MotoNews.pl
12Gaśnica (120803/267)

Gaśnica

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z was wie jak długo powinna działać gaśnica proszkowa 1kg? Czy czas poniżej dziesięcu sekund jest prawidłowy czy świadczy o niesprawności?

myślę że właśnie ok 10s,dlatego w wypadku pożaru należy zbliżyć się do żródła ognia i dopiero uruchomić gaśnicę,często jest tak że się odpala wcześniej i zanim dobiegnie się do żródła ognia to nie ma już środka gaszącego.

powiem wam ze czytalem o tym kiedys artykol i to roznie jest czasem odrazu nastepuje reakcjia a czasem po tych 10s

Niestety taka mała gaśnica starcza na bardzo krótko, 5-10 sek. Najlepiej sobie przygotować kilka gaśnic, albo dla tych bardziej odważnych, kierować strumień na źródło pożaru. Na TVN pokazywali i nawet im się udało

Wpełzanie pod samochód tudzież do komory silnika raczej mi się nie usmiechało... (dodam, że nie mój się palił)

Te gaśnice to i tak syf i pic na wode, siakiś czas temu na imprezce ludziska postanowili przetestować swoje gaśnice na ognisku....z pięciu, które odpaliliśmy zadziałały 3 w tym jedna baaardzo nędznie a te dwie pozostałe prawie żadnego wrażenia na ognisku nie zrobiły

wg PN
gaśnice do 3 kg środka gaśniczego mają czas działania minimum 6 sek.
dotyczy to oczywiście gaśnicy sprawnej - z nie zbrylonym proszkiem i pełnym nabojem CO2 - po to właśnie należy robić przeglądy gaśnic bo podczass nich to jest właśnie sprawdzane

to czy gaśnica poskutkuje zależy też od umiejętnego jej użycia - ale nei będę tu kopiował niezliczonych stron www - dociekliwi znajdą sobie sami

EDIT: Właśnie dlatego ja wożę ze sobą 3 gaśnice (sprawdzone -sprawne) - jednąpod siedzeniem pasażera i dwie w bagażniku... tak na wszelki wypadek TFUU oby nie były potrzebne

[ wiadomość edytowana przez: _Bartek_ dnia 2005-10-28 09:35:07 ]

Chyba będę woził taką 5 kilogramów o ile mnie będzie stać. A tak rpzy okazji, to czy jest określone jaka to ma być gaśnica. Tzn. czy jest określony TYP gaśnicy samochodowej?

Polecam halonową, gasi jak żadna inna i jest prawie wieczna-ostatnio odpaliłem 15-sto letnią bez wcześniejszego sprawdzania stanu i ugasiła dość solidny pożar

cytat ze strony internetowej...
Cytat:
gaśnica halonowa - wypełniona cieczą o bardzo niskiej temperaturze parownia. W trakcie gaszenia wydzialają sie gazy, które są szkodliwe dla zdrowia. Obecnie wycofuje sie z użycia gaśnice halonowe.

... inne
Cytat:
gaśnica halonowa wprowadza do atmosfery halon, który przy wdychaniu wykazuje szkodliwe działanie dla zdrowia,

...dalej
Cytat:
Gaśnica halonowa.
bardzo skuteczna w gaszeniu urządzeń i maszyn elektrycznych pod napięciem, bez szkodliwych dla nich następstw (ale szkodliwa dla środowiska, w związku z tym stopniowo wycofywane. Nadal instalowane w zastosowaniach wojskowych - np. łodzie podwodne, w przemyśle kosmicznym, etc.)

...następne
Cytat:
Gaśnica halonowa zawiera halon - ciecz niepalną o małym cieple właściwym i niskiej temperaturze wrzenia. Płonący przedmiot polany taką cieczą otaczany jest natychmiast niepalnym gazem wytworzonym z powodu parowania halonu. Gaz izoluje palący się przedmiot od dostępu tlenu z powietrza. Gaśnica przeznaczona jest do gaszenia płynów i gazów łatwopalnych i instalacji elektrycznych pod napięciem. Należy jednak uważać na toksyczne opary wydzielające się w czasie gaszenia. Bardzo dobra do gaszenia pożarów silników samochodowych.

,,,ostatnie
Cytat:
skuteczną metoda mogłaby być gaśnica umieszczona na stałe w komorze silnika,
uruchamiana przez kierowcę z kabiny bez potrzeby otwierania maski. I najlepiej
nie halonowa, która wymaga skierowania środka gaśniczego bezpośrednio na źródło ognia,

więc rozważ plusy i minusy sam Palandinus - dodam ze poszukując info o tych gaśnicach nie znalazłem aktualnych ofert sprzedaży - a stare-nie aktualne-były w granicach 100,- zł (cholera wie jak to jest wiarygodne)... a gaśnica proszkowa kosztuje 20-40 zł - przegląd ważny na rok... UWAGA !!! 5 zł - zrobiony przegląd - widziałem na własne oczy... czyli sprawdzenie proszku i naboju, ocena wizualna gaśnicy i zaworu(spustu)...

BTW wg PN gaśnice o zawartości 3 do 6 kg (lub dm3) środka gaśniczego mają minimalny czas działania - 9 sek.
pow. 6 kg - 12 sek.

Krótko mówiąc to jest tak.
Gaśnica 1kg proszku to dla policji.
Działa tylko kilka sekund jeżeli leży w bagażniku.
Przed użyciem należy mocno stuknąć o coś twardego /jezdnia, chodnik/ i wtedy działa około 30 sekund.
Mam halonową /wycofana z produkcji/ niezastąpiona, po proszku auto praktycznie do wymiany.

Zastanawiałem się nad połączeniem: Proszkowa dla policji + śniegowa w bagażniku - taka solidna na wszelki wypadek. Tylko czy gaśnica śniegowa nadaje się do samochodu? Mam dziwne wrażenie, że efekt gaszenia takim cudem techniki mogłoby sprawić, ze auto byłoby już nie do odratowania, chociaż nie spalone do końca.

Bartek a po co wozisz 3 puste gaśnice, bo tylko o takich można powiedzieć, że były napewno sprawne, bo zadziałały.

Cytat:
2005-11-01 15:28:13, paweldm pisze:
Bartek a po co wozisz 3 puste gaśnice, bo tylko o takich można powiedzieć, że były napewno sprawne, bo zadziałały.

jeśli zażartowałeś - to Ci się udało mnie rozbawić...

Wiem, że dziś raczej poważny dzień ale śmiechu nigdy zawiele.

Ja gasilem fiata ritmo w którym zapalił sie silnik, gasnica halonowa 1 kg i zgasiłem jak by nie było to bym nie zgasił.Wniosek gaśnica sie przydaje.

Reg ja nie neguję konieczności posiadania gaśnicy i najlepiej sprawnej. Nigdy nic nie wiadomo co może się wydarzyć, więc lepiej być przygotowanym. Jeśli będziesz miał ich więcej lub o większej pojemności, może się zdarzyć że wyjdzie, to tylko na dobre. Nie zbadane są nasze ścieszki...

Cytat:
2005-10-28 19:36:11, Luz pisze:
Polecam halonową, gasi jak żadna inna i jest prawie wieczna-ostatnio odpaliłem 15-sto letnią bez wcześniejszego sprawdzania stanu i ugasiła dość solidny pożar

i dodatkowo zmroziła tyłek Bizonowi heheheehehe