Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Koniu CRX Kraków | 2003-03-27 08:58:15 u mnie jest tak samo ![]() |
![]() dowciapny Polonez Caro 1,5 GLE Warszawa-Bielany-Chomiczówka | 2003-03-27 10:01:37 niestety ten typ tak ma chociarz moze to townierz znaczyc zuzycie sprzegla i niebawem moze zaczac ci sie slizgac.
Pozdrawiam .dow |
![]() 3LiTe Miłośnik FSO Był PN jest NU II 2.0 Warszawa-Bielany | 2003-03-27 11:00:23 A u mnie jest odwrotnie , chodzi lżej jak się nagrzeje ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-03-27 11:13:31 ciężko po nagrzaniu? - miałem tak w evo III To nie jest normalne - po prostu zużył sie docisk:
Diagnoza: - łozysko dociskowe wycieło w "słoneczku" sprzęgła rowek i po rozgrzaniu coś tam sie rozszerza i łożysko dociskowe nie chodzi współosiowo po tulei - trze o nią i co za tym idzie sprzęgło porusza sie cięzej i troche jakby skokowo. Leczyć - wymiana docisku sprzęgła. Bo jakiegoś szlifowania to nie polecam... ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
BENY Miłośnik FSO Ciechanów | 2003-03-27 11:17:28 u mnie to samo, tylko, że to już moja 5 tarcza i dopiero drugi docisk... ![]() ![]() |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2003-03-27 15:17:25 Wedlug mnie to nie docisk. Linka ciezko chodzi bo jest taka gowniana, ze przeciera sie pancerz wewnatrz i sama linka takze. A wtedy haczy. Niestety te typy tak maja. Ja zmienilem kiedys linke. Pomoglo...na 4 miesiace. U mnie po nagrzaniu sprzeglo chodzilo skokiem i jakiekolwiek precyzyjniejsze manewrowanie bylo katorga. Podsumowujac: proponuje najpierw zmienic linke, bo to najtanszy element. |
![]() Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2003-03-27 16:32:59 U mnie również sprzęgło ciężko chodzi i "skacze" po nagrzaniu. Wymieniłem linkę i nic to nie dało. Jakiś czas temu wymieniałem skrzynię i docis rzeczywiście wytarł rowek w sprężynie mosiężnej. Wtedy jeszcze byo OK ale teraz już nie czyli raczej wina docisku. |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-03-27 17:04:27
Przychylam się do tej diagnozy,miałem dokładnie to samo-zatarło się łożysko na wałku. |
![]() Cosmo Miłośnik FSO PN 1,5/Warszawa M-20 Łódź | 2003-03-27 20:02:09 Ja też tak miałem.
Wymiana docisku nie pomogła, linki podobnie. Okazało się że fabryczne linki są w środku teflonowane coby lżej chodziły. I w istocie tak jest, ale po nagrzaniu się pancerza, teflon(a może to nie jest teflon tylko jakieś inne świństwo) traci swoje właściwości smarne i zaczyna się kleić. U mnie pomogła wymiana linki na prywaciarską ![]() Pozdrawiam Cosmo |
![]() dowciapny Polonez Caro 1,5 GLE Warszawa-Bielany-Chomiczówka | 2003-06-07 12:53:07 star fire troche prasadzasz z ta wymiana linki, owszem jak to sie robi pierwszy raz to moze sie zejsc z ta wymiana do 2,5 h teraz mi to zajmuje lacznie okolo 45 minut pod chmurka, no chyba ze jest mruz to wtedy troszke dluzej bo palce kostnieja.
trzy razy wymienialem w tym jeden raz przy 5 stopniowym mrozie, nikomu nie zycze takiej roboty w zime, bo w lato to sama przyjemnosc. pozdrawiam wszystkich - dowciapny |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-06-07 21:05:22 Jak sie wie jak to zajmuje 5 minut! Zawleczka z góry - zdejmuje sie palcami, ew. z pomocą śrubokręta.
A co do pancerza - szarpnąc i po sprawie! ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-06-07 21:11:48 Z ta zawleczką przy pedale to też sie mordowałem za pierwszym razem ale teraz to pestka |
RATMAN Miłośnik FSO Astra F Łódź | 2003-06-08 16:05:42
pewnie zawleczke nowego typu wyjmuje sie w 5 minut a ktos probował wyjąc ta stara tak ja w DF ?? nie dośc ze wyjmowalem ja 2 godziny to jeszcze mi swołocz pekła.... a potem gosciu w sklepie mi zadaje glupie pytania JAKA DLUGOS LINKI chce - bo w leopoldach sa 4 typy!!! a do duzego fiata to on nie wie...... (pasował najdłuższa i najktrótsza ![]() |
![]() cebka Miłośnik FSO Było Wąskie Caro 1.9 ... Lublin | 2003-10-02 12:54:54 Dzisiaj zerwala mi sie linka sprzegla i jakies 10 km jechalem bez(przed skrzyzowaniem gasilem go a potem odpalalem na trojeczce).Po powrocie pojechalem do sklepu po druga,przywiozlem zakladam i okazalo sie ze jest sporo zadluga.Czy do poldka jest kilka rodzai linek?Poprzednia mialem idealna.W sklepie powiedzialem ze do poldka i tyle. |
![]() RX Miłośnik FSO Polshe 1.6 GLE/1.9 GLD Lublin | 2003-10-02 13:54:15
Kiedys tez kupowalem linke i myslalem ze wszystkie sa takei same ![]() ![]() |