Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-03-27 20:32:04 o jakiej pojemności akumulator wybrać? Standardowo jest 55Ah, ale mogę kupić za 170 zł akumulator 50
Ah Centry, bezobsługowy z oczkiem jak ten fabryczny. Zastanawiam się tylko czy te 5Ah to duża różnica?? A może kupić 61Ah, ale czy alternator da radę?? Co o tym myślicie, niestety nie ma 55Ah z tego modelu... Aku już mi padł, wystarczy tylko tyle by po nocy go odpalić, w zimę jak nie odpalił za pierwszym razem, to drugi był już ostatnim i dupa blada... Czekam na propozycje i pomoc ![]() |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-03-27 21:52:26 Ja też mam 61Ah i niema z nim żadnych problemów a pamietajdzie natym chodzi wzmacniacz 240W + radio + CD i czasami potrafie grac kilka godzin a potem odpala bez najmniejszego zajakniecia.!!!
Co do alternatora to spoko to akurat mamy z zapasem .. mocny jak byk>!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-03-28 21:51:37 Wybierając akumulator do Espero, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na samą pojemność akumulatora w Ah, ale też na jego prąd rozruchowy.
Spotyka się w sprzedaży akumulatory różnych firm o pojemności np. 55 Ah, ale o diametralnie różnych parametrach prądu rozruchowego. O ile pojemność akumulatora jest ważna podczas normalnego użytkowania, (chociażby sprzęt grający na postoju) to prąd rozruchowy (jak najwyższy) daje nam pewność, że samochód sprawnie zapali w zimie. Dla przykładu, akumulatory o pojemności 55 Ah mogą mieć prąd rozruchowy w granicach ok. 450 - 630 A w/g normy EN. I na odwrót - patrząc na taki sam prąd rozruchowy, możemy kupić akumulator od np. 50 - 65 Ah. I jeszcze coś o normach, bo niestety u producentów nie ma w tym jednolitości. Spotyka się oznaczenia w/g norm EN, SAE, IEC i DIN. Celowo napisałem w tej kolejności, bo jeżeli przyjąć normę EN za 100 %, to inne normy przy tej samej "wartości" akumulatora podadzą inne "wielkości" SAE to ok. 80 % normy EN czyli 600 A (EN) - 480 A (SAE) IEC to ok. 60% normy EN czyli 600 A (EN) - 360 A (IEC) DIN to ok. 50 % normy EN czyli 600 A (EN) - 300 A (DIN) Przepraszam za taką "naukową" wypowiedź, ale lubię ścisłość każdego tematu. ![]() |
![]() Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2003-03-28 22:51:21 jam mam Centre72Ah ![]() |
![]() Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-03-29 00:36:22
W mojej esperozzie z 96 r. jest jeszcze fabryczny akumlator. Czarne oczko pojawilo się już spory czas temu, ale mimo wszystko auto pali bez problemu. |
Wiktor_ galant Kielce | 2004-04-15 19:45:34 umnie orginalny akumulator wytrzymał 8 lat, polecam akumulatory varty i beren te ostatnie są trudnodostępna ale warto szukać |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-04-15 20:43:47 Ja nie polecam Boscha bo oni dla nas robia chłam, zdecydowanie lepiej kupić Centrę Poznań i to 61 a nie 50 Ah jeżeli nie ma 55.
Pozdr. |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-04-15 21:01:12 Ja w espero mam fabryczny akus od 98r. oczko jest nadal zielone. Natomiast w TRUCKU mam CENTRE od 3 lat i tej zimy poldek nigdy sam nie zapalił, musiałem go zapalac "z esperaka" (na kable) albo ciągnąc (tez esperakiem)!!! I tu mam dylemat! Niestety nie wiem jakich parametrów jest akus z poloneza. ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-04-15 21:35:45 Jeśli chcecie namiar na doskonały sklep z akumulatorami ( w Warszawie) po polecam sklep na ul. Złotej 60 (tel. 624 30 73). Właściciel jest hobbystą w tym temacie (poza tym interesuje się też bronią białą, czyt. nożami, itp ![]() ![]() Sklep znajduje się nieopodal salonu Ery, blisko Dw. Centralnego, więc nie powinniście mieć kłopotów z trafieniem.` Pozdrawiam - Speed R ![]() |
![]() Janow signum1.9/corsa1.4Si Kraków | 2004-04-15 21:46:58 A ja mam Centre 44Ah. Oryginał miał 6 lat i jeszcze kręcił. Ale na wszelki wypadek wsadziłem g odo starego auta i puściłe mw ludzi. ![]() |
![]() Tomi_Li (S) Hyundai Sonata Y3 Szczecin | 2004-04-15 21:54:29 Witam
Żeby przekonać was do Centry to powiem że na dwa dni w garażu podziemnym zostawiłem właczone radio (hehe gapa ze mnie) i dzisiaj odpalając auto nie było większych problemów. Mam Centrę 61 Ah. POlecam szczerze miło się dzisiaj zaskoczyłem ![]() Pozdro dla Dominika często widuje Twoje autko ![]() |