Lanos sprzęgło - pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, przejrzałem Wasze dyskusje na temat sprzęgła i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, sprawa jest taka Lanos1.6 92kkm, aby zmienić bieg muszę wcisnąc sprzęgło do końca aż się oprze, w servisei powiedzieli że tarcza pada (370LUK + 200robota), niebardzo mi sie to podoba bo po wcisnięciu gazu nie zrywa go, może to coś innego i da sie to taniej załatwić - dajcie proszę jaką radę

Cytat:
2005-10-23 23:07:58, aikanab pisze:
Witam, przejrzałem Wasze dyskusje na temat sprzęgła i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem

I podejrzewam że nie znajdziesz odpowiedzi, bo Lanos to nie ten model którym zajmuje sie nasze forum,
zapraszam kolegę TUTAJ >>> - z tymże dopiero jutro

dzięki, jak widać jestem tutaj "nowy"

Ale to już teraz FSO

Cytat:
2005-10-23 23:30:18, mati_lecha pisze:
Ale to już teraz FSO

Chyba AWTOZAZ chciałeś powiedzieć

FSO już nie ma, przynajmniej tego o którym traktuje nasz klub

Cytat:
2005-10-23 23:20:13, GDA pisze:
I podejrzewam że nie znajdziesz odpowiedzi, bo Lanos to nie ten model którym zajmuje sie nasze forum, zapraszam kolegę TUTAJ >>> - z tymże dopiero jutro

Mam nadzieje, ze kiedys zacznie, bo coraz wiecej powstaje FSO Lanosow i FSO Matizow, natomiast 125p i Polonezow z kazdym dniem jakby mniej

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2005-10-23 23:07:58, aikanab pisze:
Witam, przejrzałem Wasze dyskusje na temat sprzęgła i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, sprawa jest taka Lanos1.6 92kkm, aby zmienić bieg muszę wcisnąc sprzęgło do końca aż się oprze, w servisei powiedzieli że tarcza pada (370LUK + 200robota), niebardzo mi sie to podoba bo po wcisnięciu gazu nie zrywa go, może to coś innego i da sie to taniej załatwić - dajcie proszę jaką radę

Nie wiem jak w Lanosie, ale w Nubirze jest sprzęgło hydrauliczne. Sprawdź czy nie ubywa Ci płynu hamulcowego. Bo jeśli tak to masz uwalony albo któryś siłownik albo przewód łączący.

A może to po prostu docisk?? Bo na to wygląda. Tak czy siak skrzynia won i nowe sprzegło...

Cytat:
2005-10-24 19:45:18, Qbk pisze:
A może to po prostu docisk?? Bo na to wygląda. Tak czy siak skrzynia won i nowe sprzegło...

Jestem pewien (na podstawie opisu), że to nie docisk. Skoro nie zrywa przy depnięciu gazem, ani nie wysprzęgla do końca przy próbie zmiany biegu to nie może być docisk. Układ wysprzęglania nie ma siły wysprzęglić czyli pokonać siły docisku.