MotoNews.pl

Drgania drążka zmiany biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jaka może być przyczyna drgań drążka zmiany biegów podczas przyspieszania (jak naciskam na gaz i samochod zaczyna ciągnąć) w BMW 730i E-32 ???

poduszki pod silnikiem i/lub skrzynią biegów prawdopodobnie.

dzis zauważyłem, że cały samochód drży kiedy przyspieszam, im większa prędkość tym większe drgania :/

Cytat:
2005-10-25 16:04:11, ramborior pisze:
dzis zauważyłem, że cały samochód drży kiedy przyspieszam, im większa prędkość tym większe drgania :/

krzyżak, przynajmniej w polonezie takie urządzenie było...

Cytat:
2005-10-25 16:12:39, Jeztom pisze:
krzyżak, przynajmniej w polonezie takie urządzenie było...

w polonezie moze i było ale czy jest w BMW i czy może być przyczyną takiego stanu rzeczy...

Cytat:
2005-10-26 13:43:47, ramborior pisze:
w polonezie moze i było ale czy jest w BMW i czy może być przyczyną takiego stanu rzeczy...

raczej napewno jest

Sprawdziłes te poduszki? to nic nie kosztuje a jak bedą wytrzepane to tez bedzie przenosic..

Tak jak napisał Jeztom, będzie to krzyżak (podobny do tego, który jest przy drążku kierownicy). Zużyty przenosi drgania.
Jesli to poduszki pod skrzynią, to będziesz czuł przy wrzucaniu biegu a nie na luzie.
Pozdrawiam

Skoro Biem tak piszesz to tak pewnie bedzie ale ramborior pisze ze przy przyspieszaniu mu drzy nie na luzie,... wiec sie silnik moze trzepac..nic tylko przepatrzec...

Cytat:
2005-10-26 14:32:19, mibhell pisze:
Skoro Biem tak piszesz to tak pewnie bedzie ale ramborior pisze ze przy przyspieszaniu mu drzy nie na luzie,... wiec sie silnik moze trzepac..nic tylko przepatrzec...

jeżeli krzyżak jest do wymiany, to wraz ze wzrostem prędkości trzepie coraz bardziej. Nie pamietam jak na luzie, ale chyba też...

Cytat:
Skoro Biem tak piszesz to tak pewnie bedzie

Kiedyś mechanik tłumaczył mi zasadę działania krzyżaka i poduszki skrzyni biegów. Zapamiętałem, że jak objawami jest telepanie samego drążka zmiany biegów to przyczyny należy szukać przy krzyżaku (objawy i na luzie i przy obrotach). Jesli objawami są trzęsnienia całego auta przy wbijaniu np. "jedynki", to ponoć zużyte są poduszki pod skrzynią lub docisk sprzęgła.
Mogę się mylić of course.

dzieki panowie za rady, jutro wypłata więc zabieram się za poszukiwania przyczyny i po zlokalizowaniu do niezwłocznej likwidacji problemu

btw: ile może kosztować taki krzyżak?

Cytat:
2005-10-27 15:42:19, ramborior pisze:
btw: ile może kosztować taki krzyżak?

w polonezie kosztuje chyba kilkanaście złotych, nie wiem jak w BMW

jeśli komuś to pomoże to uszkodzony był elastyczny łącznik wału napędowego ze skrzynią biegów (taka guma z 6 skrajnymi mniejszymi otworami i jednym otworem dużym umieszczonym centralnie) teraz śmiga, że lepiej nie trzeba

aha... koszt części (made in Germany) to 350zł w detalu, ale na szczęście udało mi się załatwić zniżkę i kupiłem za 250zł

Cytat:
2005-11-14 01:08:55, ramborior pisze:
aha... koszt części (made in Germany) to 350zł w detalu, ale na szczęście udało mi się załatwić zniżkę i kupiłem za 250zł

heheh ja tez to wymienialem z 3 tygodnie temu, koszt czesci 180zl tez niemieckie (MEYLE)