MotoNews.pl

Wymiana tarcz i klocków 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Tak jak wczesniej pisalem mialem sie wziasc za zrobienei tylnich chamolców no i jedna strona poszla mi ekstra ladnie sie wszytko odrkecalo i wogole nawet tloczek wyskoczyl i dalo go sie nawet bez wiekszych problemow wkrecic tyle ile trzeba.

a gdy zabralem sie za druga strone to wszytko tez szlo ladnie poki nie mialem amiaru wkrecac tloczka, nie da sie go ruszyc anie w lewo ani w prawo macie moze jakis sposób jak go wyciagnac, bo wkrecic juz nie bedzie problemu

pozdrawiam

młotem go panie, młotem... nie no, nigdy mi sie takie cuś nie zdarzyło

ale podepne sie pod temat - bo dwa tydnie temu zmieniłem tarcze z przodu - klocki założyłem te co były, bo miały niewielki przebieg (jeździły przez jakiś miesiąc)... no i chyba to był mój błąd, bo hamulce jak sie nagrzeją strasznie piszczą myślałem że jak troche pojeżdże to przestaną, ale zrobiłem już 500 km, a one dalej dajapo uszach przy hamowaniu... czy wymiana na nowe "państwowe" coś da?

Cylinderek potraktowac mlotkiem,niema sensu bawic sie w odrdzewiacze itp.jak jest do zmiany to mlotkiem go i juz.U mnie w punciaku jak wczoraj cylinderki niechcialy zejsc z tylnich hamplow to mlotkiem je wywalilem.Z przodu jedna tarcze tez mlotkiem traktowalem az do bolu Wkoncu i tak wszystko nowe.
Gumbas-jesli piszcza to trza klocki zmienic.Nieznam innych przyczyn piszczenia...

Mozesz też spróbować wysunąć tłoczek kompresorem tylko musisz uważać na palce

Cytat:
2005-10-30 17:05:41, gumbas5 pisze:
młotem go panie, młotem... nie no, nigdy mi sie takie cuś nie zdarzyło ale podepne sie pod temat - bo dwa tydnie temu zmieniłem tarcze z przodu - klocki założyłem te co były, bo miały niewielki przebieg (jeździły przez jakiś miesiąc)... no i chyba to był mój błąd, bo hamulce jak sie nagrzeją strasznie piszczą myślałem że jak troche pojeżdże to przestaną, ale zrobiłem już 500 km, a one dalej dajapo uszach przy hamowaniu... czy wymiana na nowe "państwowe" coś da?

nic nie da

chyba ze kupisz klocki np ferodo

ja przerabiałem temat i powiem ci ze ciagle to samo a pisk nie do wytrzymania

Ja bym pompowal pedałem hamulca i tloczek sam wychodzi

a ja chcialem obalic mit ze klocki ferodo nie piszcza mam ferodo na tarczach brembo i czasem pisknie. ale to doslownie czasem raz na tydzien mi pisknie wiec w zasadzie to nie piszczenie

no ja już nie umiem wytrzymać z tym piskiem... cholera mnie bierze jak jade przez miasto i na każdych światłach łeb mi rozrywa... spróbuje wymienić te klocki, może to coś da...

hymm ja sie dowiem jak jutro zkoncze robote czy moej piszcza mam nadzieje ze nie, a jak beda no to coz niech juz piszcza glosna muzyka je zagluszy, a co do showania tego tloczka to kumpel mi podpowiedzial zeby go sciskaczem potraktowac i powinien sie bardziej schowac zebym go nie wyciagal tylko odrazu wcisnol jak myslice bedzie sie tak dalo ?

a i ile wchodzi gdzies plynu do calego ukladu hamulcowego bo mi uciekla cały plyn i czy przednei hamulce tez msuze odpowietrzac ?? jak z nimi nic nie robilem ?

zawsze można posmarować tarcze olejem (dzast kidding)

ale masz poczucie humoru, i nie wiem po co zabierasz glos jak nic nie wnosisz do tematu !!

Jeżeli masz już tak zapieczony tłoczek, że go nie możesz wyjąć to już może lepiej zmień zacisk,bo raczej nic Ci to nie da że wciśniesz zatarty tłoczek spowrotem na miejsce. Hample jak nie było tak nie będzie. A jak ci zszedł cały płyn to i cały układ musisz odpowietrzyć. Z hamulcami nie ma żartów.

no to załozylem wszytko i odpowietrzylem, moje dziwne bo nie piszcza a wszystko co kupilem jest najtasze czyli rzemioslo.

ale jedno ale czemu tak slabo hamuje ?? gdy pedal jest twardy !!

jednak po jakims czasie jazdy sie robi miekki a niekiedy jest twardy nei wiem od czego to zalezy pewnie zle odpowietrzone tylko jak to odpowietrzyc dobrze co ?? bo ja juz nie wiem i boje sie zabardzo rozpedzac

Cytat:
wszystko co kupilem jest najtasze czyli rzemioslo. ale jedno ale czemu tak slabo hamuje ?? gdy pedal jest twardy !! jednak po jakims czasie jazdy sie robi miekki a niekiedy jest twardy nei wiem od czego to zalezy pewnie zle odpowietrzone tylko jak to odpowietrzyc dobrze co ?? bo ja juz nie wiem i boje sie zabardzo rozpedzac

Boje sie wychodzic na ulice, jak czytam takie teksty...

zmp3 nie wkurzaj się tak to nie bylo zlośliwe

nowe klocki i tarcze musza sie ulorzyc wiec narazie jedzij ostroznie,odpowietrzyc idealnie uklady sie nie da,on sie sam wkoncy do konca odpowietrze,choc mozesz jeszcze sam sprobowac sie pomeczyc z tym

nie boj sie wychodzic bo ja jezdze przewaznie nim po polach i do sklepu wiec nigdzie daleko a co do odpowietrzenia to moze masz racje i zobacze jak bedzie za tydzien a odpowietrzac jakos juz nei mam cierpliwosci bo zuzylem 1 litr plynu hamulcowego i juz innych sposobow nie widze a tak samo u taty w ciezarówce odpowietrzalem i u niego byly efekty odrazu

pozdro i dzieki za pomoc, chyba ze macie jeszcze jakeis pomysly ??

jezeli pedal robi sie miekki losowo tzn nie jest tak ze jest miekki na poczatku a po kilkakrotnym poopompowaniu twardnieje, prawdopodobnie konczy Ci sie popma hamulcowa. nowa jakies 50zl. Uszczelki okolo 5zl, ale nie zawsze pomaga sama wymiana uszczelek.

tylko ze przed zmiana dzialalo wszytko dobrze jednak chyab musze jeszcze raz odpowietrzac chyba zobacze jutro albo w srode

a ja założyłem klocki lukasa i cisza jak makiem zasiał