Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
moniam poznań | 2005-10-19 23:33:57 Witam serdecznie! ![]() Chciałbym wszystkich pozdrowić na forum, bo oficjalnie jestem tutaj pierwszy raz. Jestem w trakcie remontu Syrenki (105L). Jestem na etapie ukończonej blacharki, ale przed lakierowaniem … i tu zaczyna się mój problem. ![]() Chciałbym Was zapytać czy może ktoś zna obecne numery lakierów odpowiadające oryginalnym kolorom Syrenek (glównie chodzi mi o: kolor żółty i kość słoniową). Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Kontakt: kotly@vp.pl |
![]() adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2005-10-20 09:05:48 Jezeli chodzi o Syrene 105 to jestem przekonany, ze miala kolory z gamy 126p - i tam nalezy szukac rozwiazania problemu. "Skarpeta" nie byla na tyle luksusowa limuzyna by fabryka utrzymywala dla niej osobne kolory (koszty+problemy ze zdobyciem lakieru jakiegokolwiek w PRL).
Pozdrawiam Adamus |
![]() MARKHEIM (S) Miłośnik FSO 4 Warszawy i Mary Ce ... Milówka | 2005-10-20 09:09:58 W Syrenkach, jak również na Warszawach były kolory dnia, tzn jaką mieli farbę to taką malowali. Dlatego też do każdego samochodu dodawali próbkę z lakierem, gdyż późniejsze dopasowanie go byłoby raczej niemożliwe.
Proponował bym Ci przejrzeć różne kolorowe zdjęcia z tamtych lat i mniej więcej dopasować odcien do współczesnych farb. |
![]() adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2005-10-20 09:14:34
Nie no nie gadaj takich rzeczy - kazdy kolor ktory szedl w lakierni mial swoj numer. Nie wiem, czy na Syrenie jest gdzies wybity ten numer, ale w ksiazeczce gwarancyjnej powinien byl byc. Rzecz jasna pewnie nie masz ksiazeczki, ale dostep do gamy fiatowskiej jest w kazdym sklepie z lakierami. Acha- probka lakieru to byla do zaprawek ![]() Pozdrawiam Adamus |
![]() MARKHEIM (S) Miłośnik FSO 4 Warszawy i Mary Ce ... Milówka | 2005-10-20 09:21:18
Możliwe że w FSM już te kolory były bardziej jednakowe, jednak wiem, że w FSO, kolory o tym samym numerze miały delikatnie różne odcienie. Było tak napewno w przypadku Warszawy, więc podejrzewam, że w przypadku Syren nie mogło być inaczej. Wiem, że teraz wydaje się to być niemożliwe, ale tak niestety było. |
momik Miłośnik FSO Subaru Warszawa | 2005-10-20 09:24:46
Własnie moja ma kolor żłoty i nawet znalazłem odpowiednik w sklepie z farbami numeru nie pamiętam ale sprawdzę to podam ale oprocz numeru jest jeszcze wdzięczna nzawa tego koloru - Żonkil ![]() |
maku Miłośnik FSO atu 1.6 GLI Będzin | 2005-10-20 10:07:05 wiem , ze to będzie nie na temat trochę , ale przypomniało mi się jak kiedyś szukałem lakieru do malucha-miał zielonkawy kolor.
miałem wyciętą blachę z kolorem, więc w sklepie pokazałem o jaki odcień mi chodzi. Z lakierem nie było problemów, ale nazwę miał kapitalną: szałwiowy ![]() |
profil-usunięty | 2005-10-20 10:41:35
też OT, ale szałwia była git kolorek! |