Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MacTB CB FORUM nadajnik S60 i CBR600 Warszawa | 2005-10-29 17:37:33 Nie jest to najlepszy pomysł. Anteny mogą wzajemnie się zakłócać. Trzeba je umieszczać możliwie jak najdalej od siebie. |
pokladziu nysa | 2005-10-30 07:42:40 Mac ![]() ![]() W miejsce anteny radiowaj zamontować na stałe antenę CB a radiową zmienić na antenę pod sufitkę ![]() pozdrowionka-bajo |
![]() Admiral CB FORUM echo master Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2005-11-06 21:37:21 lepszym rozwiązaniem jest zamontowac antenę cb w miejsce anteny radiowej i zastosować zwrotnicę antenową, którą podłącza się jednocześnie do radia samochodowego i do radia cb.
jest to dośc niedrogie urządzenie, które odseparowuje sygnał nadawania cb od radia samochodowego i pozwala podłączyć przewód 75ohm do radia audio i klasyczny 50ohm do cb. np. taki albo taki [ wiadomość edytowana przez: Admiral dnia 2005-11-06 22:07:47 ] |
pokladziu nysa | 2005-11-07 16:36:54 Witajcie Mobilki ![]() Fachowiec powiedział mi że anteny obok siebie nie mają wpływu na jakośc sygnału ( matomiast nie mogą się stykać ) Też tak uwazam po dzisiejszej jaździe ![]() |
![]() Admiral CB FORUM echo master Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2005-11-07 20:41:08
po to jest spliter, żeby sygnał napięciowy z nadajnika cb nie wpływał bezpośrednio do odbiornika radiowego... |
pokladziu nysa | 2005-11-08 12:35:30 Jux ma rację ![]() Antena CB jako antena do radia cb i nornalnego ![]() Też słyszałem że spliter nie bardzo się w tym znajduje ![]() |
Rafig Drelów | 2005-11-10 22:33:24 mam postawioną na dachu w tylnej czesci antene Floridę na magnesie przed antena od radia stykają sie magnesem . Nie zauwazyłem jakiegoś problemu z odbiorem . zasieg radia jest identyczny jak przy postawieniu anteny na środku dachu w odległości 50 cm od anteny radiowej.
Pozdrawiam Rafi |
pokladziu nysa | 2005-11-11 10:00:26 wydaje mi się że bardziej chodzi tu o batu , podczas jazdy ( bat od radia jest zaizolowany , do cb nie ) .Może ma wpływ stara antena ( goła ). ![]() ![]() |
![]() Admiral CB FORUM echo master Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2005-11-17 20:02:56 ale tu nie chodzi o stykanie się dwóch batów czy zakłócanie odbioru audio przez cb.
chyba wam chodziło na początku o to, żeby nie montowac oddzielnych anten, robic z auta jeża i dziurawić dachu, tylko w otworze po antenie audio zamontować antenę cb i z niej korzystać też przy autoradiu. w zasadzie tylko po to jest spliter. u mnie nie wpływa on na zwykłe radio i odbiera mi nawet antyradio w tunelu pod wisłostradą... |
pokladziu nysa | 2005-11-18 15:32:07 Admiral ![]() ![]() Mam antenę radiową w tylnej części dachu. Jaden fachmen chciał wiercić dziurę w dachu ma samym przodzie ![]() Wyobraś sobie anteny : radiowa w tyle dachu i cb na przodzie.Jeszcze rozpiąć nini sznurek i można podczas jazdy suszyć ubrania ![]() Postawiłem magnesowówkę przy antenie radiowej i jest OK , ale wtedy szukałem rozwiązań. Jednym z rozwiązań jest spliter ![]() Jeżeli Tobie super chula to OK. |