Znikające podświetlenie deski E34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znajomy niedawno kupił E34 z 92r. Ma następujący problem znika mu podświetlenie całej deski czyli zegarów i konsoli. Dzieje sie to na wskutek załączenia światał drogowych, kierunkowskazów i bardzo często przy włączaniu w ogóle oświetlenia. Nie dziejae sie tak zawsze podczas uruchamiania któregoś z w/w oświetlenia, natomiast oświetlenie zewnętrzne samochodu za każdym razem działa poprawnie, bez wzglądu na to co sie dzieje w środku. Jeśli ktoś zna podobne przypadki lub potrafi mnie nakierować gdzie można saukać takiej usterki to prosze o pomoc.

Myśle że dobrze by było zacząć od potencjometra przyciemniania i rozjaśniania podświetlenia tablicy.

podpinam się pod temat,

mam e34, problem dokładnie identyczny, jutro będe rozbierał deskę ale w sumie nie wiem czego szukać, macie jakieś sugestje? wcześniej przy włączeniu świateł postojowych no i potem mijania oczywiście, podświetlenie zegarów i konsoli zapalało sie czasami normalnie a czasami po kilku sekundach, a teraz wogóle sie nie świeci

Myślę, że potrzebny Ci będzie schemat i miernik, rozbieranie deski zostawił bym na koniec. Na początek zmierzył bym napięcia w miejscach które są dostępne.

Wypnij na początku potencjometr od oświetlenia deski i złącz kabelki na sztywno - wtedy wszystko powinno świecić pełną mocą.
Problem mojego kolegi który wyżej opisywałem tkwił właśnie w tym nieszczęsnym potencjometrze.

wypiołem potencjometr, w kostce sa 3 bolce, które ze sobą połączyc??

potencjometr okazał się dobry, siadł włącznik świateł (postojowe, mijania)