Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-10-19 13:17:40 Jak chcesz sie pozbyc tej wody to wyjmij po prostu chlodnice. To nic strasznego, odkrecasz tylko te 2 trzymajce na gorze, odpinasz 2 wtyczki od wentylatora i zdjemujesz zdaje sie 3 weze. ![]() |
![]() DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2005-10-19 18:49:05 Było, było i to dużo. Ktoś nawet proponował rozwiązanie z odkurzaczem. |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-10-19 23:03:49 Gdzies wyczytałem na forum, że niektóre 1.8 mają korek po prawej stronie bloku silnika. Niezauwazyłem tego u siebie... a ostatnio jak wymieniałem olej lezałem pod autem.. bo na kanał było za ciemnio.W chwili obecnej jestem na etapie wymiany płynów. Ale układ chłodzenia musze płukać, tak wiec raz w tyg. oprózniam układ zalewając go 5L najtanszego płynu do chlodnic uzupełniając wodą destylowaną. Ale dziwne rzeczy sie robią... niegdzie nie ma wycieku... a płynu ubywa... ok 1L na 300km ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-10-21 10:47:09
Jeśli długo jeździłeś z wodą zamiast płynu to całkiem prawdopodobne, że będziesz musiał wymienić nagrzewnicę. Sprawdź jaką masz wydajność ogrzewania. POza tym niepotrzebnie wyjmowałeś chłodnice. Lepiej odpiąć najniżej położony wężyk i spuścić płyn. Resztki płynu z chłodnicy wyssać tak jak napisał Rysiek przy pomocy wężyka. Poza tym pochwal sie ile weszło Ci płynu. Pojemność całego układu chłodzenia w 1,8 to zdaje sie jakieś 8 litrów. Więc jeśli wlałeś tylko powiedzmy 4l płynu to znaczy że masz ciągle 4 litry wody w układzie. Musiałbyś jeszcze raz wymienic płyn, żeby wyeliminować wodę w maksymalnym stopniu. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-10-21 12:58:02 Z ogrzewaniem moze byc klopot, gdyz nagrzewnica jest wykonana z miedzi, ktora to w kontakcie z woda pokrywa sie od wewnatrz nalotem, ktory moze blokowac przeplyw plynu. Efektem jest mala wydajnosc ogrzewania. Wówczas pomóc może jedynie wymiana nagrzewnicy.
A co do pojemnosci ukladu - w silniku zawsze pozostanie jakas ilosc plynu. Chyba ze wlozylbys do ukladu wężyk ktorym wszystko wyssasz - ale to raczej malo sensowne. Zatem prawdopodobnie masz w ukladzie wodny roztwór płynu. |