MotoNews.pl

Oslona silnika w Astrze II - czy powinna byc?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie do posiadaczy Astry II kombi 2.0 DI

Czy w tym modelu Opla powinna znajdowac sie oslona silnika, oczywiscie od dolu?

Mam od niedawna ten samochod i nie posiadam takiej oslony, a nie wiem czy nie musze jej tam zalozyc.
Mechanik, ktory mi to autko sprowadzil z Niemiec powiedzial, ze niektore modele takiej oslony nie maja, a inne znowu maja. Nie wiem tylko dlaczego tak niby jest...

bankowo jest, posiadam ten sam silnik

No to widze, ze bede musial taka oslone zalozyc.
Tylko jak ja cos takiego teraz zdobede...?

Też mam osłonę. Kiedyś widziałem je na allegro.

u mnie nie było

kumpel ma salonówke 1.4 i też nie ma

a gdzie kupić?
prosze bardzo
osłona silnika astra II

Slyszalem, ze silniki benzynowe nie maja oslony, a diesle takowe posiadaja.
Ciekawi mnie dlaczego wlasnie tak jest, moze chodzi o lepsze utrzymanie temperatury w dieslach...?
Juz sie zorientowalem, ze na Allegro sprzedaja oslony, ale mimo to dzieki za info

Bzdura!! KAŻDA Astra II ma osłone pod silnikiem!!! Ktoś sobie coś ubzdurał że w benzynie nie a w dieslach tak.... KAŻDA astre II jest fabrycznie wyposarzona w osłone silnika!!!! A co do temperatury to nie wiem, ale wydaje mi sie że raczej nie... Samo auto ma stosunkowo małą przestrzeń między podłożem a osłona pełni funkcje przedewszystkim ochronną.... Więc radze Ci szczerze założyć!!!

Bzdura!! KAŻDA Astra II ma osłone pod silnikiem!!! Ktoś sobie coś ubzdurał że w benzynie nie a w dieslach tak.... KAŻDA astre II jest fabrycznie wyposarzona w osłone silnika!!!! A co do temperatury to nie wiem, ale wydaje mi sie że raczej nie... Samo auto ma stosunkowo małą przestrzeń między podłożem a osłona pełni funkcje przedewszystkim ochronną.... Więc radze Ci szczerze założyć!!!

F-ka z 99 (benzyna) też miała oryginalnie.
Teraz ma już nieoryginał -kupiłem za 80 w sklepie pod Łodzią
A jej zadanie to ochrona wszystkiego co znajduje się pod maską przed wszelakiej maści brudem i ew. kamieniami a nie przed utratą temp. za to jest odpowiedzialny termostat...

A swoją drogą: przy montażu okazało się że w pewnym miejscu osłona styka się z wydechem.
Radzę najpierw spr. dokładnie pod tym kątem i jeśli będzie dotykać el. gorących zamontować pomiędzy blachę aluminiową.

Większość Astr II NIE MA seryjnie osłony pod silnik.
np: moja jest krajowa i mimo ,że ma wyposażenie Elegance nie miała orginalnie osłony po silnkiem(Ale teraz juz ma )

Moze jak to sie mowi "co kraj to obyczaj" i niemieckie Astry G mialy montowane oslony, a polskie nie, ze wzgledu na obnizenie kosztow produkcji...

moja z niemiec i też nie ma

No i wlasnie daje sie zauwazyc pewna prawidlowosc wsrod piszacych w tym watku - ci co maja Astry G z silnikami benzynowymi nie posiadaja oslony, a z silnikami diesla posiadaja.
Ciekawe...

ja tez mam z niemiec astre i mam oslone 1.6 16V

Moja astra też ma osłonę oryginalną.
Poszukaj na Allegro,na pewno dostaniesz-cena ok 120 zł

Dzwonilem ostatnio do roznych sklepow z czesciami (uzywanymi tez) do Opli i nie udalo mi sie zdobyc oslony, wiec bede musial nabyc taki zamiennik sprzedawany na Allegro.
Jest ona zrobiona z tworzywa sztucznego.
Czy jest ona trwala i czy sie nie odksztalca lub peka pod wplywem temperatury silnika?

witam. w orginale każdy disel ma, a benzyna nie.