MV6 kombi `99 - kupuję zaraz po 6 listopada i kilka pytań...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich i chciałbym prosić o radę (sugestie):

1. Podstawa - na co zwrócić uwagę przy kupnie - geometria, mechanika i historia sprawdzona?? Co jeszcze??
2. Tył samochodu stoi bardzo wysoko - tam jest samopoziomowanie i może być uszkodzone??
3. Rady dla początkującego użytkownika MV6??

Pozdrawiam

Witam!

pytanie o omegę b - bita czy nie
W piatek kupuje MV6 w Berlinie, na co zwrocic uwage ???
Omega B MV6 - ze skora czy bez, z standhaizung czy bez ???
Radio Philips z systemem BOSE w MV6 - z czym to sie je ??
różnica między 96 a 97??
od kiedy OCYNK w Omegach
Kupic 2.0, 2.5 czy od razu 3.0 ??

Ja pierdu...
Kup se rower

bardzo miła i praktyczna rada, dzięki.

.... a rower już mam...

bardzo miła i praktyczna rada, dzięki.

.... a rower już mam...

To nie była miła rada tylko sugestia

i polecam wyszukiwarkę
na 200 stronach forum jest czego szukać
a temat był wałkowany wiele razy

więc dzięki za sugestię....

Ja pitole, czasami ciezko o satysfakcjonujaca odpowiedz
Ale ja jestem do tego zobowiazany.
Jak kupowalem swoje auto, taka pomoc zostala mi udzielona.
M.in. DrA, Vino, Prowo.

A wiec, sprawdz:
- wycieki oleju - silnik i skrzynia
chociaz opel ma do ciebie to, ze lubi byc mokry
ja mialem u siebie mokra skrzynie - okazalo sie, ze hitlerowcy za mocno dokrecili mala miche i sie zaczela pocic - 160zl w ASO
- stuki i nierowna praca silnika
- jak automat - szarpniecie przy wlaczeniu biegu
- przebieg - duzy mozna poznac po kierownicy, stanie bieznika i zawieszeniu
- jezeli auto stalo pod chmurka - sprawdz uszczelki przy szybach bocznych (na drzwiach)
- sprawdz miejsce gdzie jest filtr przeciwpylkowy - czasami jest tam sporo syfu - auto nie bylo garazowane
- biale plamy na przedniej szybie - auto nie garazowane - jest rdza pod szyba
- stan wnetrza, popielniczka, siedzenia, miejsce kierowcy pod dywanikiem - wytarty chodniczek to przebieg ponad 100tys
- spradz kolesia od ktorego kupujesz:
*komis - auto na pewno bedzie bez wyposazenia dodatkowego - wypatroszone nawet ze zmieniarki (szczegolnie turki i polacy maja sklonnosci do takich rzeczy)
*private - dostaniesz scyzoryk na pamiatke, klucze i zarowki, a nawet pokrowce na komplet opon zimowych
*inne - b/d albo n/a

Moze ktos doda cos jeszcze

Nie ma cudów!
Oczywiście warto wszystko to sprawdzić, ale zawsze coś umknie.
Ja np. nie zajrzałem pod osłonkę chłodnicy i okazało się, że była w tragicznym stanie i po miesiącu padła (kolanko tak pękło, że nie do sklejenia było) i musiałem wyskoczyć z kilkuset złotych. A może gdybym zobaczył to podczas zakupu to "wyrwałbym" jeszcze kilka zeta!?
Warto jednak kupując wziąć ze sobą (oczywiście w miarę możliwości) kogoś, kto się choć trochę lepiej od nas zna i potrafi "wypatrzeć" to i owo, "wysłuchać", no i ogólnie ocenieć i doradzić. Mi pomagał przy zakupie kolega (przejrzeliśmy kilka egzemplarzy) i jestem mu do dziś wdzięczny za to, bo w sumie wbyraliśmy całkiem niezłą bestię (jak se tak czytam posty... ). No, ale rozumiem, że nie każdy ma takich znajomych "pod ręką".
Więc grunt to rozwaga i brak pośpiechu.
życzę udanego zakupu
Pozdro

no i oczywiscie brak fascynacji (cyt. najarania, podniecenia) danym samochodem, wtedy duzo rzeczy sie nie widzi

Przyszedł następny Kolega LOB-TEST-LENIWY i szuka info podanych na tacy.
Apeluję do wszystkich:
Przestańcie udzielać odpowiedzi na n-ty raz postawione takie samo pytanie. Przyczyniacie się do totalnego zaśmiecania forum. Tym bardziej, że podane odpowiedzi nie wnoszą nic nowego i konstruktywnego.
Tym samym po 6-tym listopada możemy spodziewać się wątków typu "Jaki olej do mojej Omesi..." itp itd etc

P.S.
Proponuję wywalić wątek do kosza.

a ja napisze tak

jak nie zapnie 250km/h to nie bierz

wątek w kibel

MEGA_3 i Zbynio, prosze was, chlopaki, znajdzcie mi chociaz jeden taki temat na forum,
w ktorym jest satysfakcjonujaca odpowiedz na tak zadane pytanie.

Spedzilem 30min na wyszukiwaniu i zblizone do tego tematu byly tylko 2.
Ten i jeden moj, ktory zostal zamkniety.

Gdyby nie fachowa pomoc na privie Vino, Prowo i DrA, nie zabardzo bym wiedzial od czego zaczac sprawdzanie auta przy kupnie.

Tak wiec, niech chociaz jeden taki temat zostanie caly. Naprawde warto,
bo jest to pokazna wiedza dla kogos kto kupuje auto.

Zwazywszy na to, ze LOB sie rozrasta, powinny byc rady, jakie auto kupic i na co zwrocic uwage przy kupnie. TAK ?

A przeanalizowanie 200 stron forum, to tydzien czytania
Wyobrazasz to sobie MEGA?

no to może jakiś porządny zamknięty wątek w poradach na ten temat, sklejka wszystkich postów i wtedy nadgorliwi mieliby gdzie odsyłać

a ode mnie:
-jedź na sprawdzenie zawieszenie(wszystkie gumy itede)
-sprawdź czy wszystkie "szpary"np. maska-nadkole są równej wielkości
-czy przy jeździe na wprost i hamowaniu nie ściaga(lekko trzymaj kierownice)

jak kupujesz kombi to pewnie przebieg będzie miała duży, więc musisz uważać

i pamietaj:
napalenie sie na auto jest Twoim wrogiem
pewnie to wiesz, mój ojciec też wiedział, a mimo to zamiast Omegą jeździłbym teraz hondą concerto . na szczeście mi sie udało wytrzeźwieć

pozdrawiam

Cytat:
2005-10-30 14:30:45, KOLIBERk pisze:
MEGA_3 i Zbynio, prosze was, chlopaki, znajdzcie mi chociaz jeden taki temat na forum, w ktorym jest satysfakcjonujaca odpowiedz na tak zadane pytanie.

taka jest specyfika forum i trudno
jeden leniwy nie zmieni tego

mogę wymienić około stu ważnych wg mnie spraw a i tak będzie niedosyt i zapytania o więcej

podstawa to auto niebite, niemalowane powtórnie i z oryginalnym przebiegiem

Cytat:
2005-10-30 14:30:45, KOLIBERk pisze:
MEGA_3 i Zbynio, prosze was, chlopaki, znajdzcie mi chociaz jeden taki temat na forum, w ktorym jest satysfakcjonujaca odpowiedz na tak zadane pytanie.

KOLIBERk całe to forum jest odpowiedzią na pytanie:
Cytat:
2005-10-29 19:09:29, Johnu pisze:
...Podstawa - na co zwrócić uwagę przy kupnie...

W tego typu radach można wymieniać praktycznie wszystkie części.
Bo każdy z nas ma inne doświadczenia i powszechnie wiadomo, że nie ma dwóch takich samych Omeg.
Tylko przeczytanie większości postów da pełny obraz zalet i mankamentów Omegi.

Cytat:
...A przeanalizowanie 200 stron forum, to tydzien czytania Wyobrazasz to sobie MEGA?

Gdy chciałem kupić Omegę to znalazłem to forum. To był chyba Wrzesień 2002r. Było może ze 20 stron. Przeczytałem wszystko i na tej podstawie podjąłem decyzję. Od tamtej pory śledzę to forum i mam obraz całości.
Przecież wystarczy wpisać w wyszukiwarkę np "MV6"... i poświęcić trochę czasu.

Omegafan:
Zamiast klepać o
Cytat:
...jakiś porządny zamknięty wątek w poradach na ten temat...

i nadgorliwości to zrób to. Poprostu...

Cytat:
Omegafan:
Zamiast klepać oCytat:
--------------------------------------------------------------------------------

...jakiś porządny zamknięty wątek w poradach na ten temat...

--------------------------------------------------------------------------------

i nadgorliwości to zrób to. Poprostu...

to była tylko sugestia, może ktoś kto ma dużo czasu kiedys sie tym zajmie i ułatwi życie "niedoświadczonym"

-----------------
Cytat:
Bo jestem ,k**wa, złośliwy...

widać

pozdrawiam

Cytat:
2005-10-30 21:54:23, omegafan pisze:
widać pozdrawiam

I czuć!

Też pozdrawiam

Niedawno zmieniałem omesię na troszkę nowszy sprzęcik.
Chyba najlepiej dokladnie przemaglować sprzedajacego o szczegóły. Jak najwiecej "papierów"-szczególnie przy sprowadzanej z zagranicy (w swoich doczytałem sie ,że liczniczek kilometrów cofnieto o jakieś 50 tys km).Dokładne obejrzenie(karoseria,silniczek,zawieszenie itp.itd.),przejażka a reszta to loteria...Jak na dzień dobry wszystko OK to reszta zależy od szczęscia jeden egzemplarz pojeździ 100tyś bez napraw a drugi co tydzień na warsztacie