MotoNews.pl

Lusterko wewnętrzne - jak wymienić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,

lusterko w mojej aśce jest solidnie nadgryzione zębem czasu i kupiłem niedawno drugie. Nie bardzo tylko wiem w jaki sposób zdjąć stare i jak założyć nowe.

Chodzi mi o zdemontowanie kompletnego lusterka, czyli zdjęcie go z szyby i w jego miejsce założenia nowego, czyli wywalam wszystkie stare elementy i wstawiam nowe.

wie ktoś jak się zabrać za tego fanta?

pzdr

z tego co wiem to takie lusterka sa klejone do szyby. Jak mialem wymieniana przednia szybe kiedys to facet montujacy szyby bez problemu je odkleil od szyby starej i na jakis klej podkleil na nowa. Myzle ze wystarczy jakims nozem postarac sie to oddzielic od szyby..ale.. Scoodie..ja nie biore odpowiedzialnosci za ewentualne straty materialno duchowe

pozdrawiam

ja w dostawczaku raz chciałem je podregulować,lub spróbować zdemontować, lekko prziołem w górę i wyskoczyło z kulowego mocowania (samo kulowe mocowanie zostało przy szybie - taka nóżka zakończona kulką) - tak zdemontowałem, ale wsadzić spowrotem już nie mogłem..

Są trzy rodzaje mocowań. Pociągnij w góre szyby, lub spróbuj przekrecić w prawą stronę mocowaniem do szyby, lub norzyk i poszedł.

Nie kleimy lusterek do szyby kropelką, tylko i wyłącznie klejem do szkła.

kiedyś w astrze lekko zawadziłem ręką i samo odpadło
jeśli chodzi o klejenie to tylkok klejem do szyb.
!!!NICZYM INNYM, BO NA 99% PĘKNIE SZYBA!!!

Sprawdz jeszcze jedną ewentualność:
Popatrz czy na elemencie przyklejonym do szyby nie widac malutkiej śrubki. Jeżeli nie widać sprawdź czy nie jest zasłonięta jakąś plastikową zaślepką.
- Śrubkę wykręć
- ciągnąc do góry zdejmij lusterko, wraz z ramieniem.
na szybie zostaje przyklejona stopka

Montaż odwrotnie.

W przypadku problemów - warsztat montujący szyby - maly grosz a dla nich to pestka

Cytat:
2005-10-18 15:27:19, Solltys pisze:
Sprawdz jeszcze jedną ewentualność: Popatrz czy na elemencie przyklejonym do szyby nie widac malutkiej śrubki. Jeżeli nie widać sprawdź czy nie jest zasłonięta jakąś plastikową zaślepką. - Śrubkę wykręć - ciągnąc do góry zdejmij lusterko, wraz z ramieniem. na szybie zostaje przyklejona stopka Montaż odwrotnie. W przypadku problemów - warsztat montujący szyby - maly grosz a dla nich to pestka

Wyprzedziłeś mnie, bo chciałem to samo napisać .

I jeszcze na twoim miejscu bym tej metalowej stopki nie starał się oderwać, bo oderwiesz z kawałkiem szyby a to się zdarza w 75% demontowanych stopek

dzięki za informacje, będę walczył.

ps. kiedyś sprzątałem w omedze A i zachaczyłem ręką o luestrko - poszło z kawałkiem szyby

pzdr

A może poprostu zdejmij zewnętrzna ramkę /coś w rodzaju maskownicy od radia/ i wymień samo szkło.
Chyba prościej i szybciej będzie.
Ja po wyjęciu starego szkła i wizycie u szklarza zapłaciłem 10 PLN a roboty niewiele przy tym było.

kiedy moje szkło jest idealne, problem tkwi w mocowaniu

ale mam kolejnego zonka - moje lusterko (po ogledzinach stwierdzilem, ze) przymocowane jest na wspomnianym przez Was klipsie, z ktorego je sie po prostu zsuwa. Natomiast to, ktore kupilem jest przykrecane do sufitu w zyciu bym nie pomyslal ze byly takie opcje w asconie i nawet nie przyszlo mi do glowy pytac (kupowal via allegro, bez zdjecia). wszystko jest ok, tak jak pisal sprzedajacy, tylko to mocowanie...

pzdr