MotoNews.pl

Co oznacza w antenie symbol 1/2 lub 5/8 lub inny???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem jaką antenę wybrać do samochodu która dobrze była zestrojona z radiem uniden 520 i musi koniecznie byc na magnes? co oznaczają symbole 1/2 czy tam inne??

Symbole oznaczają długość fali. Teoretycznie im wyższa wartośc, tzn im bardziej zbliżona do pełnej fali tym lepiej.
Cytat:
[...]dobrze była zestrojona z radiem uniden 520[...]

Naprawdę czytajcie forum zanim zadacie pytanie... Anteny nie dobiera się do radia. Wybierasz sobie taką jaka Tobie pasuje, a nie tak aby była zestrojona z radiem bo takie pojęcie nie istnieje.

Pozdr!

dzięki za info. ale wiem ze sięnie dobier anteny do radia poprostu źle to sformuowałem.
A tak pozatym to długość fali jest lepsza tak jak pisałeś teoretycznie gdy się zbliża do 1 czyli napewno lepiej mieć 5/8 niż 1/2 ale na czym to polega jeśli można wiedzieć?I czo to zmienia i w czym?

G. prawda że najlepsza jest antena o długości = 1 fali bo to powinno mieć ok. 11m. długości. Gdy bawiłem się w stacjonarne CB to porównania były bardzo różne. Dobrze się stroiły antenki 1/4 fali i 5/8. Anteny 1/2 fali były mało popularne ze względu na trudności ze strojeniem a dobrze zestrojona antena to lepsze osiągi. Pełnofalową antenę widziałem tylko raz ale był to drut poziomo przeciągnięty pomiędzy dwoma budynkami i działało to bardzo kierunkowo (na zachód) tyle że kolega stosował ją raczej do łączności DX.

W samochodzie lepiej jest zamocować antenkę na środku dachu i połączyć ją z masą nadwozia. Gdy miałem dziurę na środku dachu i dobrze zestrojoną antenę "Santiago 1200" to łączność miałem z Janek na Pragę.

Z takim zastrzeżeniem, że Santiago 1200 to antena 7/8 fali

Tego nie pamiętałem bo złodziej mnie pozbawił tej anteny wraz z cewką. Teraz mam inną

Tego nie pamiętałem bo złodziej mnie pozbawił tej anteny wraz z cewką. Teraz mam inną

Cytat:
2005-10-25 01:58:22, JerryP pisze:

JerryP, albo się zająknąłeś albo mi się w oczach rozdwoił post od Ciebie...

hehehe

zgadza sie jest to dlugosc fali, ja nawijam z ml145 na magnesie ale jestem jednym z niewielu posiadaczem santiago, na prawde swietna antena z cewka z odczepem (cewka dosc duza a raczej szeroka) ma niestety wade dosc gruby promiennik mimo iz stozkowy (duzy opor powietrza) poza tym wada i zaleta laczna długosc anteny ponbad 180cm