ABS- czy działa ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Niedawno kupiłem essiego mk7 96 rok poprzednio miałem terz essiego ale 82 rocznik miałem go 13-14 lat niewiem sam bo przedtem ojciec jezdził mm takie pytanie ?.Jk kupowałem tego nowego to klijent mówił że ma ABS a mnie sie wydaje że niema ojciec ma nowe polo i zupełnie inaczej chamuje na mokrej nawierzchni a mój coś nie tak .Jak sprawdzić czy mam ten ABS i czy wszystko wporządku jest sam jurz niewiem

[ wiadomość edytowana przez: kainek dnia 2005-10-22 22:01:16 ]
[ powód edycji: Niejasno sformułowany temat ]

No nie mam ABSa ale wydaje mi się że to jest dość proste: ABS to system antyblokujący koła podczas hamowania, więc się bujnij i wciśnij hama do podłogi i się przekonasz. Choć może to nie najlepszy sposób - nie jestem praktykiem w tym temacie.

wjedz na polna droge i ostro po hamulcu -jak bedziesz slyszal stukanie i pedal zacznie ci pulsowac to masz i wszystko dziala

i przy ABSie powinny do kola dochodzic jakies kabelki wiec jesli by takowych nie bylo to ABSu tez pewnie nie powinnno byc

hmmm... a moze by tak sprytnie sprawdzić, czy ma kontrolkę na desce rozdzielczej chyba, że tylko w moim esie takowa istnieje

Dzienki a czy ta kontrolka zapala sie podczas przekrencania kluczyka?? Ale raczej niemam bo ostatnio robiłem chmulce z przodu i żadnych kabelków niebyło hehe widocznie mnie w h... zrobił a to nic żyje sie dalej

Cytat:
2005-10-22 23:16:10, kilerek666 pisze:
Dzienki a czy ta kontrolka zapala sie podczas przekrencania kluczyka?? Ale raczej niemam bo ostatnio robiłem chmulce z przodu i żadnych kabelków niebyło hehe widocznie mnie w h... zrobił a to nic żyje sie dalej

jeżeli takową posiadasz to powinna się zapalić przy odpaleniu auta na jakieś 2 sekundy w celu sprawdzenia układu i zgasnąć.. jakby był niesprawny to by się kontrolka świeciła dalej

A może otwórz maskę i popatrz czy po lewej stronie, za podszybiem , obok mechanizmu wycieraczek masz pompę od ABS.