Radio założone, światła spalone,poradźćcie co koledzy!:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. mam taki mały problem - zakładałem siostrze mojej dziewczyny radio. Ma mitsubishi Colta 93 rok 1.3 wtrysk. Seryjna instalacja miala 4 kostki łącznie jakies 45 kabli. Wzialem miernik i szukalem plusa minusa glosnikow itp. Dziwnie jakos bo plus byl niebieski minus żółty. Poucinałem interesujące mnie kable i przerobiłem to na ISO. Podpiąłem - radio działa. Ale niestety nie działalewa strona postojówek, podświetlenie wnętrza, i podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Bezpieczniki spr. 2 razy miernikiem-są OK. Potem wzialem kable i polączylem prawą strone postojówek z lewą. Myslalem ze wtedy to wszystko zacznie dzialac bo np prąd nie dochodzi na drugą strone. Ale zaswiecila sie tylko postojówka, bo ją zmostkowałem. Pozostale rzeczy sie nei zaswiecily. Co to moze byc? Pomóżcie bo siostra laski sie na mnie troche zfochowała bo musze jej z tym zrobic a juz nie mam pomysłów? Z góry dzieki za zainteresowanie sie tematem Pozdrawiam

wróć do oryginału i niech sobie jedzie do serwisu radio założyć

Witam.Na Twoim miejscu wróciłbym do punktu wyjścia-czyli połączyć to tak jak przedtem(o ile to możliwe).A radio podłączyć na zasadzie dopięcia się do istniejących kabli.Ten żółty,to raczej nie masa,przeważnie jest koloru czarnego lub brązowego,a plus czerwony i żółty.Poza tym radyjko powinno chodzić bez masy-wystarczy,że będzie podłączona antena(powinna być zmasowana)To tyle co przyszło mi na myśl.

Jedna z kostek powinna wyglądać tak:

No i teraz:
1 - głośnik prawy tylny (+)
2 - głośnik lewy tylny (+)
3 - antena automatyczna
4 - oświetlenie (+)
5 - głośnik lewy przedni (+)
6 - głośnik prawy przedni (+)
7 - głośnik prawy tylny (-)
8 - głośnik lewy tylny (-)
10 - +12V zasilanie po stacyjce
11 - +12V zasilanie bezpośrednio z akumulatora
12 - oświetlenie (-)
13 - głośnik lewy przedni (-)
14 - głośnik prawy przedni (-)

wracaj do stanu seryjnego i kup przyjściowke do masabisi na iso -koszt okolo 20zł i po sparwie, po co to ciac kable i sam widzisz jakie sa jaja.

Cytat:
2005-10-24 13:14:18, mireko pisze:
Witam.Na Twoim miejscu wróciłbym do punktu wyjścia-czyli połączyć to tak jak przedtem(o ile to możliwe).A radio podłączyć na zasadzie dopięcia się do istniejących kabli.Ten żółty,to raczej nie masa,przeważnie jest koloru czarnego lub brązowego,a plus czerwony i żółty.Poza tym radyjko powinno chodzić bez masy-wystarczy,że będzie podłączona antena(powinna być zmasowana)To tyle co przyszło mi na myśl.

Ja z koleji nie polecam podłączania radia z masą przez antenę, miałem z tym przykry wypadek, mianowicie podłączone było tak jak instrukcja mówi plus do plusa minus do minusa i w pewnym dniu minus się urwał, masa poszła przez antenę i wypaliło pół radia.

Cytat:
2005-10-24 14:34:10, Raven pisze:
Ja z koleji nie polecam podłączania radia z masą przez antenę, miałem z tym przykry wypadek, mianowicie podłączone było tak jak instrukcja mówi plus do plusa minus do minusa i w pewnym dniu minus się urwał, masa poszła przez antenę i wypaliło pół radia.

Mogło się tak stać,ale płytki drukowane masowane są z obudową radia tak jak i gniazdo anteny.Zależy to też od stanu instalacji anteny i od "volume"(radio pobiera dużo prądu)

No dzisiaj przyjezdza mam jej to naprawic a nadal jestem w punkcie wyjscia. Nie umiem wrocic do poprzedniego stanu, gdyz ucinalem kable. jedna mala kostke (4 kable) wogole odcialem. Pomozcie znalezc gdzies w necie schemat albo intalacji albo tych jebanych kostek! Colt 1993 1.3i

Zrobiłem. Podpiąłem na krótko kablem tylne światła postojowe (prawe z lewym i zadziałało) Ciekawe w którym miejscu kabel sie przepalił