Problem z sekwencją - świeci Check Engine i pali jak smok...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szanownych forumowiczów i prosze o pomoc.
Kilka dni temu założyłem sekwencję OMVL Dream XXI N do Explorera 4.0, 99 rok.
Wszystko przebiegło sprawnie, autko jeździło super, brak jakiejkolwiek różnicy w jeździe, aż do dnia dzisiejszego.
Otóz zapaliła mi się kontrolka "CHECK ENGINE"....a dokładne obliczenia zużycia gazu wykazały że mój smok wciągnął 21 litrów na 100 km ( benzyny palił 14-16...)

Zwróciłem sie o pomoc do gaziarza który montował mi moje cudo za 4, 5 tys. i ten stwierdził że jest to wina zbyt bogatej mieszanki i poczatkowo oba ww. symptomy moga byc obserwowane.
Stwierdził iż pierwszy bezpłatny przegląd i dokładne dostrojenie usuną oba problemy.Świecącą kontrolke naprawiłem juz sam, zdjąłem klemę na ok 2 min i problem ustapił.....
Co sadzicie.........Gaziarz ma racje czy spieprzył robotę ...........?????
Będe wdzięczny za wasze opinie i sugestie

Cytat:
2005-10-29 20:28:32, Macieksns pisze:
Witam szanownych forumowiczów i prosze o pomoc. Kilka dni temu założyłem sekwencję OMVL Dream XXI N do Explorera 4.0, 99 rok. Wszystko przebiegło sprawnie, autko jeździło super, brak jakiejkolwiek różnicy w jeździe, aż do dnia dzisiejszego. Otóz zapaliła mi się kontrolka "CHECK ENGINE"....a dokładne obliczenia zużycia gazu wykazały że mój smok wciągnął 21 litrów na 100 km ( benzyny palił 14-16...) Zwróciłem sie o pomoc do gaziarza który montował mi moje cudo za 4, 5 tys. i ten stwierdził że jest to wina zbyt bogatej mieszanki i poczatkowo oba ww. symptomy moga byc obserwowane. Stwierdził iż pierwszy bezpłatny przegląd i dokładne dostrojenie usuną oba problemy.Świecącą kontrolke naprawiłem juz sam, zdjąłem klemę na ok 2 min i problem ustapił..... Co sadzicie.........Gaziarz ma racje czy spieprzył robotę ...........????? Będe wdzięczny za wasze opinie i sugestie

Nie wiem co ale na pewno cos spierd..........l Check engine nie zapala sie bez powodu.

Witaj w krainie LPGowcow.Ludzi chcacych dobrze,lecz z podcietymi skrzydlami przez ch......... monterow instalacji

-----------------
http://plepleple.pl

Check nie powinien się zapalać.
Co do bogatej mieszanki to ona nie ma prawa taka być, a jeśli tak jest to jest skopana mapa dla LPG.
Fajnie byłoby sprawdzić jaki błąd zgłosiło ECU benzyny zapalając tego checka.

Witam,
u mnie gaziarz powiedział że jeżeli sie zapala CHECK to mieszanka jest zbyt uboga, natomiast przy zbyt bogatej mieszance silnik się "zalewa" - brak mocy przez moment, ale na pewno nie zapala się CHECK. Proponuję całe ustawienie przeprowadzić od początku i spróbować wzbogacić mieszankę - może głupie, ale przy zapalonym CHECK silnik sterownik przechodzi w tryb "awaryjny" i pakuje paliwa ile wlezie - tak mi się wydaje.
Wszystko dzieje się poprzez odczyty sondy lambda.
powodzenia - Cinalek

Dziś miałem pierwszy przegląd po 1000km w moim smoczku.
Jak słusznie zauwazyli moi przedmówcy, rzeczywiscie problem świecącego "checka" był powodowany składem mieszanki, przynajmniej taki błąd się mu wyswietlił
Gaziarz wpiął się w ECU, podpiął laptopa, pojeździł..........i jak na razie po przejechanych 100 km jest ok.
Wyglada na to iż także spalanie się zmiejszyło....
Dokładne dane będe znał jutro jak wykończę gazik...........
Pozdrawiam i dziekuję wszystkim za niezwykle cenne sugestie.