MotoNews.pl

Goraca felga 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witan

chodzi mi o fiacika 125p w wszystkich kolach mam zalozone tarcze i po stronie pasazera tylnie kolo po przejechaniu jakiejs odleglosci flega sie robi goraca im wieksza odleglosc tym bardziej jest goraca, samochód podnosilem i nie wyglada to aby chamowaly zaciski, odpiolem hamulec reczny i dalej jest to samo. Juz nie wiem zabardzo co mam robic a ostatnio jeszcze slychac przy chamowaniu taki dziwny odglos i chyba to jest spowodowane wytarciem sie tarcz, bo ostatnio sie oparzylem o nia. Wiec jak myslicie wymiana pomoze ?? a jezeli tak to kupywac uzywane czy nowe ?? i czy razem z klockami ?? i wogole jak sie do tego zabrac czy beda jakies problemy w wymianie albo cos ??

pozdro zmp3

Tarcze jesli sa jeszcze w miare grube to oddaj do toczenia , ale z 2 stron! a klocki wymien na nowe, to nieduzy wydatek no i przeczyscic jarzmo, sprawdzic czy tłok normalnie sie chowa, jesli to nie pomoze to znaczy ze nie hamulce;P
a jak tam łożysko??

to czy hamują klocki to sprawdzasz w ten sposób, że podnosisz koło i próbujesz obrócić koło ręką. Jak nie idzie to wiadomo co się dzieje. Może sie tak okazać, że jeżeli masz żyletki a nie tarcze i nie masz klocków tylko blache to może wyszedł do końca tłoczek. Chociaż nie wiem jak musiłbyś to zjechc żeby tak było. Przy wymianie tarcz zalecane jest wymiana klocków na nowe. A nawet należy tak zrobić.

no prawdopodobnie problem z hamulcem,trze klocek,zaciks nie odbija,a jak mowisz ze jeszcze slyszysz tarcie to znaczy zie sie klocki skonczyly i zrob to jak najszybciej bo moze ci nawet i wyskaczyc resztka klocka. co do kupna nowech rzeczy lub urzywanych to na tym sie nie oszczedza,tym bardziej ze to nie jest drogie.Kup nowe i zrob od razu wszystkei hamulce,albo przynajmniej parami ( w tym wypadku tył ) pozdrawiam

Podnies autko do gory i pokrec tym kolem co masz gorace zawsze,jesli jest opor to znaczy,ze klocki hamuja tarcze,lub nawet tarcza moze byc krzywa i w jakis miejscach trze tylko i sie nagrzewa.Jesli chodzi o wymiane tarcz to jest jedna zasada:albo nowe albo wcale,i jak juz to kaplet klocki+tarcza bo inaczej to nigdy niezrobisz tego dobrze i wiecej sie bedziesz bawic z tym.Tarcze do kanta to groszowa sprawa,klocki tez niekosztuja fortune (majac na mysli grosze niebierz tego na serio,jest to kwestia 15-40zł za szt.)
Wg.mnie niema innej mozliwosci goracej felgi,sprawdz dokladnie jeszcze raz i podnis autko,warto!!

no to chyba kupie nowe i myslalem zeby te przednie przelozyc do tyłu a na przód dac nowki jak myslicie ?? czy lepiej zostawic tak jak jest ?? a i jak sie zato zabrac ??

a i koszty na allegro to 50 zł dwie tarcze +30 zł klocki na wszystkie kola wiec pikus

[ wiadomość edytowana przez: zmp3 dnia 2005-10-26 22:31:32 ]

Cytat:
2005-10-26 22:25:56, zmp3 pisze:
no to chyba kupie nowe i myslalem zeby te przednie przelozyc do tyłu a na przód dac nowki jak myslicie ?? czy lepiej zostawic tak jak jest ?? a i jak sie zato zabrac ?? a i koszty na allegro to 50 zł dwie tarcze +30 zł klocki na wszystkie kola wiec pikus [ wiadomość edytowana przez: zmp3 dnia 2005-10-26 22:31:32 ]

A srednica jest ta sama?? Nieznam srednicy tylu w kancie ale wydaja mi sie one chyba mniejsze niz przednie.Ale mozliwe,ze mi sie wydaje.A po drugie jak zrobisz raz hamulce do porzadku to masz juz na dlugi czas je.OT-ja jutro bede do punciaka kupywac nowe hamulce,tj.tarcze,bebny,szczeki,klocki i cylinderki.Wydatek duzy ale jak teraz wyda sie wiecej to juz pare ladnych lat sie pochula

tyle ze ja nim chce hulac do lutego nie dluzej moze krucej jeszcze nie wiem bo mi koni brakuje a ja nie lubie wolnej jazdy bo max jakie nim osiaglem to 150 km/h na gazie na paliwie moze by troch wiecej polecial ale to jest malo i troche przyspieszenia brakuje, dlatego tez chce zmieniac na inne.

wiec teraz mysle czy w to inwestowac ale chyba tak

wiec powiedzcie mi jak sie zabarc do tego ??

a gdzie ty chcesz jedzic z takimi predkosciami ???? po osiedlowych uliczkach ??? po miescie ??? w polsce zabardzo nie ma warunkow do takiej jazdy.Swoja droga myslalem ze ten czarny kancik to twoje dzielo,ale po twoich wypowiedzial wnioskuje ze go poprostu kupiles od kogos i zajezdasz teraz

A rozbierales juz hamulce w kancie??
kupujesz 2 nowe tarcze, kpl. klockow na os,
po sciagnieciu kola musisz wyjac zacisk z tzw. kopyta, nie jest przykrecany tylko zaklinowany dwoma klinami z gory i z dolu,
kliny zabezpieczone sa zawleczkami, po 2 na klin, wyciagasz zawleczki wybijasz kliny uderzajac w nie prostopadle do pow. tarczy, wyciagasz zacisk wyciagasz klocki, odkrecasz kopyto, odkrecasz i sciagasz tarcze, wymieniasz na nowa, przykrecasz kopyto (oczyszczone) tłok trzeba wcisnac wkrecajac go w prawo i wciskajac jednoczesnie, zalozyc klocki, zalozyc zacisk, zalozyc kliny wbijajac je tym razem od tylu, zawleczki, podpompowac pedal, i voila!!
COS POMINĄŁEM??

odpowietrzyć hample

Cytat:
owz
Wysłany: 2005-10-26 23:11:41

odpowietrzyć hample

Tyz prawda!

moim zdaniem powinieneś najpierw rozebrać hamulec.może po prostu klocek stoi w zacisku i wystarczy tylko wyczyścić i przesmarować prowadnice.

jam miałem taki efekt jak wyskoczył mi klocen z zacisku, miałem cieńutka tarcze klocki zie zjechały i wyskoczył w połowie, razpo przejechaniu 15km tarcza była czerwona ,tak sie nagrzała i wiem teraz ze nie ma sensu dawac uzywanych lub toczonych tarcz tylko nówkaa przy okazji chciałem sprzodu zalozyc jakies leprze tarcze i klocki tzn nie standardowe tylko jakies lepszegdzie i co kupowac, jakies stronki z allegro ktos moze podrucic ?? dzieki,

Cytat:
2005-10-27 00:45:03, Sir_Mirras pisze:
jam miałem taki efekt jak wyskoczył mi klocen z zacisku, miałem cieńutka tarcze klocki zie zjechały i wyskoczył w połowie, razpo przejechaniu 15km tarcza była czerwona ,tak sie nagrzała i wiem teraz ze nie ma sensu dawac uzywanych lub toczonych tarcz tylko nówkaa przy okazji chciałem sprzodu zalozyc jakies leprze tarcze i klocki tzn nie standardowe tylko jakies lepszegdzie i co kupowac, jakies stronki z allegro ktos moze podrucic ?? dzieki,

brembo max + ferrodo

bimber1, ten czarny bandit jest cala moja robota przez wakacje i troche roboty i pracy w niego wladowalem bo niechcial bys widziec jak wygladal jak go kupilem za marne 400 zł, co do hamulców nie wiem co jzu mam robic ale wiem ze to kolo co sie grzeje hamuje mocniej i szybciej ale pewnie to rozbiore i jak nie skoncze to bede jezdzil bez hamulca jednego, co do predkosci to dla bandyty wystarcy jakies 4-5 km prostej zeby rozwinac taka predkosc, a u mnie na drodze do szkoly jest taki nawet troche dluzszy odcineczek

dzieki wszytkim za pomoc mniej wiecej wiem jak juz to rozbierac jak zrobie to dam znac, chyba ze spieprze to pojde do fachowca hehe jeszcze raz dzieki.

Do kanta nie robia brembo maxow, tylko zwykle.
A co do pytania gdzie mozna kupic tarcze - tu

[ wiadomość edytowana przez: bart322 dnia 2005-10-27 12:09:20 ]

napisalem maila zobaczymy co odpowie i dzieki za niamiary bo rodzice w lanosie tez musza wymienic tarcze i klocki ale z przodu hehe

rozebralem kolo jednak obydwa z tylu strasznie tra tylko to co jest gorace duzo mocniej !! i auto podniesione to kreci sie tylko te kolo co ma lzej czyli po stronie kierowcy, a co do rozebrania hamulców to sciaglem wszytkie jakies tam zabezpieczenia i jakies duperele i nic nie wiem wogole co sciagnac najpierw zreszta nic niechcialo zejsc

no , to chyba musisz zawiesc kanta do warsztatu ...bo jak nie wiesz jak wymienic klocki czy zacisk w kancie sciągnąc to cienko to widze ... ja nie mam nic z mechaniką wspolnego ale tyle to sam zrobic potrafie , za pierwszym razem robiłem to z książką , ale jak masz cos zle poskładac to lepiej nie ruszaj , hamulce to bezpieczenstwo nie tylko Twoje ale innych .

jak nic nie chce zejs to pamiętaj BEZ MŁOTA NIE ROBOTA