest milo..ale glosno jak w odrzutowcu przynajmniej uwage przyciagasz

Krotko powiem kazdy uklad wydechowy musi miec odpowiednie parametry do danego silnika( srednice ,dlugosci .przepustowosc)wszystko ma ogromne znaczenie dla prawidlowej i ekonomicznej (cichej)pracy silnika co ma odzwierciedlenie w codziennym uzytkowani pojazdu.
Strumienica z pewnoscia pomaga ale w zastosowaniu jej pod konkretny uklad wydechowy (tuningowany) ktory ma z nia wspolpracowac .

sodax, poczutaj tu

Cytat:

2005-10-17 08:03:02, sodax pisze:
Witam wszystkich W ostatnią sobotę wymieniałem tłumik środkowy. Szpeniu od rur wydechowych stwierdził, że katalizator w środku jest pusty. Zaproponował mi montaż w jego miejscu strumienicy (85 PLN). Stwierdził, że obniży to hałas w aucie i poprawi nieznacznie osiągi. Chciałem się zapytać, czy warto zdecydować się na taką podmiankę i czy obniżenie hałasu i rzekome polepszenie osiągów będą rzeczywiście zauważalne? Autko: Essi MK6 1.6 16V LPG

to nic nie zmienia nie doda Ci mocy dla mnie szkoda kasy!

Sodax, przede wszystkim nie daj sobie nawinąć makaronu na uszy.
Jeżeli kat jest pusty, nie jest zapchany, nie rzężą w nim odłamki wkładu, i nie zostały one przedmuchane do tłumików a w dowodzie rejestracyjnym nie masz wbite, że masz kata to śmiało zakładaj samą rurę. Sama strumienica faktycznie niewiele daje, albo prawie nic. Natomiast napewno nie pogarsza osiągów silnika. Jeżeli masz kata w dowodzie to załóż strumienicę w obudowie kata, na przeglądzie się wtedy nie doczepią. Poza tym samochody produkowane do 1994 roku włącznie mają niższą normę spalin, niz te póżniejsze. W związku z tym pomimo, że nie będzie kata w Twoim aucie to spokojnie norma nie zostanie przekroczona. Sama rura w miejsce kata spowoduje buczenie wydechu. Ja parę dni temu szeroko rozpisywałem się w tym temacie, bo właśnie chcąć ograniczyć koszty, zdecydowałem się na strumienicę w obudowie kata.( nie umiem wstawić tego linka z trzeciej strony "strumienica zamiast kata".) Silnik nie chodzi ani głośniej, ani ciszej. Nie jest to narzędzie tuningu w tym wydaniu. Po prostu optyka, formalność i osczędność kasy. Jak się chce mieć super osiągi samochodu to nalezy kupić samochód o pojemności 3 litrów, 16V, a nie parodycznymi metodami jak to niektórzy usiłują robić " podnosić" osiągi. Najważniejsze mieć swój rozum ..

wlasnie takiej odpowidzi szukalem juz mnie oczy bola od czytania tego wszytskiego jedni pisza iz daje b duzo a drudzi przeciwnie ...
moim pytaniem bylo czy mozna bez zadnego kmbinowania zalozyc strumienica ktora jest sporo tansza od od kata po to aby przejsc przeglad nie po "tuning" choc fajnie by bylo wstawic sobie sama strumiennica samemu w domu do seryjnego tlumika i na hamowni zobaczyc przyrost choc 4 lub km prawda??? ale to tak nie dziala ..
wiec teraz nie wiem rurka odpada bo nie przejde przegladu teraz pytanie czy strumiennica moze byc .. tylko po to aby zamienic ja z katem
czy to co napial sirtom jest prawda? czy to dziala czy sie sprawdza?

ja nie mam kata od poczatku, takiego kupilem,
zamiast niego mam takie cos
KLIK
kazdy przeglad bez problemu

konkretnie ten wymiar złacza masz?
tez musze to kupic.

Cytat:
2008-03-18 15:22:14, radekbox pisze:
ja nie mam kata od poczatku, takiego kupilem, zamiast niego mam takie cos KLIK kazdy przeglad bez problemu

jesli mnie moja wiedza i pamiec nie myli takie cos sie nazywa tlumik drgan . i teoretycznie to jest w aucie orginalnie..

tylko u mnie zamaist kata jest wlozone to

nie wiem czy to ten rozmiar, podalem tylko link dla przykladu