MotoNews.pl

Wymiana rozrządu w 406 1.8 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem świeżym nabywcą 406 1.8 16V 1998. Super zadbana furka mi się trafiła... Przebieg mam prawie 90.000km - i chciałem się dowiedzieć kiedy w tym autku nalerzy rozrząd wymienić, bądź kiedy najpóźniej....?

Pozatym szukam manuala naprawczego w ver. elektronicznej - może ktoś ma...

Narazie zrobiłem autkiem jakieś 600km, no i narazie jestem szczęśliwy i zadowolony...

Gdybyście mieli jakieś uwagi które posiadacz takiego autka powinien wiedzieć, to z góry dzięki za wszelkie opinie rady i komentarze.

Pozdrawiam.

rozrzad to wymien najlpeiej juz teraz.
w serwisie mowia, ze najbezpieczniej co jakies 70.000.

co do serwisowki - mam troche materialow, moge wyslac.

wymieniaj natychmiast. Jestes pewien przebiegu?

Więc tak...

Jeśli macie manuale to podsyłajecie na Grooge@interia.pl

Co do przebiegu - to tak... jestem pewien. BYłem w serwisie Peugeota, i mechanik potwierdził, że silnik faktycznie na tyle wyglada. Autko sprowadzane z Francji było - a tam w ciepłym klimaciku jeżdzić musiało. A i drogi lepsze - więc pewnie dlatego amortyzatory są jak naowe.

A o rozrząd pytam, bo w servisie mi powiedzieli że między 90 a 120tyś...?! Przynajmniej tak mi powiedzieli że klienci wymieniają... Choć zalecają już 90. Mnie wqrza o tyle sam fakt, że czy rozrząd był wymieniany: w żaden sposób nie można tego sprawdzić...? No i w serwisie autoryzowanym, włączenie z cześciami: taka impreza to około 950zł. Dlatego pytam...

I widze że jednak od tego nie ucieknę...

Jeszcze jedno malutkie pytanko...

Bo dzisiaj mi się po raz pierwszy lampa od paliwa zapaliła... że się kończy.... I pytanko... ile litrów zostaje w baku jak się ta lampka zapala...? Cały bak ma 65 litrów... może to na te ostatnie 5...?

Pozdrawiam.

Jeszcze jedno malutkie pytanko...

Bo dzisiaj mi się po raz pierwszy lampa od paliwa zapaliła... że się kończy.... I pytanko... ile litrów zostaje w baku jak się ta lampka zapala...? Cały bak ma 65 litrów... może to na te ostatnie 5...?

Mam bak 60 litrów i zostaje cytuję - "poniżej 6 litrów".
Ciekawostka dotycząca rezerwy. Jak się zapali bo zaparkujesz przechylony to potem dłuuugo, dłuuugo nie gaśnie po wyprostowaniu. Ponoć Pugi tak mają, mój tak ma i jest ok.

A co to jest "Pugi"...?

A co do pojemności baku to hmm... w servisie autoryzowanym powiedzieli mi 65litrów... No to jestem w kropce...

Cóż... tak czy tak pojeżdzę trochę "na lampce" i później zatankuję to pełna... wszystko mi się wtedy wyjaśni....

Mam natomiast wciąz poważny problem ze znalezieniem książki technicznej n/t peugeota 406 1.8 16V. Nigdzie takowej nie ma... jedyne co na sieci znalałem to czeskie wydanie... a to mi się raczej nie uśmiecha... Dziwne - bo do 106 czy 206 w księgarniach dostanę bez problemu... ale nie do 406...

Jesli macie jakieś namiary albo linki - to prosze w tej kwestii o pomoc.

Wracając natomiast to głównej treści posta - czyli rozrządu - to zakupiłem oryginalne części dzisiaj (nie zamienniki). Zastanawiam się teraz, czy robić to w autoryzowanym serwisie gdzie zapłacę około 500zł --- czy może szukac jakiegoś mechanika co zrobi mi to taniej...

Co radzicie...?

A tak w ogóle to dodam, że chcociaz to autko to 7mio latek, to jest dla mnie naprawdę źródłem wielkiej radości... Francja elegancja...

Pozdrawiam.

pugi to peugeoty. Z ta lampka to u mnie tez jest dziwnie. Jak sie przechyli to potem bardzo powoli wstaje... Nawet jak mam serie jakis zakrestow to wskaznik od razu sie kladzie... denerwujace gowno.
Jak to nie mozesz sprawdzic czy pasek byl wymieniany czy nie? Ja kupilem swojego, poprzednia wlascicielka mowila ze pasek byl wymieniany. Ja nie wierzylem, wiec pojechalem do mojego mechanika i przy okazji wymiany oleju itp, poprosilem go o zdjecie obudowy paska. Na pasku bylo widac jeszcze napisy itp, znaczy sie pasek nowy. I nie wymienialem. I zrobiles spory blad. Po co kupowales orginalki? Duzo czesci orginalnych jest slabsza niz zamienniki.
Aha i jeszcze jedno, nie wiem jak to jest naprawde ale slyszalem ze samochody z francji sa w najgorszym stanie. Tam podobno nikt nie dba o to ze samochod sie zarysuje, wgniecie itp. tak tylko slyszalem.
Daj foto swojego

No chętnie zapodał bym zdięcie - ale aż mi głupio.. ale nie wiem jak...

Co do zamienników - to hmm... zanim się zdobyłem na wydatek na oryginalne części, to popytałem to tu to tam - i każdy zamienniki mi odradzał. Przynam więc że mnie zaskoczyłeś.

Co do pracy wskażnika paliwa przy "krzywym" postoju - to jedneo wiem napewno. Otóż jeśli moja maszyna długo stoi pochylona przodem na dół - to paliwa mi przybywa w oczach... niestety szybko później ubywa...

www.imageshack.us lub wstaw je do profilu i juz Moj brat mial 406 ja mam 106 mojego taty koledzy maja 406 (wszystkie to taksowki) i zaden samochod nie jezdzi na orginalkach

A o co chodzi z tym linkiem...?

www.imageshack.us

tam mozesz wrzucic fotki i potem je tu wkleic-taki darmowy serwer

OTO, jak WSADZIC FOTO:

tu klikamy
I KONCZYMY W TYM WATKU
bo sie moderator w.wia, a mial ciezki dzien

[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2005-10-21 00:00:17 ]

Cytat:
Pozatym szukam manuala naprawczego w ver. elektronicznej - może ktoś ma...

Na eMulu coś jest ale pewnie po angielsku.