| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-10-29 19:48:34 |
Zbynio wPiSdu | 2005-10-29 22:04:30 Ja pierdu...
Kup se rower |
Johnu Warszawa | 2005-10-29 22:06:51 bardzo miła i praktyczna rada, dzięki.
.... a rower już mam... |
Johnu Warszawa | 2005-10-29 22:08:19 bardzo miła i praktyczna rada, dzięki.
.... a rower już mam... |
Zbynio wPiSdu | 2005-10-29 22:20:57 To nie była miła rada tylko sugestia |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2005-10-29 22:24:39 i polecam wyszukiwarkę
na 200 stronach forum jest czego szukać
a temat był wałkowany wiele razy |
Johnu Warszawa | 2005-10-29 22:25:37 więc dzięki za sugestię.... |
KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-10-30 01:45:24 Ja pitole, czasami ciezko o satysfakcjonujaca odpowiedz
Ale ja jestem do tego zobowiazany. Jak kupowalem swoje auto, taka pomoc zostala mi udzielona. M.in. DrA, Vino, Prowo. A wiec, sprawdz: - wycieki oleju - silnik i skrzynia chociaz opel ma do ciebie to, ze lubi byc mokry
ja mialem u siebie mokra skrzynie - okazalo sie, ze hitlerowcy za mocno dokrecili mala miche i sie zaczela pocic - 160zl w ASO - stuki i nierowna praca silnika - jak automat - szarpniecie przy wlaczeniu biegu - przebieg - duzy mozna poznac po kierownicy, stanie bieznika i zawieszeniu - jezeli auto stalo pod chmurka - sprawdz uszczelki przy szybach bocznych (na drzwiach) - sprawdz miejsce gdzie jest filtr przeciwpylkowy - czasami jest tam sporo syfu - auto nie bylo garazowane - biale plamy na przedniej szybie - auto nie garazowane - jest rdza pod szyba - stan wnetrza, popielniczka, siedzenia, miejsce kierowcy pod dywanikiem - wytarty chodniczek to przebieg ponad 100tys - spradz kolesia od ktorego kupujesz: *komis - auto na pewno bedzie bez wyposazenia dodatkowego - wypatroszone nawet ze zmieniarki (szczegolnie turki i polacy maja sklonnosci do takich rzeczy) *private - dostaniesz scyzoryk na pamiatke, klucze i zarowki, a nawet pokrowce na komplet opon zimowych *inne - b/d albo n/a
Moze ktos doda cos jeszcze |
yvo Opel Omega B kraków | 2005-10-30 08:56:55 Nie ma cudów!
Oczywiście warto wszystko to sprawdzić, ale zawsze coś umknie. Ja np. nie zajrzałem pod osłonkę chłodnicy i okazało się, że była w tragicznym stanie i po miesiącu padła (kolanko tak pękło, że nie do sklejenia było) i musiałem wyskoczyć z kilkuset złotych. A może gdybym zobaczył to podczas zakupu to "wyrwałbym" jeszcze kilka zeta!? Warto jednak kupując wziąć ze sobą (oczywiście w miarę możliwości) kogoś, kto się choć trochę lepiej od nas zna i potrafi "wypatrzeć" to i owo, "wysłuchać", no i ogólnie ocenieć i doradzić. Mi pomagał przy zakupie kolega (przejrzeliśmy kilka egzemplarzy) i jestem mu do dziś wdzięczny za to, bo w sumie wbyraliśmy całkiem niezłą bestię (jak se tak czytam posty... ). No, ale rozumiem, że nie każdy ma takich znajomych "pod ręką".
Więc grunt to rozwaga i brak pośpiechu. życzę udanego zakupu Pozdro |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2005-10-30 13:03:02 no i oczywiscie brak fascynacji (cyt. najarania, podniecenia) danym samochodem, wtedy duzo rzeczy sie nie widzi |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2005-10-30 14:03:09 a ja napisze tak
jak nie zapnie 250km/h to nie bierz
wątek w kibel |
KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-10-30 14:30:45 MEGA_3 i Zbynio, prosze was, chlopaki, znajdzcie mi chociaz jeden taki temat na forum,
w ktorym jest satysfakcjonujaca odpowiedz na tak zadane pytanie.
Spedzilem 30min na wyszukiwaniu i zblizone do tego tematu byly tylko 2. Ten i jeden moj, ktory zostal zamkniety.
Gdyby nie fachowa pomoc na privie Vino, Prowo i DrA, nie zabardzo bym wiedzial od czego zaczac sprawdzanie auta przy kupnie.
Tak wiec, niech chociaz jeden taki temat zostanie caly. Naprawde warto, bo jest to pokazna wiedza dla kogos kto kupuje auto.
Zwazywszy na to, ze LOB sie rozrasta, powinny byc rady, jakie auto kupic i na co zwrocic uwage przy kupnie. TAK ? A przeanalizowanie 200 stron forum, to tydzien czytania
Wyobrazasz to sobie MEGA? |
Zbynio wPiSdu | 2005-10-30 16:08:25
KOLIBERk całe to forum jest odpowiedzią na pytanie:
W tego typu radach można wymieniać praktycznie wszystkie części. Bo każdy z nas ma inne doświadczenia i powszechnie wiadomo, że nie ma dwóch takich samych Omeg. Tylko przeczytanie większości postów da pełny obraz zalet i mankamentów Omegi.
Gdy chciałem kupić Omegę to znalazłem to forum. To był chyba Wrzesień 2002r. Było może ze 20 stron. Przeczytałem wszystko i na tej podstawie podjąłem decyzję. Od tamtej pory śledzę to forum i mam obraz całości. Przecież wystarczy wpisać w wyszukiwarkę np "MV6"... i poświęcić trochę czasu. Omegafan: Zamiast klepać o
|
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2005-10-30 21:54:23
to była tylko sugestia, może ktoś kto ma dużo czasu kiedys sie tym zajmie i ułatwi życie "niedoświadczonym"
-----------------
widać
pozdrawiam |
Zbynio wPiSdu | 2005-10-30 22:28:44
I czuć!
Też pozdrawiam |
maniekzam omesiaB 2,5V6 caravan Zamość | 2005-10-31 10:28:36 Niedawno zmieniałem omesię na troszkę nowszy sprzęcik.
Chyba najlepiej dokladnie przemaglować sprzedajacego o szczegóły. Jak najwiecej "papierów"-szczególnie przy sprowadzanej z zagranicy (w swoich doczytałem sie ,że liczniczek kilometrów cofnieto o jakieś 50 tys km).Dokładne obejrzenie(karoseria,silniczek,zawieszenie itp.itd.),przejażka a reszta to loteria...Jak na dzień dobry wszystko OK to reszta zależy od szczęscia jeden egzemplarz pojeździ 100tyś bez napraw a drugi co tydzień na warsztacie |