MotoNews.pl
6 Cos trze w tylnym kole przy hamowaniu (119642/45)

Cos trze w tylnym kole przy hamowaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Problem jak w temacie mam od dluzszego czasu: Od razu po uruchomieniu gabloty po dluzszym postoju (np po nocy) podczas pierwszych kilku kilometrow w trakcie hamowania daje sie slyszec glosny szum w tylnym prawym kole. Po jakims czasie przestaje szumiec - rozgrzewa sie? Moze ktos mial podobny problem?

Być moze szczęka w tylnym bębnie nioe wraca na swoje miejsce i trze, później odskakuje na swoje miejsce.
Rozebrać bęben i zobaczyć.

Jedyny sposób - rozebrać i sprawdzić. Można to zrobić bez odkręcania łożyska koła odkręcając wszystko od piasty...

Dzieki za wskazowki. Problem w tym, ze jakis czas temu robilem samoregulatory rozbierajac caly interes. Niestety zapomnialem wowczas o "tarciu" i nie analizowalem pod tym katem. Sama wymiana natomiast nic nie zmienila.

A moze nie tyle nie wraca na swoje miejsce po hamowaniu, co krzywo rozpiera i trze metalem o beben. Szum slychac w trakcie hamowania, po puszczeniu pedalu przestaje.

a moze sprezyny masz wyciagniete

Chudy byk! Zmienialem dzis opony na zime i zauwazylem, ze cala oprawa piasty zalana jest plynem hamulcowym. W dodatku reczny na tym kole nie lapie jak trzeba. Jak nic musi byc skoszony tlok albo walniety cylinderek. Ktos wie, czy mozna wymienic pojedynczy, czy od razu komplet?

można

Miałem dokładnie te same objawy tarcia przy hamowaniu po dłuższym postoju.
Spowodowane jest to wyciekiem płynu hamulcowego z cylinderka, który osiada na bębnie i tworzy taką warstwe, która później jest ścierana przy pierwszym hamowaniu i z tąd ten efekt tarcia.

Cylinderki można wymienić pojedynczo. Ale polecam od razu zaopatrzyć się w przewód elastyczny który idzie do cylinderka.
W moim przypadku od nowości nic tam nie było robione, i niestety nie dało się odkręcić przewodu od cylinderka bez uszkadzania go.
A co się okazało, że te przewodu są ciężko dostępne, i miałem auto unieruchoimione na 3 dni zanim mi sprowadzili przewód.

jakby byla potrzeba pomoc to proszę na priv lub GG

Dzieki za wszystkie wskazowki. Przy najblizszej okazji bede sie bral za robote. Zastanawiam sie tylko czy awaria cylinderka wynika wylacznie z jego zuzycia, czy tez z wystruganych nad miare bebnow hamulcowych...