[125] Ustawianie zbieżności

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
szukałem w wyszukiwarce ale nawet słowa o tym nie ma,
mianowicie jak ustawić domowym sposobem zbieżność w DF'je. Jak to robić, odkąd mierzyć, czego do tego uzyć.

Fajnie by było się tego nauczyć. Mam garaż równą posadzkę i kanał.

[ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2005-10-25 19:23:45 ]
[ powód edycji: ORTO - ZBIEŻNOŚĆ - wymienia siean zbiega, biegnie. ]

bez przyrządu to tylko wstępnie można ustawić na oko bo czym zmierzysz kąt wyprzedzenia kąta zwrotnicy .
Samą zbieżność sprawdzisz przykładając długą listwę do kół.

Ja ostatnio gdy wymieniałem drążki i dolne wahacze, pojechałem do Zielonki sprawdzić zbieżność i było super ustawione

Poszukaj przyrządu z demobilu bo warsztaty teraz kupują elektroniki i pozbywają się projektorów za grosze.

Cytat:
2005-10-25 18:52:43, JerryP pisze:
Samą zbieżność sprawdzisz przykładając długą listwę do kół. Ja ostatnio gdy wymieniałem drążki i dolne wahacze, pojechałem do Zielonki sprawdzić zbieżność i było super ustawione

Ja przeważnie robię na sznurek lub drut hehe Ale i tak dla pewności jadę później sprawdzić zbieżność na stację diagnostyczną

Wszystko zalezy od tego czy chcesz tylko zbieznosc ustawiac.
Jezeli tak,to bierzesz sznurek,metrówke,kij itp. i mierzysz odległosc od felgi co felgi.Mierzysz z przodu i z tyłu felgi, na jednakowej wysokosci.Przód ma byc ustawiony węziej o 2-4 mm.

A jezeli cała geometrie chcesz zrobic, to tak jak pisał Jerry zakup se sprzet z demobilu,bo bez niego nie ustawisz.

o to mi chodziło , dzięki KraseK