MotoNews.pl

Docisk pióra wycieraczki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Czy jest możliwość regulowania docisku pióra wycieraczki do szyby? Chodzi o przednia szybę. Wymieniłem już 3 komplety wycieraczek i przy każdym z nich w mniejszym lub większym stopniu mam efekt taki że od strony kierowcy wycieraczka idąc w górę przeskakuje po szybie i nie wyciera dokładnie a idąc w dół ślicznie czyści szybkę. Strasznie wkurza mnie to bo efekty dźwiękowe towarzyszące ruchowi w górę nie są przyjemne. Oczywiście czasami uda sie wycieraczce także w górę przjść łagodnie po szybie ale to się zdarza bardzo rzadko. Myślałem że to wina wycieraczek, ale po trzech kompletach wymienionych (teraz mam kupione w ASO) dochodze do wniosku że to może być za duży docisk do szyby. chyba że macie inne propozycje
aha, zauważylem też że przy słupku szybkę mi wycieraczka rysuje
Pozdrawiam
RobertS

A wymieniałeś ramię wycieraczki? Prawdopodobnie jest że tak powiem krzywe.

Cytat:
2005-10-17 12:09:32, Kris75 pisze:
A wymieniałeś ramię wycieraczki? Prawdopodobnie jest że tak powiem krzywe.

czy ramię jest przymocowane do śrub w podszybiu i na nim się trzyma pióro wycieraczki? Jeśli tak to wygląda mi na proste, ale sprawdzę raz jeszcze.

Przyjrzyj się dokładnie jak również samemu wieloklinowi na którym jest ramię. Może on nie siedzi równo w podszybiu? A ramię może być lekko przekręcone wzdłuż swojej osi prawdopodobnie w lewo patrząc od strony kierowcy. Pewnie komuś nie zbierało w dół

Cytat:
2005-10-17 12:48:14, Kris75 pisze:
Przyjrzyj się dokładnie jak również samemu wieloklinowi na którym jest ramię. Może on nie siedzi równo w podszybiu? A ramię może być lekko przekręcone wzdłuż swojej osi prawdopodobnie w lewo patrząc od strony kierowcy. Pewnie komuś nie zbierało w dół

Czy ramie jest proste to chyba sobie poradze ze sprawdzeniem ale już te wielokliny przesunięcia ... nigdy tego nie dotykałem a z tego co sugerujesz to mogę to jeszcze bardziej zepsuć o co chodzi z tym przesunięciem w lewo???
pozdrawiam
r0bin

Ramię wycieraczki można skręcić wokół jej osi jeżeli jedną stroną nie przerzuca pióra wycieraczki czyli drze po szybie tak jak u ciebie. Jeżeli drze idąc w górę spróbuj skręcić z czuciem ramię w prawo. Załap za dół ramienia a górą przekręć delikatnie tak jakbyś dokręcał śrubę ( w prawo ) Tylko z czuciem !!! Najlepiej złap już za tą wąską część ramienia kombinerkami lub w imadełko i delikatnie przekręć.

Cytat:
2005-10-17 11:07:11, r0bin pisze:
Witam, Czy jest możliwość regulowania docisku pióra wycieraczki do szyby? Chodzi o przednia szybę. Wymieniłem już 3 komplety wycieraczek i przy każdym z nich w mniejszym lub większym stopniu mam efekt taki że od strony kierowcy wycieraczka idąc w górę przeskakuje po szybie i nie wyciera dokładnie a idąc w dół ślicznie czyści szybkę. Strasznie wkurza mnie to bo efekty dźwiękowe towarzyszące ruchowi w górę nie są przyjemne. Oczywiście czasami uda sie wycieraczce także w górę przjść łagodnie po szybie ale to się zdarza bardzo rzadko. Myślałem że to wina wycieraczek, ale po trzech kompletach wymienionych (teraz mam kupione w ASO) dochodze do wniosku że to może być za duży docisk do szyby. chyba że macie inne propozycje aha, zauważylem też że przy słupku szybkę mi wycieraczka rysuje Pozdrawiam RobertS

mam dokladnie ten sam problem i tez mnie to denerwuje

Kris ma rację - to prawdopodobnie wina złego kąta pochylenia wycieraczki. Możesz to sprawdzić jak będziesz jechał szybciej, to wiatr nagnie wycieraczkę tak, że będzie płynnie chodziła, ale też nie koniecznie jeśli jest mocno podgięta.

Rada przydala sie takze mnie... Prosta a skuteczna. Dzieki