MotoNews.pl

Getz - problemy techniczne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Od roku jestem użytkownikiem Getza 1,3 3d. Auto ma przebieg 16.000 km. Od jakiegoś czasu występowały trudne do zlokalizowania stuki w tylnym zawieszeniu.

Obecnie auto stoi w serwisie. Diagnoza - wadliwy amortyzator. Czekają na decyzję importera czy robić na gwarancji czy nie.

Czy ktoś z Was miał podobny problem i jak reagował serwis?

Dodam że do tej pory na gwarancji wymieniamy był pasek rozrządu.

Pozdrawiam

mi cos stuka od przebiegu 2 tys ale jeszcze nic z tym nie robilem
takie puste dzwieki dochodza z tylu

Jezeli diagnoza ze wadliwy to powinni wymienic - w koncu tak wynika z Twojego opisu. Producenci amortyzatorow zapewniaja wieksze przebiegi niz 16 tys.

Mam pytanie jaki byl powod wymiany paska rozrzadu?

Odpowiedź dla "arturl" o powód wymiany paska rozrządu

Przy przebiegu około 6000km z komory silnika zaczął dochodzić dziwny dźwięk przyponinający ćwierkanie. Pojawiał się tylko przy schodzeniu z obrotów, jakoś poniżej 1000obr.
Początkowo serwis nic nie chciał z tym zrobić i twierdził że ten typ tak ma. Dali mi się nawet przejechać autem testowym, też Getzem 1,3 gdzie było podobnie.
Przy mojej kolejnej wizycie w ASO, wymusiłem dokładniejsze sprawdzenie. Efekt - regulacja paska rozrządu na gwarancji, która nic nie dała.
Dopiero przy trzeciej wizycie okazało się że niektóre modele mają fabrycznie zamontowany wadliwy pasek rozrządu. na czym polegała owa wadliwość nie wiem.

Pozdrawiam

To teraz powiem dlaczego pytalem. Mialem podobny egekt przy zejsciu z obrotow tez w okolicy 1000 obr. Wymienili mi caly rozrzad - pasek i rolki (na oryginalne), odglos przy zejsciu z obrotow jest nadal i wymiana w moim przypadku calego kompletu nic nie dala (a jakiego producenta pasek Ci wlozyli, moze to cos pomoze?) Jakie to ASO - chetnie zadzwonie i zapytam o co chodzi w tej wadzie paska rozrzadu?

Nie wiem jaki pasek włożyli. W naprawie gwarancyjnej powinny korzystać z częsci orginalnych.

ASO nazywa się "Syguła" w podłódzkim Aleksandrowie.
Numer do nich 42 7124485

Chciałbym z przyjemnością wszystkich poinformować że dostałem właśnie informacje z serwisu, że zgadzają się wymienić w ramach gwarancji dwa tylnie amortyzatory.

Zobaczymy czy to pomoże.

Pozdrawiam

Już wiem że nie pomogło. Amortyzatory wymienione a skrzypi bez zmian.
ASO będzie szukać usterki dalej.
Zanosi się na kolejny dzień bez auta

Dzisiaj odebrałem auto bez naprawionej usterki.
Serwis rozkłada ręce. Wymienili amortyzatory i tuleje wahaczy.
Ale cały czas dziwny dźwięk przypominający skrzypienie cały czas dochodzi gdzieś z tyłu.
Mają się koktaktować z importerem co dalej.

Dajcie znać jeśli mieliście podobny problem.

Poszukaj w "Auto Świecie" przedruk testu Getza w Auto Bild.
Tam opisują problem i jak go usunąć.
Artykuł jest chyba na stronach Hyundai Polska

Był moment że mi też coś skrzypiało z tyłu (jak tapczan na wybojach). Organoleptycznie stwierdziłem, że trzeszczy górna guma mocowania sprężyny (ma takie wypustki co trzymają (obejmują ) sprężynę tylną zawieszenia. Posmarowałem je czystym silikonem (może być pewnie też w spray'u) i ....cisza

Często dostają się tam drobiny piachu...

Pewnie to nie to ale ja u siebie tak miałem
Pozdrawiam

Cytat:
2005-10-28 07:01:10, Remlen pisze:
Był moment że mi też coś skrzypiało z tyłu (jak tapczan na wybojach). Organoleptycznie stwierdziłem, że trzeszczy górna guma mocowania sprężyny (ma takie wypustki co trzymają (obejmują ) sprężynę tylną zawieszenia. Posmarowałem je czystym silikonem (może być pewnie też w spray'u) i ....cisza Często dostają się tam drobiny piachu... Pewnie to nie to ale ja u siebie tak miałem Pozdrawiam

Bardzo trafnie to nazwałeś, rzeczywiście przypomina to stary tapczan. W weekend się tym zajme.
Czy łatwo dostać się do tej sprężyny? Wystarczy podlewarować auto?
Dzięki za rade. Pozdrawiam

Cytat:
Czy łatwo dostać się do tej sprężyny? Wystarczy podlewarować auto?

Ja się poprostu położyłem pod tylnim zderzakiem i całe zawieszenie masz na dłoni. Sprężyny są b dobrze widoczne. A GUMY są nad sprężynami.

Powodzenia - może pomoże

Też miałem taki problem w prawym tylnym kole. Wystarczyło psiknąć WD40 na uszczelkę i ..jak rękę odjął. Cisza.
Pozdrawiam