Przerobienie odpalania na linke na odpalanie z kluczyka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Jak w tytule posta chodzi mi o to jak można przerobić fiata który odpala sie na linke aby można było odpalac go z kluczyka.Z tego co wiem bede potrzebolał odpowiedniego rozrusznika i stacyjki.Mój problem polega na tym iz nie wiem jak to połączyć.Z góry dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-06-15 23:03:28 ]
[ powód edycji: temat... ]

rozrusznik no to wiadomo ale zawsze mozesz zrobic zapalanie na przycisk ja tak mialem i wystarczy podciagnac jeden kabelek od rozrusznika

Czyli nie będe musiał zmieniać stacyjki??A jak ten kabel pociągnąć??

Moje pytanie wzieło sie stąd iż coś mi się zepsuło ale nie wiem co wiec chce wymienić rozrusznik a dostepny mam tylko ten z modelu na odpalanie z kluczyka.W rozruszniku tym co mam w samochodzie(na linke) jest taka wajcha podpieta do linki która dociska taki gózik.jak docisne sam guzik to słychac ze sie kręci ale wogóle nic nie zaskakuje tak jak by iskra nie szła.a jak docisne z tą wajchą to sie nic nie dzieje.Czy ktoś miał kiedys taki problem??Pozdrawiam.

przykrecasz rozrusznik podciagasz + ze stacyjki do guzika i oid guzika juz prosto do rozrusznika ,proste

Wciskając sam przycisk uruchamiasz sam rozrusznik bez obciążenia. Jak naciskasz dżwignią to równocześnie zazębiasz z kołem zamachowym [ręcznie]. Podładuj akumulator, wyczyść klemy i masę kabla minusowego z aku i sprawdż kabel aku- rozrusznik tzw. ucho przy rozruszniku. Tam lubi się urywać. Wisi potem na paru drucikach i olewa wszystko. Jak to nie zadziała to problem w rozruszniku. Wymiana.
Pozdr.

Dzieki bardzo za odpowiedż.Podłądowałem akum i nic.Później wymieniłem mase silnika i zadziałało.Pozdrawiam.

witam moze ktos opisac co i jak trzeba zrobic zeby odpalac malara z kluczyka??

Trzeba zmienić rozrusznik, rurę od ogrzewania(tę blaszaną przykręcaną do podwozia) i stacyjkę(albo zrobić na przycisk). A jak zrobić... przede wszystkim starannie Montujemy ww. części, przeciągamy od elektromagnesu do przycisku przewód 4mm2, podłączamy i tyle.

Cytat:
2006-06-15 22:54:01, wadamas pisze:
witam moze ktos opisac co i jak trzeba zrobic zeby odpalac malara z kluczyka??

Z kluczyka czy z guzika? Jeśli chcesz tylko z guzika to musisz sobie sprawić rozruch z automatem zamiast linki. Później ciągniesz plusa (jakimś grubszym przewodem) np. od aku przez wlącznik (guzik) do cewki przy rozruszniku i to wszystko.
Jeśli chodzi o odpalanie z kluczyka to już bardziej skomplikowanie jeśli jest stara instalacja. Po pierwsze trzeba mieć stacyjke. Później przerobić instalacje ze starej stacyjki, ale to nie jest aż tak trudne. Na schemacie trzy kable powinny się zwierać (blękitno-czrany, brązowy i czarny) a czwarty (czerwony) powinien iść do automatu rozrusznika.
Dlatego bardziej polecam guzik. Można też, żeby się styki nie przepalaly w guziku, zastosować jakiś przekaźnik na prąd staly i też da rade.

to mozna jakis schemacik prosic albo zdjecia?? acha a jak wyglada sprawa z licznikiem zamiast kapliczki jak chce sie wsadzic nowszy??

Cytat:
2006-06-15 23:31:44, wadamas pisze:
to mozna jakis schemacik prosic albo zdjecia?? acha a jak wyglada sprawa z licznikiem zamiast kapliczki jak chce sie wsadzic nowszy??

Osobiście nie polecam zakladania nowego licznika do starej instalacji bo ciężko to widzę. Proponuje kupić instalacje z FL'a i podpiąć wszystko jak się należy. Dużo mniej czasu na tym stracisz. Co do schematu to zalecam ściągnąć sobie jakiś z neta i wszystko będzie jasne >>klik<<

nie chodzi mi ta stronka:/

juz ok jest

[ wiadomość edytowana przez: wadamas dnia 2006-06-16 00:47:27 ]