| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gie_rappa BMW Member BMW 318is Coupe E-36 Dębica | 2005-10-17 12:09:03 Wiadomo ze kazdy z Nas dba o swoje auto jak tylko moze. To jest zamilowanie do BMW. Zakladam ten temat poniewaz chce wiedziec wszystko co wiecie Wy odnosnie napraw mojego auta po wczorajszym wieczorze. Chce by bylo wszystko w jednym miejscu wiec mam nadzieje moj temat nie zostanie zablokowany. Otoz wczoraj uczylem moja Eweline jezdzic autem. Byl wieczor, ona nakrecala na szerokim odcinku drogi. Niestety spanikowala, za bardzo skrecila kierownice i zapier**** w wysoki kraweznik. Oczywiscie ugiela felge ale to wiem jak naprawic. Problem mam taki: Kolo ktore uderzylo w kraweznik cofnelo sie kilka centymetrow do tylu. Gdy zalozylem zapasowke okazalo sie ze jedno kolo jest skrecone lekko w lewo tak jak byl skrecona kierownica jak sie zatrzymalismy, a drugie kolo jest skrecone lekko w prawo. Zeby auto jechalo prosto to kierownica musi byc skrecona 90 sotopni w lewo. Skrzypi tam cos podczas jazdy jak cholera. Musialem dojechac do domu wiec jechalem 20 km/h i strasznie skrzypialo. Nie wspomne juz w rozwalonym zderzaku M Technic ![]() ![]() ![]() . Panowie, piszcie prosze co moglo sie stac w moim aucie i jakie sa szacowane koszty naprawy. |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-10-17 12:58:28 Być może tutaj znajdziesz cos konkretnego, ale z tego co pamiętam to było tylne koło...
i być może tutaj |
Kowal_M-Power BMW Friend BMW 520i E34 Dąbrowa Górnicza | 2005-10-17 16:12:28 Uuu... Gie_rappa szczere wyrazy współczucia przesyłam... szczególnie, że nie tak dawno nieźle odpicowałeś swoją Bmke. A wracając do tematu i twojego pytania... to skrzypienie może być spowodowane skręconym kołem podczas jazdy na wprost, a co za tym idzie przestawioną zbierznością. Być może samo ustawienie zbierzności pomoże, ale z tego co mi wiadomo (przynajmniej w E34, nie wiem czy tyczy się to również E36) takie najechanie na krawężnik może spowodować nawet skrzywienie podłużnicy, a wtedy to tylko prostowanie na płycie pozostaje... ale miejmy nadzieje,że to nie to... Najpierw polecam udać się na diagnostykę...
Swoją drogą też ostatnio chciałem uczyć moją Ewcię jazdy autem(duży parking, wieczór itd.), ale w moim przypadku spaliło na panewce... bo przestraszyła się już po pierwszym ruszeniu autem
Pozdrawiam i powodzenia |
KUKI BMW5 warszawa | 2005-10-17 16:51:10 raczej napewno mcperson i wachacz do wymiany (skoro koło sie cofneło ) |
m4lcolm 520 gołdap | 2005-10-17 21:00:52 mialem podobne zdarzenie u mnie poszla gorna i dolna kosc i musialem troszke za amorek pociagnac. Koszt byl ok 300zl z robocizna . Pozdr. |
gie_rappa BMW Member BMW 318is Coupe E-36 Dębica | 2005-10-17 21:15:38 Mechanik powiedzial mi po wstepnym ogladnieciu auta ze to tylko wachacz. Kupilem nowy w sklepie za 253zl. Amortyzatory i tak bede wymienial i bede je juz mial ok czwartku wiec spoko. Jutro beda mi wymieniac wachacz. Zobaczymy czy nic innego nie poszlo ale wyglada na to ze nic. Mcperson jest caly bo nawet ja patrzylem jak zmienialem kolo zaraz po tragicznym dla mnie zdarzeniu (tragicznym bo ucierpialy moje niunie - Ewelina sie przestraszyla, BMW sie uszkodzila ![]() ) |
gie_rappa BMW Member BMW 318is Coupe E-36 Dębica | 2005-10-18 01:18:27 Hmmm... dokladnie cala sytuacja wygladala tak. Ewelina jechala z predkoscia ok 20 do 30 km/h i w akcie paniki jechala na wysooooki kraweznik. Nie uderzyla w niego prostopadle tylko poszlo w prawa strone zderzaka (M Technic ), potem felga sie lekko wgiela a za wgieciem jest otarcie czyli kat uderzenia byl ostry. Wachacz nie jest pekniety tylko wygiety w dol i w tyl przy mcpresonie i w gore na srodku wachacza, czyli zrobil sie taki luk pionowy. Mam nadzieje ze to tylko wachacz ale tego dowiem sie rano jak auto pojdzie na warsztat. Jak bede wiedzial to wszystko napisze
[ wiadomość edytowana przez: gie_rappa dnia 2005-10-18 01:24:07 ] |
gie_rappa BMW Member BMW 318is Coupe E-36 Dębica | 2005-10-18 15:02:04 Panowie... szczescie w nieszczesciu. Tak jak wstepnie bylo to oszacowane, wygial sie tylko wahacz. Mechniak mi powiedzial ze dobrze ze to sie stalo bo wahacz i tak wymagal wymiany. Szkoda tylko zderzaka ale juz mam zamowiony nowy... tez M Technic oryginalny, tyle ze tym razem bedzie za wiecej niz 100zl. Auto juz jezdzi tylko jeszcze zbeirznosc musze ustawic ale to po tym jak zmienie amortyzatory. |