MotoNews.pl

Części zamienne z InterCars i JC Auto

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Ponieważ jestem nie tylko żółtodziobem w klubie ale także zółtodziobem w sprawach mechanicznych więc mam pytanie do starych Esperynowych wyjadaczy.
Otóż nie wymieniłem na czas pękniętej osłony przegubu prawej przedniej półosi (chyba dobrze zapamietałem) i teraz poleciał cały przegub. Byłem wczoraj w Autoparts na Jagiellońskiej z zamiarem jego wymiany ale cena jaką usłyszałem o mało nie przyprawiła mnie o zawał. Otóż jak orzekli mechanicy do mojego Espero 2.0 nie bedzie pasował przegub z Lanosa (bo tak na początku kombinowali) więc potrzebny jest ten z Espero a cena prawego przegubu zewnetrznego półosi do espero 2.0 z ABS to 970zł i to netto
Zrezygnowałem i udałem się do Intercars. Tam natomiast jego cena to 370zł Dzis po przejrzeniu tego forum znalazlem informację o JC Auto, zadzwoniłem do JC Auto i zaproponowali mi przegub za 250zł . Gdy spytałem czy to napewno bedzie ten przegub i czy bedzie pasował kazali mi obliczyc ilośc zebów Z tego co pamiętam jak byłem w Intercars to sprzedawca sprawdzał w katalogu ilości tych tzw. zębów i zgadzały się z podanymi w specyfikacji tego ich przegubu.
Teraz wreszcie pytanie: czy ktoś z Was miał juz do czynienia z zamiennikami przegubów ktorejś z tych firm i czy jeśli te ilości zebów się zgadzają to będzie wszystko ok?
Cena jest drastycznie niższa i trochę mnie to dziwi czy napewno bedzie to pasujący zamiennik?

No wiesz... oryginalny tłumik do Lanosa kosztuje ponad 180 zł, a za 180 zł to ja do złomiaka kupiłem obydwa tłumiki.

Cytat:
2005-10-27 11:48:04, YeLonkoskY pisze:
...."Teraz wreszcie pytanie: czy ktoś z Was miał juz do czynienia z zamiennikami przegubów ktorejś z tych firm i czy jeśli te ilości zebów się zgadzają to będzie wszystko ok? Cena jest drastycznie niższa i trochę mnie to dziwi czy napewno bedzie to pasujący zamiennik?..."

Z zamiennikami przegubów nie ale IC czy JC to firmy które się na tym naprawdę znają (ponadto po to są specjalne katalogi!) ...masz 98% że zamiennik zostanie dobrze dobrany. Zawsze możesz sobie zabezpieczyć opcję wymiany - kup to co Ci dobiorą ale na wszelki wypadek sprawdź dokładnie (porównaj) ich "wizualną kompatybilność" po demontażu starego ....

Co do cen to ...nie wszędzie się jeszcze DU nauczyło, że nie tylko oni istnieją na rynku części

No jasne tylko mi chodzi o to czy sa z lanosa czy nie ale czy zamienniki z tych Intercars'ów i innych magików sa w porządku czy tez lepiej nie ryzykować, Podobno ten z JC Auto za 250 to japońska produkcja (pewnie i tak robiona w Chinach), był jeszcze tąńszy jakis włoski za 230. Mi generalnie rozchodzi się o to czy te zamienniki (nie chodzi mi juz o sam przegub ale generalnie o inne części z tych firm) napewno pasuja do naszych Esperaczków?

Dzięki Bogdan Ten koleś z IC sprawdzał kilka razy w tych swoich katalogach i porównywał z katalogami DU i powiedział że liczby tych zabków są dokładnie takie same więc "nie ma siły i to powinno pasować. Oczywiście pytałem o możliwośc zwrotu i jest taka mozliwośc, nie będzie z tym problemu. Niestety czy pasuje bede mógł sie dowiedziec dopiero w trakcie wymiany. Mam nadzieje że to będzie to bo 1100 a 250 czy nawet 370 to duża różnica.

Dzwoniłem z ciekawości do firmy MR Motors ( jest w dziale zaprzyjaźnione sklepy) i przegub do twojego ( 2.0 +ABS) kosztuje w zależności od producenta 130-160 zł ( jeden z nich synowany jest firmą JC-JapanCars)

Cytat:
2005-10-27 12:16:01, zalmed pisze:
Dzwoniłem z ciekawości do firmy MR Motors ( jest w dziale zaprzyjaźnione sklepy) i przegub do twojego ( 2.0 +ABS) kosztuje w zależności od producenta 130-160 zł ( jeden z nich synowany jest firmą JC-JapanCars)

160?? Wow, no to to by juz było idealne rozwiązanie Hmm, ten z JC też cos wspominał o takim tańszym tylko powiedzial że to nie jest oryginalny tylko zamiennik a ten o ktorym mówiłem ma byc podobno bardzo dobry ale dzięki za info jak szef się zmyje to zadzwonie i się dokładnie dowiem czy to te same o których mówili w JC.

Nie synowany,ale sygnowany .I w komplecie masz przegub (a może i nie? ),gumowy kondon+opaski i torebkę ze smarem.Na przgubach JC można dużo kilometrów zrobić,to akurat wiem napewno

Cytat:
2005-10-27 12:20:15, zalmed pisze:
w komplecie masz przegub (a może i nie? ),gumowy kondon+opaski i torebkę ze smarem.Na przgubach JC można dużo kilometrów zrobić,to akurat wiem napewno

Jak to a może i nie?? Mam nadzieje ze to tylko dowcip był Rozumiem że wymienialeś?

Cytat:
Jak to a może i nie?? Mam nadzieje ze to tylko dowcip był

Pewnie,że to był żart
A poważnie,to w esperaku jeszcze nie wymieniałem,ale w poprzednim aucie oba w odstępie 2 miesięcy.I bez jakichkolwiek problemów jeździłem aż do końca ( samochodu ).

Zatem: "bocian...jesteśmy uratowani!!"

Już myślałem że będę musiał wydać 1/8 wartosci auta na sam przegub