MotoNews.pl
5 Klimatyzacja sie sama wlacza (119681/89)

Klimatyzacja sie sama wlacza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich forumowiczow

niedawno kupilem elantre 1,6 z 2002r.
1.zauwazylem ze klimatyzacja wlacza sie automatycznie przy uruchamianiu silnika. da sie to jakos wylaczyc?
2.nie dziala mi spryskiwacz wycieraczek. plyn jest, pompka pracuje ale nic nie leci na szybe. tzn leci w pierwszej sekundzie, potem juz nie. po kilku sekundach znow leci przez chwilke. wyglada jakby cos zatkalo przewod a plyn powoli sie przesaczal i sa takie efekty jak wyzej. jak to odetkac? a moze to cos innego?

pozdrawiam

a masz automatyczna klimę?

Z ta klima juz sobie poradzilem. Nie wykumalem ze jak sie ustawi nawiew na wszystkie dziury albo tylko na szybe to sie wtedy wlacza :/ Teraz nawiew mam ustawiony na gore i dol i sie nie wlacza

Niech jakis mod wytnie z mojego posta pkt2. Zalozylbym osobny temat dotyczacy tego cholernego spryskiwacza

Co do spryskiwacza własnie miałem podobny przypadek. Wymiana silniczka od tylnego sprysku a przód zatkany filterek w silniczku. Przeczyszczone, wymienione i działa! Jak nie to może na przewodzie łapać powietrze stąd taki objaw leci lub nie (przetarty lub dziurka) powodzenia

Właśnie miałem o to zapytać.
Jak mam ustawiony nawiew na szybę przednią i włączam nawiew to mi się zapala kontrolka i włącza klimatyzacja. Czyli tak ma być?

I jeszcze jedno pytanie dla starych wyjadaczy - użytkowników klimy.
Czy w zimie jak włączam ciepły nawiew to klimy sie nie włącza? Tylko nawiew i pokrętło na czerwone pola?
Sorry za lamerskie pytanie, ale nie miałem wcześniej klimy a instrukcja obsługi nie jest szczególnie precyzyjnie napisana (w tym zakresie).

JerzyR

To chyb taka metodologia hyundai'a na zaparowane szyby. U mnie w matrix'ie włącza się gdy ustawię jakikolwiek nawiew na przednią szybę. Klimatyzacja ma właściwości osuszające powietrze przez zmyslny system filtrów, a co za tym idzie - łatwiej o odparowanie szyby.
Jeśli chodzi o klimatyzację włączoną przy ustawieniu na wysoką temperaturę 0 to myślę - pweności nie mam, że sprężarka się nie włącza ale powietrze znowu przechodzi przez ww system filtrów, dlatego nie warto jej wyłączać,

Grzesiek