Data produkcji opony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
czy mogłby mi pomóc w czytaniu dat produkcji opon przed 200r. i po. Wiem że na oponie sa cyferki podaje sie tydzień i rok, ale jak odróżnić ta z przed 2000 roku od tej po 2000. ine dane dotyczace opony tez dobrze by było wiedzieć.
Może kiedyś był poruszony ten temat i jest gdzieś archiwum, chetnie tam zajrzę. Chyba że ktoś zna strone www. to chetnie tam zajrze.

Za pomoc z góry Dzięki

Pozdrawiam
OLOBC

Dla formalnosci - date produkcji podaje sie w formie 3-cyfrowej. Dwie pierwsze to tydzien produkcji, trzecia to rok.

Mysle, ze nie powinno byc wiekszego problemu w odroznieniu opony z 1995 roku, a takiej z 2005. Przez 10 lat nawet przy lezakowaniu opony stwardnieje guma, a sama opona zakurzy sie . Przy oponie uzywanej to juz chyba sprawa prosta. Dodatkowo kupujac cos znanego producenta rozpoznasz to po modelu - te zmieniaja sie troche czesciej niz co 10 lat

Przed 2000 rokiem są trzycyfrowe, a po 2000 cztero. Ale jeszcze to sprawdzę.

Sprawdziłem - jest tak jak napisałem - przed 2000 rokiem trzycyfrowa data, pierwsze dwie to tak jak napisał QLogic tydzień produkcji, a trzecia miesiąc. Po 2000 roku data jest czterocyfrowa - pierwsze dwie tydzień, kolejne to rok

Pozdr!

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-10-29 23:45:23 ]

Cytat:
2005-10-29 23:41:30, MacTB pisze:
Sprawdziłem - jest tak jak napisałem - przed 2000 rokiem trzycyfrowa data, pierwsze dwie to tak jak napisał QLogic tydzień produkcji, a trzecia miesiąc.

Nie miesiąc a rok Reszta sie zgadza.

Tak, tak, dokładnie, czyste "przejęzyczenie" Miałem na myśli oczywiście rok

Wsumie wszystko się zgadza ale można też już spotkać opony po 2000 roku z 3-y cyfrową datą...

Dzięki za wszystkie podpowiedzi ,
posiadam trzy opony z zapasu 185/65 R14 każda inna - nowa. Chce znaleść chociaż 2 pary aby mieć na lato. Ale te opisy co do daty są różne. Teraz mam nadzieje że już coś wiem i bedę wiedział z którego roku jest opona. Zakładam że część już nie produkują wieć będę musiał poszukac u innych użytkownikow, może ktoś "wozi" ze sobą w bagażniku. Jeśli ktoś miałby z klubowiczów na zbyciu zapas chetnie się piszę (cene już sobie ustalimy)
szukam tak w skrucie:
Continental Super Contact CH90
Firestone F-630
Kleber Viaxer AS

Pozdrawiam
OLOBC

Ja mam w bagazniku chyba continentala- nówencjal ( znaczy sie nie smigana , ale stara.. ) jak cos to sie mozemy dogadac , jeszcze sprawdze czy aby na pewno ... i jutro dam znac na forum.

ja tez mam takiego continentala na zapasie - nowka jeszcze z
wloskami i kolorowymi paskami , chcialem nawet dokupic druga ale kiedy sprawdzilem date produkcji - koniec 1994 to sobie odpuscilem , lepiej dolozyc pare zlotych niz rozwalic sie "
dzieki" starej gumie - tym bardziej ze wzor juz dawno nie produkowany .Niedawno byla taka nowka
na allegro za 120zl - nie wiem na co liczyl wystawiajacy , pewnie myslal ze nikt nie spyta sie o date produkcji.