Wzrost zużycia paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od 5 dni zauważyłem poważny wzrost zużycia paliwa w mojej omesi z 8,7 na 12 l/km, a dodam, żę mam silniczek 2.0 16V,
czy nagły spadek temp powietrza mógł to spowodawać czy trzeba gdzieś szukać usterki ???

hmm napewno spadek temp ma znaczenie ale chyba nie az taki. a kiedy filtr powietrza i paliwa były wymieniane??
pozdrawiam arvax

[ wiadomość edytowana przez: arvax dnia 2005-10-19 20:58:42 ]

w marcu tego roku,
też wydaje mi się, żę coś zarypało
dziś nawet zakryłem chłodnice tekturą może to spowoduje szybsze dogrzanie silnika i zmniejszenia zużycie paliwa

wiesz co wymień filtry powinno sie je wymieniac co sezon i zobacz jak spalanie. optymistyczna wersja
a potem szukaj dalej
pozdr arvax

nie, no, dajcie żyć,
każdy czasem musi sobie wypić,
omesia raz wypiła za dużo i od razu taki skandal

- jakie paliwo / czy nie oszukane i z "dobrej" stacji
- jak mierzysz zużycie / może błąd pomiaru
- jak osiągi auta / czy nie spadły
- i 100 innych rzeczy
może pośmigaj trochę i poobserwuj zjawisko...
pozdro

Cytat:
2005-10-19 20:43:31, RAFAL_ZGIERZ pisze:
z 8,7 na 12 l/km

no to się wreszcie naprawiła
8,7 ?? wybacz stary
No chyba, twoj plan standardowy polega na jezdzie poza miastem na dluzszych trasach na powiedzmy... emeryta

ufff sorry. dopiero po napisaniu posta zauwazylem, ze twoje spalanie to 12 l/km no to bankructwo i chyba nie da sie dojechac od stacji do stacji na jednym baku

[ wiadomość edytowana przez: dARTi dnia 2005-10-20 14:53:02 ]

[ wiadomość edytowana przez: dARTi dnia 2005-10-20 14:57:07 ]

8.7 Lpg czy beny?

nie wiem jak ty to dokonałeś 8.7 litra??
zmień kompa bo ci piksele zanikły
moja żonka jak miała styl jazdy na dziadka to na trasie zeszła do poziomu 8.9 a i to zostało wspomnieniem bo omesia jak nie spali 12 to jest poprostu popsuta
pozdro

a jak moja zonka jezdzi to omesia pali 18

Cytat:
2005-10-19 21:35:16, RAFAL_ZGIERZ pisze:
dziś nawet zakryłem chłodnice tekturą

Spieprzysz silnik.

moja oma tak paliła 8,7 l/km benzyny i to było zurzycie po mieście, ( przynajmniej tak wskazywał komputer)
i nie jeżdziłem jak emerty w kapeluszu...))))
mam zamiar zmienić filtr powietrza a jeśli to nie pomorze oddaje ją do serwisu.

Cytat:
2005-10-23 20:15:22, RAFAL_ZGIERZ pisze:
moja oma tak paliła 8,7 l/km benzyny i to było zurzycie po mieście, ( przynajmniej tak wskazywał komputer) i nie jeżdziłem jak emerty w kapeluszu...)))) mam zamiar zmienić filtr powietrza a jeśli to nie pomorze oddaje ją do serwisu.

to ile paliła na trasie przy 100km/h ?? 3 litry?

6-7 przy prędkości 100km/h, szybcjej nie da sie po polskich drogach

Cytat:
Od 5 dni zauważyłem poważny wzrost zużycia paliwa w mojej omesi z 8,7 na 12 l/km,

Wreszcie auto zaczeło trzymac norme.

Cytat:
2005-10-23 20:40:36, RAFAL_ZGIERZ pisze:

Bzdura

BTW: tak z ciekawosci, ktorym pasem zazwyczaj jezdzisz?

RAFAL_ZGIERZ-a może sonda padła, bardzo dla mnie prawdopodobne, sprawdź kody usterek, wszystkiego sie dowiesz, Twoja Oma dobrze paliła i nie sluchaj ich bo oni Ci zazdroszczą

Cytat:

wolno jeździsz(żółwisz sie jak ślimak ) w Polsce jest sporo miejsc gdzie można sie ładnie rozpędzać(zaryzykować)

Ja też jeżdże z prędkością oscylującą w granicy 100 km/h, (wtedy pali ponizej 9 litrów gazu na trasie) większość pewnie powie że jak emeryt, albo zawalidroga itd... ale dla mnie na pierwszym miejscu jest bezpieczeństwo.

P.S.
Wiadomo że jak jest potrzeba to sie pojedzie szybciej.

Pozdrawiam

mam pytanie, jak Wy to robicie ze wam pali niecale 9l w miescie? Ja czasami jezdze jak emeryt (co zadko bywa) ale nigdy nie zeszlo mi ponizej 10 w miescie.

Cytat:
2005-10-23 23:40:16, brutal-23 pisze:
mam pytanie, jak Wy to robicie ze wam pali niecale 9l w miescie?

To proste-
Jeden chyba spalanie srednie myli ze spalaniem w danej chwili,a drugi mysli,ze w Omedze A ma silnik X20XEV. W dodatku niektorzy myla spalanie benzyny ze spalaniem gazu.

[ wiadomość edytowana przez: _Gepard_ dnia 2005-10-23 23:46:56 ]

Cytat:
2005-10-23 23:40:16, brutal-23 pisze:
mam pytanie, jak Wy to robicie ze wam pali niecale 9l w miescie? Ja czasami jezdze jak emeryt (co zadko bywa) ale nigdy nie zeszlo mi ponizej 10 w miescie.

brutal napisałem że w trasie, a w mieście to nie zejde poniżej 11

to ja w takim razie muszę coś zrobić ze swoim samochodem bo mi na trasie nie schodzi poniżej 11l a w mieście poniżej 15l (LPG)

coprawda nie jeżdżę wolno no ale teżnie męcze samochodu (bo i jak??) silnik c20ne