Dobra teraz pytanie za 100pkt

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , mam Rst 89 rok i pytanie z czystej ciekawości , konkretnie chodzi mi o prace wycieraczek, ciekawi mnie dlaczego po uruchomieniu auta rano jesli jest sucho i włącze wycieraczki w dół czyli nie na stałe machanie to on machnie tylko raz a jak jest mokro to 5 razy , skad on wie ze jest mokra szyba? sprawdzałem to juz nie raz i za kazdym razem robi to samo? moze ktos z Was wie bo jestem strasznie ciekaw

bo masz inteligentny samochód, ciekawośc to 1 stopień do piekła

dobre

Wszystko zależy od oporu, jaki stawia wycieraczce szyba.Możesz mieć układ przeciążeniowy-miałem taki w A8, ale w essim...

Prawdopodobnie masz czujnik deszczu

sie tak smiejecie ale ja mówie powaznie , sprawdzałem to nawet polewajac woda szybe i od razu macha 5 razy a na sucho tylko raz

Cytat:
2005-10-26 09:44:57, surec pisze:
Wszystko zależy od oporu, jaki stawia wycieraczce szyba.Możesz mieć układ przeciążeniowy-miałem taki w A8, ale w essim...

z A8 przesiadles sie na esa? Ja mialem takie cus w kadecie, z tymze machal 3 razy

Słyszałem gdzieś już o tym że w essich, tych nieco starszych montowali cos takiego. Rozwiązanie mechaniczne, chodzi tak jak kolega niżej wspomniał o opór jaki stawia sucha a mokra szyba. Tyle tylko że słyszałem też od znajomego mechanika że więcej z tym ustrojstwem było problemów niż pożytku z uwagi na delikatność tego mechanizmu. Sam niestety nigdy z czyms takim nie miałem doczynienia także nie mogę nic obiektywnego stwierdzić.