Zarowki zegarow i konsoli srodkowej - Carina E

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Temat zalozony z lenistwa , nie chce mi sie wyjmowac zegarow i rozbierac konsoli. Chce kupic Ledy na allegro i potrzebuje inforamcji: jakie i ile zarowek podswietla zegary ?.

Co do konsoli srodkowej to poprawcie mnie jezeli zle mowie:
-zarowka do podswietlenia zapalniczki 1W
-zarowka do pokretla nagrzewnicy 1W
-zarowka do pokretla nawiewow 1W
-zarowka do przycisku swiatla przeciewmgielnego (nie wiem jaka)

Czy cos pominalem ?

Moze to glupie pytanie ale czy da sie zmienic kolor swiecenia zegarka ??

Z gory dzieki

W Corolli nie ma osobnej zarówki do podświetlenia zapalniczki i nagrzewnicy - to jedna żarówka i światłowód. Moze w carinie jest inaczej

W Carinie na bank jest oddzielna do zapalniczki i dwie do pokretel, pamietam jak rok temu zmienialem

W mojej cari też są dwie, ale to mało przydatna informacja

Pozdrawiam

Cytat:
zarowka do przycisku swiatla przeciewmgielnego (nie wiem jaka)

To jest taka w koszyczku i w ASO kosztuje 30zł

Cytat:
2005-10-21 23:45:22, faworyt pisze:
To jest taka w koszyczku i w ASO kosztuje 30zł

A nie da sie wyjac z koszyczka ? a jezeli tak to czy jest to taka mala zaroweczka 1W ?

Tam nieda się jej wyjąć ,a czy to 1W ,raczej tak,bo jest malutka jak cała reszta

Ona jest chyba jeszcze mniejsza niż te do podświetlania innych bajerków

Bede sie musial jej przyjzec jutro

Obejdzie sie patrzenia w samochodzie, znalazlem guzik do ogrzewania tylnej szyby w swojej graciarni. Taj jak mowil Faworyt, zarowka jest w koszyczku, da sie ja wyjac, tylko niestety jej rozmiar jest mniejszy od tych 1W zarowek. Niestety zmiana tych zarowek nic nie da w zmianie koloru, sa one biale, za to wnetrze guzika jest zielone, czyli Japonce przy projektowaniu nie wziely pod uwage zmiany koloru calego podswietlenia. No coz, guziki zostana zielone

P.S Mam nadzieje, ze jeszcze ktos cos napisze o tym podswietleniu
Pozdro

Cytat:
2005-10-22 00:35:05, CzapCzap pisze:
Niestety zmiana tych zarowek nic nie da w zmianie koloru, sa one biale, za to wnetrze guzika jest zielone

Nie wiem na pewno ale kolo kiedyś tak zrobił. Do tych zielonych guzików dokupił żółte żaróweczki i teraz świeci mu na niebiesko. Ponoć ładnie wygląda

Nie wiem czy takie nietypowe zarowki mozna gdzies dostac poza Toyota (raczej nie) i watpie zeby byly w roznych kolorach.
Jedyna opcja jest wydrapanie tej farby z guzika i pomalowanie lub naklejnie foli w odpiwednim kolorze.

No dobra, wyjalem dzis zegary i doliczylem sie 4 zarowek podswietlajacych. Maja oznaczenie 7K i wygladaja tak samo jak zarowki do swiatel pozycyjnych, ale czy sa to te same zarowki (W5W) ???

chyba W3W

A co do reszty to masz jeszcze 2 przełączniki na konsoli i z lewej od kierowcy kilka co do zmiany koloru to ból będzie tylko z przełącznikami a z resztą to luz

Pozdro.

W3W >> 3 watt
W5W >> 5 watt
I ich obudowa jest taka sama w zegarach i w pozycji

A te malutkie żaróweczki da się kupić w sklepach elektronicznych i są w różnych kolorkach ( niebieska, zielona, czerwona, żółta i biała). Nie jestem tylko pewien czy są identyczne jak te z włączników ale myślę że podejdą.

[ wiadomość edytowana przez: looqasch dnia 2005-10-22 21:13:16 ]

Czyli w zegarach sa 3W ?? Gosciu z aukcji na ktorej chce kupic te diody ma napisane "żarówki W1 i 2W podświetlenia zegarów samochodu" > To moze jednak 2W ??

No to juz zamowione

-Postojowki W5W niebieskie
-W3W do zegarow czerwone
-T5 1.2W do pokretel czerwone
Oczywiscie wszystkie Ledy, czerwony mi sie zbytnio nie podoba, ale bedzie pasowac do podswietlenia radia

Nie moge sie doczekac Pozdro, dzieki za pomoc

to teraz czekamy na efekty i fotki oczywiście

Jak już jesteśmy w temacie konsoli, to czy ktoś może widział żaróweczki do podświetlenia te małe (T5? ) ale o mocy 1W ?
Wszędzie w sklepach sa dostępne tylko 1,2W, ale one przegrzewają te gumowe kapturki koloryzujące, natomiast na oryginalnych 1W żarówkach, po 12 latach eksploatacji nie ma tego problemu
Dodam tylko, że w ASO taka 1W kosztuje 6,-PLN
Pozdro.

Cytat:
2005-10-23 19:36:32, Perzan pisze:
Jak już jesteśmy w temacie konsoli, to czy ktoś może widział żaróweczki do podświetlenia te małe (T5? ) ale o mocy 1W ? Wszędzie w sklepach sa dostępne tylko 1,2W, ale one przegrzewają te gumowe kapturki koloryzujące, natomiast na oryginalnych 1W żarówkach, po 12 latach eksploatacji nie ma tego problemu Dodam tylko, że w ASO taka 1W kosztuje 6,-PLN Pozdro.

Pamietam jak kiedys Marek Oskroba opowiadal o tych zarowkach, mowil, ze mozna je dostac tylko w ASO. Rozwiazaniem twojego problemu moze byc zalozenie zarowek diodowych, nie nagrzewaja sie one tak jak zwykle zarowki, zwieca rozpraszajaco i nigdy sie nie przepalaja (moze nie nigdy, ale naprawde swieca o wiele dluzej niz zwykle zarowki).